Sankthansaften 2021

Slik blir sankthansfeiringen

Har du ikke søkt om å få fyre opp sankthansbål, er du nok for sent ute.

SANKTHANSFEIRING: Ønsker du å fyre opp bål på sankthansaften, må du søke om tillatelse i forkant. Her fra feiring i Drøbak i 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB
SANKTHANSFEIRING: Ønsker du å fyre opp bål på sankthansaften, må du søke om tillatelse i forkant. Her fra feiring i Drøbak i 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka er det duket for sankthansfeiring i Norge. Selve sankthans torsdag 24. juni, men mange feirer nok sankthansaften som er kvelden i forveien.

For flere betyr sankthansaften en stor sommerfest med kjente og kjære og et stort bål, men har du egentlig lov til å tenne ditt eget bål? Og hvordan er det med smittevernreglene?

Det er to viktige ting å tenke på før morgendagen.

Sankthans

 • Sankthans, jonsok eller johannesvake er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes' fødsel.
 • Dagen feires den 24. juni og er oppkalt etter døperen Johannes' danske helgennavn, St. Hans.
 • «Jonsok» kommer av jónsvaka, som er norrønt og betyr «våkenatt for Jon» (en forkortelse for Johannes).
 • Dagen var helligdag i Norge inntil 1770 da den ble avskaffet ved festdagsreduksjonen.
 • I Norge knyttes sankthans til tradisjonell markering av sommersolverv og midtsommer.
 • Særlig sankthansaften feires som en folkelig, ikke-religiøs sommerfest kvelden 23. juni, mange steder med store sankthansbål hvis været tillater det.

Må søke om dispensasjon

I Norge er det generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Ønsker du å tenne bål i denne perioden, må du få tillatelse av brannvesenet i kommunen det gjelder. Dette kalles en dispensasjon fra bålforbudet.

– Det er ikke fritt frem å tenne bål på Sankthansaften. Hva som er tillatt av åpen ild er regulert i forskrift i den enkelte kommune. Hvis man planlegger et sankthansbål, må dette meldes inn og søkes tillatelse for, slik at unødige utrykninger unngås, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, i en pressemelding.

Du må søke god tid i forkant, så hvis du ønsker å tenne opp et sankthansbål i år, men ikke har søkt om tillatelse, er du trolig for sent ute.

– Hvis du ikke allerede har søkt tillatelse, er nok fristen ute for i år, men sjekk hva som gjelder for din kommune, sier Søtorp.

Når det gjelder hva du kan legge på bålet, er det kun tillatt å brenne tørt, ubehandlet trevirke.

– Avfall, plast, behandlet trevirke eller liknende anses som forurensning og er dermed forbudt, har Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef i Oslo brannetat tidligere fortalt til Dinside.

Norsk brannvernforenings huskeregler for bålbrenning:

 • Før du setter i gang, sjekk hvilke regler som gjelder i din kommune slik at du har tillatelsen i orden
  • Sjekk skogbrannvarselet til yr og ta hensyn til vindforhold
  • Før du tenner opp, sørg for å ha tilstrekkelig med slokkemiddel tilgjengelig
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet
  • Den som er ansvarlig for å tenne bålet er også ansvarlig for å slokke det
  • Ha god avstand til bygninger og brennbart materiale
  • Bålbrenning på fjell og svaberg kan føre til skader på fjellet og er da ikke lov.
  • Det er forbudt å brenne plast og annet søppel
  • Bålet skal være helt slokket før du forlater det

Husk smittevern

I år som i fjor må du også huske på smittevern under den store sommerfesten. Bor du i en kommune med lokale tiltak, må du undersøke hva som er reglene og anbefalingene for ansamlinger der du bor.

I de nasjonale veiledningene anbefales det å ha ikke flere enn 20 gjester på besøk i hus, leilighet, hytte, hage og uteplass. Her gjelder også rådet om å holde en avstand på minst 1 meter til andre.

Når det gjelder private sammenkomster på offentlig sted eller i leid eller lånt lokale, sier regelverket at det skal være inntil 100 deltakere. Ved slike sammenkomster plikter det også å være en ansvarlig arrangør som sørger for at gjennomføringen er i tråd med smittevernregler.

Slik blir været

– Det ser egentlig ganske greit ut for store deler av Norge. Det passer veldig godt på en sankthansaften, sier vakthavende meteorolog Rannveig Eikill før hun utdyper at det kan være fare for litt regn på indre strøk av Østlandet utpå kvelden, mens Trøndelag vil oppleve at det blir mer skyet utover ettermiddagen.

Men ellers er det gode værnyheter Eikill har for dem som har tenkt å tilbringe sankthanskvelden ute.

På Sør- og Østlandet vil gråværet forsvinne til onsdag. Det ser ganske fint ut med sol og temperaturer over 20 grader mange steder. Finværet som Vestlandet vil oppleve til utover onsdagen, går over til skyet mange steder. Ytterst på kysten av Nordvestlandet kan det bli regn.

– Sol mange steder i nord

Også i Trøndelag blir godværet mindre prangende av at skyer trekker inn utover ettermiddagen på sankthansaften. Skyene trekker inn i kyststrøkene, og i de indre strøk av Trøndelag kan været bli bedre. I Nord-Norge blir det stort sett oppholdsvær. Det blir litt mer skyet i nordre del av Nordland og søndre del av Troms.

– Det blir ganske fint generelt i Nord-Norge og sol mange steder, sier Rannveig Eikill til NTB.

Hun utpeker Sørvestlandet, Sørlandet og Østlandet som værvinnerne på sankthansaften.

– Det er der det ser ut som det blir mest sol. På nordøstlandet kan det bli godt over 20 grader på ettermiddagen, sier meteorologen

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer