Slår alarm

Brannvernforeningen frykter at mange båteiere tar for lett på vedlikehold av ting som kan forårsake brann eller eksplosjon.

OPPFORDRING: Brannvernforeningen ønsker at alle tenker på brannsikkerheten i båt. Foto: Norsk brannvernforening
OPPFORDRING: Brannvernforeningen ønsker at alle tenker på brannsikkerheten i båt. Foto: Norsk brannvernforening Vis mer
Publisert

- Vi har en formening om at særlig uerfarne båteiere mangler kunnskap og bevissthet i forhold til nødvendig vedlikehold om bord. Vi oppfordrer alle til å tenke på brannsikkerheten.

Ordene tilhører Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, som viser til at det årlig brenner mellom 250 og 300 fritidsbåter i Norge.

- Renhold og god lufting i motorrommet er veldig viktig. Det gjelder spesielt bensindrevne båter. Her kan drivstofflekkasjer på grunn av utette koblinger eller slanger medføre stor fare for både eksplosjon og brann.

BÅT: Skal du ut i båten i sommer? Da er det greit å kunne dette. Video: Kristin Sørdal / Berit B. Njarga, Dinside Vis mer

Søtorp trekker fram at brannen må bekjempes i startfasen for å hindre et katastrofalt utfall.

- Det forutsetter tidlig varsling og at personer om bord har slokkeutstyr lett tilgjengelig og kan bruke det riktig. Om en brann utvikler seg i et eksplosivt tempo kan det være mer fornuftig å evakuere enn å forsøke å slokke, forteller han.

Direktøren anbefaler båteiere å ha et brannslokkingsapparat lett tilgjengelig, samt en fungerende røykvarsler i lukkede båter.

- Benyttes gass om bord, bør båten i tillegg være utstyrt med en gassvarsler. Gjør det til en vane å sjekke at varslerne virker før båtturen starter og sørg for at alle om bord vet hvor brannslokkingsapparatet er, legger Søtorp til.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer