Slår alarm om sukker

Har 45 negative helseeffekter, ifølge ny studie.

TILSATT SUKKER: En gruppe forskere advarer om helserisikoen ved høyt inntak av tilsatt sukker. Foto: NTB/Shutterstock
TILSATT SUKKER: En gruppe forskere advarer om helserisikoen ved høyt inntak av tilsatt sukker. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En studie utført av forskere i Kina og USA viser at det å spise for mye tilsatt sukker, har en rekke negative helseeffekter.

Tilsatt sukker er alt sukker som er tilsatt i mat og drikke, inkludert sukker som er naturlig framstilt i honning, sirup, fruktjus og fruktjus fra konsentrat, forklarer LHL.

45 negative helseeffekter

Forskerne har undersøkt 73 metaanalyser fra 8601 unike studier, og konkluderer med at for høyt inntak av tilsatt sukker kan knyttes til betydelig større risiko for 45 negative helseeffekter, som diabetes, gikt, fedme, høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, hjerneslag, kreft, astma, tannråte, depresjon og tidlig død.

Å drikke mer enn 250 milliliter med sukkerholdig brus daglig, kan knyttes til 17 prosent høyere risiko for hjertesykdom, ifølge studien.

Forskerne skriver i studien, som er publisert på The BMJ, at det å redusere inntaket av tilsatt sukker til under 25 gram daglig - omtrent 6 teskjeer - og begrenset inntaket av sukkerholdige drikker til under én enhet i uka - rundt 200-355 milliliter - anbefales for å redusere den negative effekten sukker har på helsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.