Hva gjør man hvis man møter elg?

Slik bør du oppføre deg om du møter elg

En aggressiv elg kan i verste fall forvolde stor skade.

MØTE ELG: Elgen er et flott syn, men møter du på en sint elg, bør du komme deg bort. Foto: NTB Scanpix
MØTE ELG: Elgen er et flott syn, men møter du på en sint elg, bør du komme deg bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å møte på ulv når du er på tur i skogen er ikke særlig sannsynlig. Derimot er den norske elgbestanden stor, og elgen kan du møte nesten «overalt».

Spørsmålet er hvordan du da skal opptre – ikke minst hvis elgen oppfører seg aggressivt.

Hvor kan man møte elg?

Ifølge seniorforsker Erling Johan Solberg ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), kan du møte elg i alle skogsområder og noen ganger også i snaufjellet. Han sier at spesielt vinterstid trekker mange elg ned i lavlandet og havner da oftere i nærheten av der folk bor og ferdes.

HISSIG: Andreas og en kompis var på vei hjem da de møtte en elg i et vanskelig humør. Video: privat Vis mer

Når elgkyrne kalver, som ifølge snl.no skjer i slutten av mai eller begynnelsen av juni, velger de seg gjerne områder hvor de kan forvente å være i fred og gjerne i et område der de har litt overhøyde og med mulighet til raskt å trekke seg bort fra en truende fare, deriblant oss mennesker.

Hvordan skal man oppføre seg hvis man møter elg?

Hvis du likevel skulle møte på elgku med kalv, bør du være ekstra aktsom, ikke minst hvis kalven er liten. Elgkua oppfatter deg som et rovdyr og behandler deg deretter.

– En elgku kan være mer aggressiv dersom kalven er ung og hjelpeløs. Hold avstand, og ikke gå nærmere. Dersom du mot formodning er nærmere enn 50 meter bør du trekke deg bort, sier Solberg, og understreker:

– Dersom kalven er i vanskeligheter, ikke tro at kua setter pris på hjelp.

Elgforsker Jon Martin Arnemo ved Høgskolen i Hedmark har tidligere også anbefalt folk på nrk.no om å gjemme seg bak eller oppe i et tre, hvis de skulle møte på en elg som virker stresset eller aggressiv.

Solberg sier videre at man bør prøve å lese dyrets sinnelag, ettersom det er nesten umulig å ta feil av en sint elg.

– Men du vil helst ikke være så nærme at du ser det, sier Solberg til Dinside.

Han sier videre at andre elg vanligvis ikke er noe problem med unntak av vinterstid når elgen er næringsstressa. Er man 100 meter unna en elg, trenger man ikke å gjøre noe utover å nyte synet.

Også om du går med hund, anbefaler Solberg at man holder avstand.

Hvor mye skade kan en sint elg forårsake?

Som kjent kan det være livsfarlig å kollidere med elg når man kjører bil. Men forskeren kjenner ikke til at noen har dødd i møte med elg, på tur i naturen. Derimot er det mange som har blitt stygt kvestet og har tilbrakt måneder på sykehus og rehabilitering.

For en sint elgku kan forårsake stor skade.

– Du kan dø. Kua kan slå deg over ende med framklauvene og fortsette å trampe på deg til du ligger stille, sier Solberg.

Skulle uhellet være ute og du allerede er slått over ende, anbefaler han at man prøver å ligge stille i fosterstilling med hendene over hodet og ta imot julingen, til den gir seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer