Tannkrem:

Slår tannkrem-alarm

Fagfolk slakter hjemmelaget tannkrem. - Som å bruke sandpapir, sier norsk tannlege.

PUSS, PUSS: God tannhygiene er viktig, men tannkremen bør du kjøpe i butikken. Foto: NTB
PUSS, PUSS: God tannhygiene er viktig, men tannkremen bør du kjøpe i butikken. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I ei tid da alt blir dyrere, kan det være fristende å ty til nye løsninger for å spare på kronene.

Den siste tida har det blitt populært å lage sin egen tannkrem.

På videoappen TikTok florerer det av folk som blander sammen kull, bakepulver, salt og sitron til en naturlig blanding fri for fiksfakseri.

Hjemmelaget tannkrem er riktignok naturlig, men det betyr ikke at den er bra for tennene.

Nå slår tannleger alarm om trenden.

HUSER UØNSKEDE BAKTERIER: Visste du at tannbørsten din potensielt huser uønskede bakterier? Slik blir du kvitt dem! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Mangler viktig ingrediens

Problemet er at hjemmelaget tannkrem ikke inneholder fluor.

Fluor bidrar til å forhindre tannråte og hull, og finnes i blant annet drikkevann og nettopp tannkrem.

Ifølge tannlege Cathryn Madden i det private tannlegefirmaet BUPA, kan tannkrem uten fluor skade emaljen på tennene. Når emaljen først er borte, er den umulig å få tilbake.

- Å bruke ingredienser som sitron, som er surt, eller natron og salt, som har en slipende effekt, kan bryte ned emaljen på tennene dine og forårsake misfarging, sier hun til nyhetsnettstedet News.com.au.

Fluorfri tannkrem kan også føre til hull i tennene. Ingrediensene i den hjemmelagde tannkremen kan dessuten ødelegge vev.

Madden oppfordrer folk til å holde seg til vanlig tannkrem man kjøper i butikken.

TANNKREM-TRIKSET: Det er flere midler du kan bruke i forsøket på å fjerne såperester, fettflekker og skjolder på dusjveggen. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

I tillegg sier hun at forbrukere ikke bør la seg friste av trender i sosiale medier, men heller oppsøke profesjonelle om man har spørsmål om tannhelse.

- Vi har flere tiår med gode vitenskapelige bevis som viser at fluor er en trygg og effektiv måte å forebygge tannråte på, sier hun.

Madden får støtte av den norske tannlegen og oralkirurgen Shoresh Afnan, som sier at trenden virker lite gjennomtenkt.

- Å lage tannkrem hjemme med sitron, kull og bakepulver er ikke så gjennomtenkt. Sitron har lav ph og vil i kombinasjon med bakepulver fungere som sandpapir på tannoverflaten. Man vil da slipe ned tannemaljen, sier han til Dagbladet.

SYNÅL OG TRÅD: Det er ikke alltid like lett å få tråden gjennom synåla, men med dette tipset vil du aldri slite med det igjen! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem Vis mer

Fluor ikke farlig

Afnan sier at det er en populær misforståelse at fluor ikke er bra for tennene.

- Folk misforstår ofte og tror at det er ren fluor i tannkrem, men i virkeligheten er det fluorider, som for eksempel natriumfluorid. Det er bred internasjonal enighet om at fluorider i tannkrem motvirker kariesangrep, sier han.

Afnan sier at det ikke er grunn til å være redd for fluor, dersom det er grunnen til at man lager sin egen tannkrem.

- Det er ikke farlig å bruke fluortannkrem. Mengden fluorider i tannkremen er så liten og det skal ekstremt store doser til for at det skal føre til forgiftning, forklarer tannlegen.

I Norge anbefaler helsemyndighetene tannpuss to ganger daglig med tannkrem med fluorinnhold fra 1000 til 1500 ppm. For å komme i livsfare må man få i seg seks og en halv tube tannkrem, ifølge Afnan.

IKKE FARLIG: Shoresh Afnan sier at det ikke er grunn til å frykte fluor. Foto: Privat
IKKE FARLIG: Shoresh Afnan sier at det ikke er grunn til å frykte fluor. Foto: Privat Vis mer

- Fluortannkrem både virker og er en enkel, trygg og billig investering for tannhelsen. Fluoridene styrker tannemaljen og gjør den mer motstandsdyktig mot syreangrep.

Dersom man likevel vil bruke tannkrem uten fluor, har tannlegen et klart tips:

TANNKREM-TRIKSET: Det er flere midler du kan bruke i forsøket på å fjerne såperester, fettflekker og skjolder på dusjveggen. Det er her tannkrem-trikset nevnt på Gizmodo.com kommer inn. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

- Man kan bruke naturlig tannkrem som selges i helsekost. Men de inneholder ofte ikke fluorider og vil dermed ikke ha samme effekt som tannkrem med fluorider.

Til slutt kommer Afnan med en oppfordring:

- Hør på tannlegen din. Sammen kan dere finne gode rutiner som vil kunne gi deg gode og friske tenner. Ikke følg dumme trender på TikTok.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer