USA:

Slår jordbær-alarm etter hepatitt-utbrudd

17 personer har fått hepatitt A etter å ha spist jordbær i USA og Canada.

SYNDEBUKK: Økologiske jordbær får skylda for at flere amerikanere og kanadiere har fått hepatitt A. Foto: NTB
SYNDEBUKK: Økologiske jordbær får skylda for at flere amerikanere og kanadiere har fått hepatitt A. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økologiske jordbær får skylda for et hepatittutbrudd i USA og Canada, skriver The Wall Street Journal.

Det amerikanske legemiddelverket Food and Drugs Aministration (FDA) og Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er bare noen av instansene som nå gransker utbruddet.

Minst 17 personer i California, Minnesota, North Dakota, og i Canada, har den siste tida blitt smittet av hepatitt A etter å ha spist jordbærene.

12 av dem har havnet på sykehus som følge av dette, skriver FDA i en pressemelding.

Det går ifølge Lommelegen mellom to og seks uker fra man blir smittet til man utvikler symptomer.

Advarer mot frosne jordbær

Det er jordbær fra merkene FreshKampo og HEB som er de mistenkte.

Jordbærene ble solgt i USA og Canada mellom 5. og 25. april. Altså er de uspiselige nå, men helsemyndighetene frykter at kunder kan ha frosset dem ned til seinere bruk.

FDA oppfordrer disse kundene til å kaste jordbærene.

- Hvis du er usikker på hvilket merke du kjøpte, eller når du kjøpte jordbærene eller hvor du kjøpte dem før du frøys dem ned, burde jordbærene bli kastet, skriver de i en pressemelding.

Nordmenn smittet av frosne bringebær

I dag er det ifølge Lommelegen sjelden utbrudd i Norge.

De fleste som får hepatitt A, blir smittet i områder med høy forekomst utenlands.

Land som i dag har relativt høy forekomst av hepatitt A, er Afrika, Sør-Amerika, Midtøsten og store deler av Asia.

Mat- og vannbårne utbrudd i Norge i dag er sjelden, men i oktober i fjor var det et utbrudd i Norge.

18 av 20 nordmenn som ble smittet hadde spist ferske eller fryste bær av en eller annen type.

Bærene ble ifølge DinSide brukt i ulike produkter som kaker og rørte bær kjøpt fra ulike bakerier og kafeer.

ADVARTE: I fjor var det bringebær som fikk skylda for et hepatittutbrudd i Norge. Foto: NTB
ADVARTE: I fjor var det bringebær som fikk skylda for et hepatittutbrudd i Norge. Foto: NTB Vis mer

Overlever «alt»

I 2015 ble det påvist smitte av norovirus fra frosne, importerte bringebær, og både norske og svenske matmyndigheter kom med en generell anbefaling om å koke importerte, frosne bær.

Mattilsynet advarte om at bærene kunne gi både omgangssyke og hepatitt A.

- Norovirus og hepatitt A-virus overlever svært godt i frosne bær og smitter til bærene ved uhygienisk håndtering eller fra forurenset vann, skrev de i en rapport.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer