Økologiske jordbær får skylda for et hepatittutbrudd i USA og Canada, skriver The Wall Street Journal.
Det amerikanske legemiddelverket Food and Drugs Aministration (FDA) og Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er bare noen av instansene som nå gransker utbruddet.
Minst 17 personer i California, Minnesota, North Dakota, og i Canada, har den siste tida blitt smittet av hepatitt A etter å ha spist jordbærene.
12 av dem har havnet på sykehus som følge av dette, skriver FDA i en pressemelding.
Det går ifølge Lommelegen mellom to og seks uker fra man blir smittet til man utvikler symptomer.
Advarer mot frosne jordbær
Det er jordbær fra merkene FreshKampo og HEB som er de mistenkte.
Jordbærene ble solgt i USA og Canada mellom 5. og 25. april. Altså er de uspiselige nå, men helsemyndighetene frykter at kunder kan ha frosset dem ned til seinere bruk.
FDA oppfordrer disse kundene til å kaste jordbærene.
- Hvis du er usikker på hvilket merke du kjøpte, eller når du kjøpte jordbærene eller hvor du kjøpte dem før du frøys dem ned, burde jordbærene bli kastet, skriver de i en pressemelding.

Slår alarm etter smittespredning
Nordmenn smittet av frosne bringebær
I dag er det ifølge Lommelegen sjelden utbrudd i Norge.
De fleste som får hepatitt A, blir smittet i områder med høy forekomst utenlands.
Land som i dag har relativt høy forekomst av hepatitt A, er Afrika, Sør-Amerika, Midtøsten og store deler av Asia.
Mat- og vannbårne utbrudd i Norge i dag er sjelden, men i oktober i fjor var det et utbrudd i Norge.
18 av 20 nordmenn som ble smittet hadde spist ferske eller fryste bær av en eller annen type.
Bærene ble ifølge DinSide brukt i ulike produkter som kaker og rørte bær kjøpt fra ulike bakerier og kafeer.

Overlever «alt»
I 2015 ble det påvist smitte av norovirus fra frosne, importerte bringebær, og både norske og svenske matmyndigheter kom med en generell anbefaling om å koke importerte, frosne bær.
Mattilsynet advarte om at bærene kunne gi både omgangssyke og hepatitt A.
- Norovirus og hepatitt A-virus overlever svært godt i frosne bær og smitter til bærene ved uhygienisk håndtering eller fra forurenset vann, skrev de i en rapport.