Smertestillende

Slår tablett-alarm

- Urovekkende økning, sier overlege.

SMERTESTILLENDE: Jo mer man bruker smertestillende, desto større risiko er det for bivirkninger, ifølge overlege Ingrid Aas ved Legemiddelverket. Foto: Berit Roald / NTB
SMERTESTILLENDE: Jo mer man bruker smertestillende, desto større risiko er det for bivirkninger, ifølge overlege Ingrid Aas ved Legemiddelverket. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Velferdsforskningsinstituttet NOVA har nylig publisert en rapport om barn og unge i Oslo-området. I rapporten kommer det fram at 25 prosent av 10-12 åringer har brukt reseptfrie smertestillende tabletter sist uke. Det er en økning på 6 prosentpoeng siden 2021.

– Det er viktig at smertestillende medisiner gis for plager det er ment for. Har barna vondt i magen fordi de gruer seg til noe, er Paracet ikke løsningen, sier forsker Frøydis Enstad til Glåmdalen.

Hun er en av forskerne som står bak rapporten.

Urovekkende økning

- Jeg tenker det er en urovekkende økning. Fra vårt ståsted kan man få et inntrykk at dette kanskje brukes til noe mer enn bare kortvarige smerter, som det faktisk skal brukes til, sier overlege Ingrid Aas i Legemiddelverket til DinSide.

Hun påpeker at det som er viktig å tenke på når man tar smertestillende er at det bare har en effekt når man tar det, men det har ikke noe forebyggende effekt.

- Smertestillende har effekt på kortvarig smerte, konstanter Aas.

Dersom du for eksempel har hodepine eller menstruasjonssmerter, kan smertestillende ha effekt og være en god behandling.

Kan forverre plagene

- Hvis man har uavklarte helseproblemer bør man ikke behandle seg selv med smertestillende over lang tid. Man skal bruke legemidlene til det de er ment for, og bruke den doseringen som er oppgitt, påpeker hun.

Overlegen anbefaler å gjøre seg kjent med det som står i pakningsvedlegget.

- Hvis man bruker for mye smertestillende kan man forverre plagene over tid.

Tablettknusing kan i verste fall få fatale følger. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Hun påpeker at om man bruker smertestillende forebyggende eller noe man gruer seg til, vil det nok ikke ha noe effekt.

- Jo mer man bruker et legemiddel, desto større risiko for bivirkninger, sier Aas.

Mange leser det ikke

I Norge får man tak i Paracet og Ibux uten resept. Det betyr likevel ikke at man ikke skal bruke det med omhu.

- Man kan tenke at ibuprofen er ufarlig fordi det er reseptfritt. Det står advarsler i pakningsvedlegget, men mange leser ikke det når man har det liggende i en skuff eller får det av naboen. Det er det vi er bekymret for, uttalte overlege Morten Finckenhagen i Legemiddelverket til Dagbladet i februar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer