Slik bruker du kart og kompass

Grunnleggende kunnskap for alle turgåere.

KART: Et godt, detaljert kart hjelper mye på vei, forteller turveileder Esper Opaker Moreite hos Den Norske Turistforening.  Foto: Thomas Strzelecki
KART: Et godt, detaljert kart hjelper mye på vei, forteller turveileder Esper Opaker Moreite hos Den Norske Turistforening. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er de første til å innrømme det: Vi sliter med kart og kompass. Vi har prøvd å lære det via nettet, men skjønner kun det mest grunnleggende.

Det med å sette kompasskursen har vi for eksempel slitt veldig med å forstå.

Som er litt flaut. Dette er kunnskap en voksen mann bør kunne for så å lære videre til sine barn. Og dette problemet gjelder tydeligvis flere enn oss.

– Det kan virke som mange stoler blindt på GPS og mobiler, og at stadig færre lærer seg kart og kompass. GPS kommer aldri istedenfor kart og kompass, men i tillegg, understreker turveileder Esper Opaker Moreite hos Den Norske Turistforening.

Praksis er alt

Den erfarne turmannen er vokst opp på Oslo øst og har Østmarka som sitt domene. Han forteller DinSide at praksis er alfa og omega når det gjelder kart og kompass.

– Du kan lese ti bøker uten å få det til. Jeg har selv gått feil og rotet meg helt bort, og lært veldig av det.

Nyttig: Slik pakker du sekken på riktig vis

Før du begynner

Tre ting er viktig å tenke på før du begynner å orientere deg:

  • Det er viktig å være nøye
  • Du må stole på kompasset. Magefølelsen kan forvirre
  • Vær sikker på utgangspunktet
Husk også at et kompass kan bli påvirket av andre materialer og elektronikk. For eksempel bør du ikke legge kart og et kompass oppå bilpanseret, ikke legg et kompass sammen med et annet, og hold kompasset unna mobilen. Alt dette kan påvirke kompasset, som fort gjør at turen blir mislykket og alle blir sure og vil hjem fra den kjedelige myra du har tatt dem til. Dårlig stemning!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer