Vinteren nærmer seg og for mange er en tur i skiløypa en av vinterens store gleder.
Men skal man på langrennstur er det viktig å sjekke om man har gammel skismøring på hytta eller i boden hjemme. Det kan nemlig finnes fluorstoffer i flere typer skismøring.
Sara Underland Mjelva, seksjonsleder for forebygging i Kreftforeningen, forteller til DinSide at fluorstoffer kan øke kreftrisiko og er klassifisert som mulig kreftframkallende av WHO.
- Det er mye dokumentasjon på økt risiko for testikkel- og blærekreft. I tillegg ses en sammenheng med risiko for nyre- og prostatakreft. Det undersøkes også risiko for eggstokk-, livmor- og skjoldbruskkjertelkreft, Non-Hodgkin lymfom og barneleukemi.

Slik utsettes du for giftstoffene
- Kan bli utsatt
Kreftforeningen oppfordrer alle til å velge fluorfri skismøring.
- Å velge fluorfri skismøring har betydning fordi det brukes av så mange, ofte uten verneutstyr ved påføring og rens av fluorholdige produkter. Hvis du smører skiene dine med smøring som inneholder fluorstoffer og fluorkarboner kan du bli utsatt for farlig fluordamp, forteller Mjelva.
Hun informerer om at hvis man bruker skismøring med fluor når man preparerer ski bør det gjøres utendørs for å unngå fluordamp.
- Stoffene du finner i skismøring legges også igjen i skiløyper under tur eller renn. Målinger viser høyere nivåer av fluorstoffer i snø/jord der mange går på ski om vinteren. Derfra føres kjemikaliene videre til jord, vann og til maten vår.
Det trekkes også fram at et fellestrekk for alle PFAS-ene er at de brytes svært sakte ned i miljøet.
- Fluorstoffer som poly- og perfluoralkylstoffer (PFAS) er tungt nedbrytbare og hoper seg opp i mennesker og dyr over tid. Stoffene finnes i luft, vann, planter og i dyr, inkludert mennesker over hele verden, sier Mjelva.
- Mangler kunnskap
Men hvordan kan man vite hvilke stoffer som er farlige og hvilke som ikke er farlige?
- Ikke alle fluorkarboner er farlige, men mange er svært helseskadelige. Mange mangler vi kunnskap om, og derfor er det vanskelig å vite hvilke stoffer man skal holde seg unna, forteller seksjonslederen.
Hun fortsetter:
- Heldigvis jobber det med et forbud mot fluorstoffer i hele EU. Produkter produsert i Norge skal være fri for farlige fluorkarboner, og du reduserer risiko ved å velge et miljømerket alternativ
I februar ble det kjent at Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark hadde utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.
- PFAS er blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. Et forbud i EU og EØS mot hele gruppen av PFAS vil være svært positivt for både mennesker og miljø. Det er en viktig milepæl når vi nå foreslår å forby hele gruppen samtidig - da vil ikke lenger en type PFAS kunne byttes ut med en annen, fortalte klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Dagbladet har tidligere satt søkelyset på fluorinnhold i skismøring og skadene dette har påført profesjonelle skismørere i artikkelserien «Glidens Pris», som blant annet ble hedret med Den store journalistprisen og prisen for årets nasjonale sportsdekning.