Velg riktig refleks

Slik avslører du farlige reflekser

Ikke alt som selges som reflekser er trygge. Sjekk hva du skal se etter!

DETTE ER TO REFLEKSER: I alle fall er det to produkter du kanskje trodde var reflekser. Noen produkter som selges som reflekser, er nemlig egentlig kun godkjent som leker. Nedenfor kan du lese hvordan du kan avsløre farlige reflekser. Foto: Stig A. Schibbye, Reflexconsult AS
DETTE ER TO REFLEKSER: I alle fall er det to produkter du kanskje trodde var reflekser. Noen produkter som selges som reflekser, er nemlig egentlig kun godkjent som leker. Nedenfor kan du lese hvordan du kan avsløre farlige reflekser. Foto: Stig A. Schibbye, Reflexconsult AS Vis mer
Publisert

Å gå med en dårlig refleks kan være mye farligere enn å gå uten refleks, har reflekseksperter tidligere uttalt til Dinside.

Grunnen til dette er at du oppfører du deg annerledes dersom du vet at du går uten refleks og dermed ikke synes i mørket, enn dersom du bruker refleks og tror at du synes godt.

Tidligere undersøkelser har vist at cirka 40 prosent av befolkningen har reflekser som er mer enn tre år gamle. En slitt refleks gjør deg mye mindre synlig og vil øke sannsynligheten for uhell.

Men: Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med 85 prosent, dersom du bruker refleks.

Her er fem ting du kanskje ikke visste om refleks - og en måte å sjekke refleksene på!

#1: Refleks er ferskvare

Refleks er ferskvare. Har du en gammel refleks i lomma eller bruker barna dine eldre reflekser, bør du i alle fall sjekke hvor godt de virker. Ifølge svenske Vägverket, har en refleks en gjennomsnittlig levetid på tre år.

Reflekser blir nemlig utsatt for slitasje og riper ved bruk, som forringer effekten. Denne slitasjen er spesielt stor hos aktive barn, og det er viktig å bytte refleksene til barna ofte.

Ligger refleksen for eksempel ofte i lomma og gnisser mot nøkler og annet som du har der, fører dette til riper i refleksen, og ripene gjør at refleksen ikke reflekterer lyset optimalt. Reflekser som er påsydd klær, blir slitt av fysisk gnissing mot refleksene, vask og rens.

SER DU FORSKJELLEN? CE-merket til venstre, merket for "China Export" til høyre.
SER DU FORSKJELLEN? CE-merket til venstre, merket for "China Export" til høyre. Vis mer

#2: Se etter CE-merke

I Norge og EU er det krav til at reflekser skal være CE-merket. Dette skal sikre forbrukeren at produktet har en såkalt minimumsrefleksjon. Ifølge eksperter, kan produkter uten merking være vanlig plast som ser ut som refleks.

Når du skal ut og kjøpe ny refleks, sjekk dette:

  • Se etter CE-merke, er det ikke det kan du være ganske sikker på at produktet ikke oppfyller kravene.
  • Er det virkelig et CE-merke? CE kan også være forkortelse for China Export, som betyr noe helt annet enn den europeiske godkjenningsnormen.
  • Brukerveiledning? Følger det med brukerveiledning, er det tegn på at produsenten følger med, og det er en god sjanse for at dette er en seriøs produsent. Dette øker sannsynligheten for at vesten er i orden og at produktet oppfyller kravene som produktet er merket med.

#3: Sjekk at det ikke er en leke!

Er det CE-merket for refleks og ikke noe annet? Pass på at du ikke kjøper et produkt som er CE-merket på grunn av produktets øvrige egenskaper - som at det er en leke som oppfyller standardene for leke, men som ikke har noe med refleksegenskapene å gjøre. Det kan rett og slett være livsfarlig å stole på at disse skal gjøre deg synlig i mørket.

CE-merket på reflekser skal ha riktig kode som viser at de oppfyller standardene for refleksprodukter: EN13356 eller EN1150.

REFLEKS ELER LEKE? I dette tilfellet mangler skilpadde-refleksen CE-merke. Her kan du se begge refleksene i dagslys og i mørke.  Foto: Stig A. Schibbye, Reflexconsult AS
REFLEKS ELER LEKE? I dette tilfellet mangler skilpadde-refleksen CE-merke. Her kan du se begge refleksene i dagslys og i mørke. Foto: Stig A. Schibbye, Reflexconsult AS Vis mer#4: Refleksen bør være i bevegelse

Forskning viser også at mennesker oppfatter refleks som beveger seg raskere enn statisk refleks, det vil si at refleks på knær, albuer og håndledd gjør fotgjengere mer synlige enn om de bruker refleksvest.

Men selvsagt: Refleksvest er bedre enn ingen refleks.

BEVEGELSE ER BRA: Å ha en dinglende refleks i jakka, gjør det enklere for bilister å oppdage deg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
BEVEGELSE ER BRA: Å ha en dinglende refleks i jakka, gjør det enklere for bilister å oppdage deg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

#5: Ta lommelykttesten

Det er stor forskjell på hvor godt reflekser virker, og dette gjelder både nye og gamle reflekser.

Slik kan du sjekke om refleksen fungerer:

  • Heng opp den gamle reflksen og en ny refleks i et mørkt rom.
  • Hold en lommelykt opp i øyehøyde og lys på refleksene fra minst 4 meters avstand.
  • Dersom den gamle refleksen vises mye dårligere enn den nye, bør du kaste den.

Deler av saken har vært publisert tidligere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer