Fant kjemikalier:

Slår dopapir-alarm: - Farlig

Giftige kjemikalier skal være funnet i dopapir verden over, viser ny forskningsrapport.

HELSESKADELIG: De giftige kjemikaliene som er funnet i store mengder dopapir over hele verden kan være helseskadelig, viser ny forskningsrapport. Illustrasjonsfoto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock
HELSESKADELIG: De giftige kjemikaliene som er funnet i store mengder dopapir over hele verden kan være helseskadelig, viser ny forskningsrapport. Illustrasjonsfoto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en fersk studie fra University of Florida i USA, skal dopapir være en større kilde til vannforurensning enn tidligere antatt.

Det melder avisa The Guardian.

Forskerne har sett nærmere på 21 store dopapirmerker i Nord-Amerika, Vest-Europa, Afrika, Mellom-Amerika og Sør-Amerika.

Dopapirmerkene har ikke blitt navngitt.

Dopapiret ble sjekket for det giftige kjemiske stoffet PFAS. PFAS er en stor gruppe syntetiske fluorerte stoffer.

De er vann-, flekk- og fettavvisende - og brukes «overalt».

Flere av dem brytes svært langsomt ned i naturen, og ender opp i kroppen gjennom blant annet mat og drikke, og kan være helseskadelige, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Svært helseskadelig

Kreftforeningen skriver til Dagbladet av det finnes mer enn 10 000 forskjellige fluorkarboner, og mange av dem er svært helseskadelig.

- De kan øke risikoen for flere kreftsykdommer, spesielt for nyre-, blære- og testikkelkreft, og muligens for prostatakreft, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.

Fluorkarbonene kan også påvirke lever, nerver, kolesterolnivå og kan være hormonforstyrrende, opplyser Stenstadvold Ross.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer