Dyrehold på nyttårsaften

Slik blir nyttårsaften litt mindre skremmende for familiens firbente

Som dyreeier bør du oppføre deg mest mulig normalt for at hunden din skal føle seg trygg under rakettoppskytingen.

NIFS NYTTÅRSFEIRING: Mange hunder opplever rakettoppskytingen på nyttårsaften som svært skremmende. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
NIFS NYTTÅRSFEIRING: Mange hunder opplever rakettoppskytingen på nyttårsaften som svært skremmende. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stjerneskudd, raketter og hekshyl skaper glede og gru på nyttårsaften.

Noen mennesker synes den høylytte feiringen er bare fryd og gammen, mens andre blir redde når nyåret smelles inn. Det samme gjelder for kjæledyrene.

- Ikke alle dyr blir redde på nyttårsaften, heldigvis, sier Torill Moseng, veterinær og president i Den norske veterinærforening.

Ved å la hunden være sammen med en annen, trygg hund, kan mye av rakettredselen dempes, ifølge Moseng. Som dyreeier gjør du det lurt i å oppføre deg mest mulig normalt.

- Ikke trøste hunden, for da tror den at du er redd og oppfatter situasjonen som enda farligere. Vær heller trygg og bestemt, råder hun.

Veterinæren understreker videre at det er viktig at du ikke går ut og etterlater kjæledyret alene innendørs når det smeller som verst. Blir dyret redd, kan det skade seg selv eller inventar.

Bruk beroligende riktig

For noen hunder er det nødvendig med beroligende medisiner for å komme seg gjennom nyttårsaften, men dette må vurderes grundig av eier og veterinær.

Torill Moseng, veterinær og president i Den norske veterinærforening.
Torill Moseng, veterinær og president i Den norske veterinærforening. Vis mer

- Ikke gi hunden medisiner som ikke er for dyr eller er forskrevet for en annen situasjon enn rakettoppskytning, sier Moseng.

Dette kan nemlig ende med at hunden blir reddere enn nødvendig. Hunden kan bli sløv og fysisk svak av medisinene, men ser og hører rakettsmellene likevel, og dette kan være svært skremmende.

Det finnes ulike produkter som ikke er legemidler, som kan berolige dyret ditt, ifølge Moseng.

Feromonstoffer, altså duftstoffer som tispen utsondrer når hun dier, kan brukes og vil få hunden til å føle seg trygg.

- Fôr som inneholder spesielle melkeproteiner kan ha god effekt på angstfylte dyr, sier veterinæren.

Alle redde dyr, også burdyr, bør settes i et lys- og lydtett rom som muligpå nyttårsaften.

Kan bli et vedvarende problem

Årsakene til at dyrene reagerer på nyttårsfeiringen er sammensatte, men mest av alt er det den unormale og unaturlige situasjonen som skremmer.

På fagspråket kalles rakettredsel for lyd- og lysfobi, forteller Moseng. Noen dyr blir redde av lyden av svisj og smell når rakettene skytes opp, mens for andre er lysglimtene verst.

For noen dyr er redselen glemt allerede første nyttårsdag, mens andre får varige mén.

- Ofte ser vi hunder som utvikler redsel for lyder generelt, som blir et problem for dets velferd og vanskelig for eier å håndtere, sier Moseng.

Mange hunder trenger oppfølging av veterinær i etterkant.

For å få en trygg hund, er det viktig å trene den på å takle høye lyder og lignende gjennom hele året.

Treningen bør gå over uker eller måneder. Det finnes blant annet CD-plater eller videoer som en kan spille av hjemme, skriver Smådyrklinikken.

Moseng anbefaler deg å ta dyret vekk fra situasjonen som skremmer det, dersom det er mulig. For eksempel sette det bort på kennel.

Sist oppdatert nyttårsaften 2018

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer