Skjermtid

Slår mobil-alarm

Økt skjermbruk har flere konsekvenser for helsen vår, ifølge ekspertene.

KAN BIDRA TIL DÅRLIGERE SYN: Flere bruker skjerm mer i løpet av dagen. Det får konsekvenser. Foto: Josep Suria / Shutterstock / NTB
KAN BIDRA TIL DÅRLIGERE SYN: Flere bruker skjerm mer i løpet av dagen. Det får konsekvenser. Foto: Josep Suria / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Er du en av dem som kanskje bruker litt mer tid enn du bør på å se i en skjerm?

Det kan by på uønskede plager, ifølge ekspertene.

Først og fremst kan man trekke fram den fysiske belastningen skjermbruk har på kroppene våre.

– Det er dumt når vi bruker samme arm og finger i samme bevegelse over lengre tid. I tillegg står eller sitter du med bøyd hode. Kroppen er ikke så glad i ensidige, statiske belastninger over tid, sier Camilla Sahlin Pettersen, fysioterapeut i Asker og Bærum til TV2.

Blunker mindre

- Vi blunker 20-25 ganger i minuttet når vi snakker med andre mennesker, men når en ser på skjerm blunker enkelte så sjeldent som 5 ganger i minuttet, forteller Trine Johnsen, fagansvarlig hos Specsavers til DinSide.

Hun forteller at det betyr at tårefilmen som skal holde øynene fuktige, fordamper og øynene føles tørre.

Videre forteller hun at i et øyehelseperspektiv så er det vel så viktigste å ta jevnlige pauser fra skjermarbeidet slik at øyene får hvilke, enn å sette en makstid.

- Øynenes hvileposisjon er på avstand, og en tommelfinger regel er: se på 20 meter – i 20 sekunder – hvert 20 minutt (altstå 20-20-20). Forskning viser også at 2 time utendørs hver dag reduserer risikoen for å utvikle høygradig nærsynthet, altså nærsynthet over -6, forteller hun til DinSide.

I tillegg vil hun anbefale å ta en synsundersøkelse hvis man har plager med øynene eller får hodepine når man jobber ved skjerm.

- Et par briller kan lindre symptomene, samtidig som du får sjekket om du har tørre øyne som bør behandle.

En topp i pandemien

- Ser dere mange kunder har problemer med øynene som en konsekvens av skjermbruk?

- Ja, vi ser en betydelig økning, særlig så vi en topp midt i pandemien, forteller Johnsen.

Hun har tall fra Specsavers kunder fra aldersgruppen 0-19 år som kan linkes til synsrelaterte plager som følge av skjermbruk, med en total økning siden 2020 på 36 prosent.

For å lette på plagene, anbefaler hun spesielt én ting:

- Skjembriller eller databriller vil avlaste øynene og symptomene bør forsvinne hvis synet er hovedårsaken til plagene.

Best egnet til variert bruk

Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund opplyser til DinSide at det er dokumentert at vi blunker mindre når vi ser på skjerm.

Haugo forklarer at øynene våre fra naturens side er best egnet til variert bruk, både med hensyn til variasjon i blikkretning og avstand. Skjermbruk er statisk og ikke bare beveger øynene seg lite, men vi retter blikket inn på én avstand over lengre tid.

Han forteller at overdreven skjermbruk kan gi problemer med å se skarpt på avstand fordi synet og øynene «henger» seg litt opp.

- En kan bli sliten, få vondt i eller rundt øynene, hodepine, vonde skulle og nakke, sier han.

Stadig flere sliter

Haugo gir råd om at man bør vurdere skjermtida sin mot annen aktiv tid, blant annet mindre skjerm for de minste, hvilken type skjerm, i tillegg til å sørge for en fornuftig avstand til skjermen.

- Og ikke minst kutte ut skjerm når man kjenner at det er ubehagelig, legger han til.

Det er stadig flere optikere som forteller at de ser barn, unge og voksne som sliter med skjermbruk. Dette kan ha noe å gjøre med at det stadig også er flere som bruker skjerm på skole, jobben og på fritida, opplyser han.

- Det betyr at flere av de som har problemer med synet, også jobber ved skjerm. Og andelen med problemet øker.

Førsteamanuensis Hanne Mari Schiøtz Thorud ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse på Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har tidligere forklart til Dinside at du bruker om lag 20 øyemuskler når du ser på noe på nært hold, som mobil eller PC.

- I tillegg må du holde hodet stille for å se klart, ved å bruke muskler i nakken, skuldrene og ryggen, forklarte hun da.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer