Fant kjemikalier:

Slår dopapir-alarm: - Farlig

Giftige kjemikalier skal være funnet i dopapir verden over, viser ny forskningsrapport.

HELSESKADELIG: De giftige kjemikaliene som er funnet i store mengder dopapir over hele verden kan være helseskadelig, viser ny forskningsrapport. Illustrasjonsfoto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock
HELSESKADELIG: De giftige kjemikaliene som er funnet i store mengder dopapir over hele verden kan være helseskadelig, viser ny forskningsrapport. Illustrasjonsfoto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en fersk studie fra University of Florida i USA, skal dopapir være en større kilde til vannforurensning enn tidligere antatt.

Det melder avisa The Guardian.

Forskerne har sett nærmere på 21 store dopapirmerker i Nord-Amerika, Vest-Europa, Afrika, Mellom-Amerika og Sør-Amerika.

Dopapirmerkene har ikke blitt navngitt.

Dopapiret ble sjekket for det giftige kjemiske stoffet PFAS. PFAS er en stor gruppe syntetiske fluorerte stoffer.

De er vann-, flekk- og fettavvisende - og brukes «overalt».

Flere av dem brytes svært langsomt ned i naturen, og ender opp i kroppen gjennom blant annet mat og drikke, og kan være helseskadelige, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Svært helseskadelig

Kreftforeningen skriver til Dagbladet av det finnes mer enn 10 000 forskjellige fluorkarboner, og mange av dem er svært helseskadelig.

- De kan øke risikoen for flere kreftsykdommer, spesielt for nyre-, blære- og testikkelkreft, og muligens for prostatakreft, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.

ADVARER: Ingrid Stenstadvold Ross, generalsektretær i Kreftforeningen sier miljøgiftene i fluorkarbonene kan være svært helseskadelige. Foto: Jorunn Valle Nilsen
ADVARER: Ingrid Stenstadvold Ross, generalsektretær i Kreftforeningen sier miljøgiftene i fluorkarbonene kan være svært helseskadelige. Foto: Jorunn Valle Nilsen Vis mer

Fluorkarbonene kan også påvirke lever, nerver, kolesterolnivå og kan være hormonforstyrrende, opplyser Stenstadvold Ross.

Hun er glad myndighetene tar grep.

- Vi er glade for at norske myndigheter går i front for å få til et forbud mot fluorstoffer i hele EU. I tillegg må industrien ta et større ansvar for å stoppe bruken.

- Hvordan vet folk hvilke fluorkarboner som er skadelige?

- Det enkleste er å se etter miljømerking, som Svanemerket eller det europeiske miljømerket Ecolabel. Vi anbefaler alle å velge produkter uten fluorstoffer der det er mulig, sier hun.

Brytes ikke ned

Alt dopapiret som ble forsket på inneholdt de giftige kjemikaliene.

– Som et samfunn må vi bestemme hva vi skal gjøre med problemet, sier Jake Thompson, studiens hovedforfatter, til The Guardian.

PFAS kalles «uendelighets kjemikalier», fordi de ikke naturlig brytes ned. Det mener Stenstadvold Ross er blant problemene med miljøgiftene.

- Resultatet er at mengden av miljøgifter i verden bare øker. Å redusere utslipp av miljø- og helseskadelige stoffer, er helt nødvendig for å nå de globale bærekraftsmålene, sier hun.

Forskerne fra Florida tar derimot ikke for seg hvor skadelig PFAS kan være for helsa gjennom å tørke seg med dopapir.

Kjemikaliet kan absorberes gjennom huden, men det er ikke forsket på om det kan gi noen helseskadelig effekt, ifølge The Guardian.

Mange kilo

Thompson mener problemet er at dopapir enda en kilde til de giftige kjemikaliene, men ber ikke folk kaste dopapiret av den grunn.

– Jeg haster ikke med å bytte toalettpapir, og jeg sier ikke at folk skal slutte å bruke eller redusere mengden toalettpapir de bruker, sier han.

I gjennomsnitt kaster én amerikaner rundt 25 kilo dopapir i do, i løpet av året. Totalt kaster amerikanere nærmere ni millioner tonn dopapir i do, i året, skriver The Guardian.

Ifølge Thompson er PFAS så vanlige at det er vanskelig å finne kilden deres med presisjon. Han mener det er med på å understreke det store problemet rundt kjemikalienes utbredte bruk.

Ikke klar over det

PFAS brukes ofte som smøremidler i produksjonsprosessen, og noen av kjemikaliene blir ofte liggende på eller i forbruksvarer, sier Thompson.

– PFAS-nivåene som er oppdaget er lave nok til å antyde at kjemikaliene brukes i produksjonsprosessen for å forhindre at papirmasse fester seg til maskineri, sier han.

Videre forklarer han at det bedriftene ikke nødvendigvis forurenser med vilje, men at bedrifter kanskje ikke er klar over at det brukes fordi det kan komme fra produsenten av instrumentene de bruker.