Skjermtid

Slår mobil-alarm

Økt skjermbruk har flere konsekvenser for helsen vår, ifølge ekspertene.

KAN BIDRA TIL DÅRLIGERE SYN: Flere bruker skjerm mer i løpet av dagen. Det får konsekvenser. Foto: Josep Suria / Shutterstock / NTB
KAN BIDRA TIL DÅRLIGERE SYN: Flere bruker skjerm mer i løpet av dagen. Det får konsekvenser. Foto: Josep Suria / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Er du en av dem som kanskje bruker litt mer tid enn du bør på å se i en skjerm?

Det kan by på uønskede plager, ifølge ekspertene.

Først og fremst kan man trekke fram den fysiske belastningen skjermbruk har på kroppene våre.

– Det er dumt når vi bruker samme arm og finger i samme bevegelse over lengre tid. I tillegg står eller sitter du med bøyd hode. Kroppen er ikke så glad i ensidige, statiske belastninger over tid, sier Camilla Sahlin Pettersen, fysioterapeut i Asker og Bærum til TV2.

Blunker mindre

- Vi blunker 20-25 ganger i minuttet når vi snakker med andre mennesker, men når en ser på skjerm blunker enkelte så sjeldent som 5 ganger i minuttet, forteller Trine Johnsen, fagansvarlig hos Specsavers til DinSide.

Hun forteller at det betyr at tårefilmen som skal holde øynene fuktige, fordamper og øynene føles tørre.

Videre forteller hun at i et øyehelseperspektiv så er det vel så viktigste å ta jevnlige pauser fra skjermarbeidet slik at øyene får hvilke, enn å sette en makstid.

- Øynenes hvileposisjon er på avstand, og en tommelfinger regel er: se på 20 meter – i 20 sekunder – hvert 20 minutt (altstå 20-20-20). Forskning viser også at 2 time utendørs hver dag reduserer risikoen for å utvikle høygradig nærsynthet, altså nærsynthet over -6, forteller hun til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer