Sankthansaften 2021

Slik blir sankthansfeiringen

Har du ikke søkt om å få fyre opp sankthansbål, er du nok for sent ute.

SANKTHANSFEIRING: Ønsker du å fyre opp bål på sankthansaften, må du søke om tillatelse i forkant. Her fra feiring i Drøbak i 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB
SANKTHANSFEIRING: Ønsker du å fyre opp bål på sankthansaften, må du søke om tillatelse i forkant. Her fra feiring i Drøbak i 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka er det duket for sankthansfeiring i Norge. Selve sankthans torsdag 24. juni, men mange feirer nok sankthansaften som er kvelden i forveien.

For flere betyr sankthansaften en stor sommerfest med kjente og kjære og et stort bål, men har du egentlig lov til å tenne ditt eget bål? Og hvordan er det med smittevernreglene?

Det er to viktige ting å tenke på før morgendagen.

Må søke om dispensasjon

I Norge er det generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Ønsker du å tenne bål i denne perioden, må du få tillatelse av brannvesenet i kommunen det gjelder. Dette kalles en dispensasjon fra bålforbudet.

– Det er ikke fritt frem å tenne bål på Sankthansaften. Hva som er tillatt av åpen ild er regulert i forskrift i den enkelte kommune. Hvis man planlegger et sankthansbål, må dette meldes inn og søkes tillatelse for, slik at unødige utrykninger unngås, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, i en pressemelding.

Du må søke god tid i forkant, så hvis du ønsker å tenne opp et sankthansbål i år, men ikke har søkt om tillatelse, er du trolig for sent ute.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer