Slik bør du oppbevare godteriet

Dropp papirposen og gå heller for plastoppbevaring om du vil at godteriet skal holde seg best mulig. Og for all del: Ikke ha sjokolade sammen med annet snop!

HVORDAN OPPBEVARER DU GODTERI? Det er ikke det samme hvordan du oppbevarer godteri, hverken før eller etter åpning. Beste temperatur er ikke den du har på kjøkkenet - og du bør ikke ha sjokolade i samme beholder som skum- og gummigodteri. Men lufttett emballasje er uansett best, for alt. Og papirposen fra smågodthylla? - Den bør du kaste. Foto: Kristin Sørdal
HVORDAN OPPBEVARER DU GODTERI? Det er ikke det samme hvordan du oppbevarer godteri, hverken før eller etter åpning. Beste temperatur er ikke den du har på kjøkkenet - og du bør ikke ha sjokolade i samme beholder som skum- og gummigodteri. Men lufttett emballasje er uansett best, for alt. Og papirposen fra smågodthylla? - Den bør du kaste. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Mange spiser litt ekstra med godteri om dagen, om man skal dømme ut fra at butikkene melder om økt salg av godteri de siste ukene.

- Det er betydelig vekst på både snacks og godteri, og det lett å tenke at folk har litt ekstra behov for å kose seg når de må være mer hjemme om dagen, sier Calle Hägg, PR- og kommunikasjonssjef i Rema 1000, og fortsetter:

- Forklaringen er nok heller at med mindre folk på farta så er salg hos kiosker og tax-free sterkt redusert, sier han videre, og kommenterer at påsken er godteriets høytid - og anbefaler folk å planlegge godt og spre handelen før helligdagene.

Også Coop melder om en økning i godterisalg på 19 prosent de siste tre ukene, og 13 prosent økning for snacks og chips. De har også snudd med tanke på smågodtsalget, og har igjen åpnet for salg av smågodt i løsvekt - med unntak av de stedene der det er kommunale restriksjoner på dette.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef hos Coop Norge, forklarer det økte godterisalget blant annet med at grensehandelen har opphørt og at mange handler godteri i butikken fremfor kiosker og liknende.

Men hva gjør du egentlig med smågodtposen når du kommer hjem, om du ikke har tenkt å spise godteriet med én gang?

Og hva med restene fra sjokoladeplata eller annet godteri som du ikke har spist opp?

Her er de beste tipsene for hvordan du bør oppbevare godteriet for at det skal holde seg best mulig også til neste lørdag ... eller i alle fall til du skal spise det.

Dropp papirposen

Én ting du i alle fall ikke bør gjøre, er å la smågodtet ligge i papirposen fra butikken dersom du ikke skal spise det en av de nærmeste dagene.

- Hvis man ikke har tenkt å spise godteriet i løpet av en uke så kan det være smart å legge det over i en plastpose med zipper eller en boks med lokk. Man vet jo aldri hvor lenge godteriet har ligget åpent i butikk, sier Nils Olav Jørgensen, produktutviklingsdirektør i BrynhildGruppen, til Dinside.

Dette er også beskjeden vi får fra Gry Sofie Fahrendorff, utviklingsdirektør i Orkla Confectionery & Snacks Norge. Hun opfordrer til å flytte godteriet fra papirposen til en plastpose eller en boks:

- Generelt holder alt godteri seg lenger om det oppbevares så lufttett som mulig og ved en jevn temperatur på 15-18 grader. For løsvekt holder godteriet seg bra i en lukket plastboks hvis man har en hel boks. Har man løsvekt i papirposer kommer det lettere inn luft så da er det lurt å ha det i en lukket plastpose hvis det skal oppbevares over lang tid, sier Fahrendorff.

Hverken Jørgensen eller Fahrendorff kan gi noen nøyaktig angivelse av hvor lenge løsvektgodis i papirpose kan holde seg, men konstaterer at det lettere vil tørke ut, dersom emballasjen ikke er tett.

Et annet argument for å passe på at emballasjen er så lufttett som mulig, er også for å forhindre smitte av lukt og smak fra andre produkter:

Smak kan smitte over

- Det er alltid en fordel å legge godteri i en lufttett pose eller beholder. Produktene tørker da ikke ut eller tar til seg lukter fra omgivelsene, sier Jørgensen, og understreker at det er sjokolade som er det godteriet som tar til seg mest smak fra omgivelsene.

Alt godteri tar opp smak og fuktighet fra annet godteri det ligger sammen med.

Tørrere godteri tar opp fuktighet fra fuktigere godteri – og får dermed feil konsistens.

Smak vandrer mellom godteri i samme beholder, og spesielt sjokolade tar lett opp smak fra «naboer». For best bevaring av smak og konsistens, bør du derfor spre godteri av ulik type i forskjellige tette beholdere.

Beste temperatur

- Den beste temperaturen for oppbevaring er 15-18 grader i et tørt lokale. Det er viktig at produktet ikke utsettes for mye temperatursvingninger, da kan det påvirke produktet, for eksempel at sjokoladen bli grå, advarer Fahrendorff.

Jørgensen uttaler at beste lagringstemperatur er mellom 15 -20 grader, men også han, i likhet med Fahrendorff, understreker at det er viktig at det er jevn temperatur uten store svingninger.

Og for all del: Verken kjøleskap eller fryser vil gjøre mye godt for godteriet ditt og er egentlig noe ekspertene fraråder.

Og gjør du det likevel bør du i alle fall sørge for at beholderen er tett.

- Så fremt emballasjen er lukket og temperaturen er jevn, kan produktet oppbevares i kjøleskap, men ideell temperatur er 15-18 grader, sier Fahrendorff, og understreker at det er viktig at emballasjen er lukket så det ikke trekker til seg fukt eller smak fra andre produkter i kjøleskapet dersom man likevel vil oppbevare det der.

- Hvis du lagrer de i kjøleskap vil det kunne danne seg kondens på produktene når du tar de ut av kjøleskapet. Og å fryse produktene gir ingen mening. Det beste er å lagre produktene ved jevn temperatur, kommenterer Jørgensen.

Porsjonspakket holder seg best

Alle godteriekspertene vi har snakket med er enige om at porsjonspakket godteri uten tvil er det som holder seg best over lengre tid.

- Porsjonspakket godteri vil holde seg bedre enn løsgodis fordi løsgodis ligger åpent i butikken. Over tid vil produktene tørke ut, sier Jørgensen.

- Løsvekt i originalforpakningen vil holde seg godt, men hvis man har løsvekt i en papirpose vil den ha større tilgang til luft og derfor lettere tørke ut. Porsjonspakket i originale plastposer holder seg også lenge, og i henhold til best før dato på posen, sier Fahrendorff.

Akkurat hvor lenge godteri kan holde seg godt, kan de ikke si nøyaktig, men ifølge Jørgensen har deres produkter en holdbarhetstid på ett år - men de kan spises etter det også, selv om de da kan ha blitt litt hardere eller blassere i fargen.

- Holdbarheten varierer fra produkt til produkt, men er gjerne rundt 10-12 måneder. Alle produkter er merket med best før dato. Dette forutsetter selvsagt også god lagring av produktet, påpeker Fahrendorff.

Porsjonspakket godteri er ifølge Jørgensen mer populært nå under situasjonen med corona-viruset.

- Det virker som om forbruker kjøper mindre løsvekt nå under disse coronatider, men salget tar seg opp for posepakket godteri. Folk foretrekker forseglede produkter fremfor produkter flere kan berøre. I disse tider sitter folk mer hjemme også, så da er det jo lett å kose seg med litt godteri på kveldstid, sier Jørgensen til Dinside.

Storboks er bra for holdbarheten

Som følge av corona-situasjonen er det flere butikker som selger smågodt i hele, forseglede bokser. Det er altså snakk om de store boksene som gjerne veier halvannen til to kilo, som butikkene pleier å fylle på fra i smågodthylla.

Du får kjøpt slike store, hele bokser både hos Europris, Rema 1000 og andre.

Men du lurer kanskje på om det er noen vits i å kjøpe halvannen kilo med sure føtter eller salte padder, selv om du kanskje liker det veldig godt?

For rekker du å spise det opp (uten å gå i sukkersjokk i påsken) før det blir hardt og dårlig?

- Det er viktig at produktene får så lite luft som mulig, og godteri oppbevart i løsvekt-boksene er en av de beste måtene å oppbevare godteri på, sier Fahrendorff, og legger til:

- Uåpnet er det veldig egnet, og etter åpning må man passe på å lukke lokket godt.

Også Jørgensen sier godteri i storbokser vil holde seg lenge:

- Hvis godteriet blir liggende i boksen og du setter på lokket mellom hver gang så holder godteriet seg lenge. Gele- og skumprodukter som ligger i lukkede beholdere tørker ikke ut like raskt som produkter som ligger åpent, sier Jørgensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer