Slik bruker du kart og kompass

Grunnleggende kunnskap for alle turgåere.

KART: Et godt, detaljert kart hjelper mye på vei, forteller turveileder Esper Opaker Moreite hos Den Norske Turistforening. Foto: Thomas Strzelecki
KART: Et godt, detaljert kart hjelper mye på vei, forteller turveileder Esper Opaker Moreite hos Den Norske Turistforening. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er de første til å innrømme det: Vi sliter med kart og kompass. Vi har prøvd å lære det via nettet, men skjønner kun det mest grunnleggende.

Det med å sette kompasskursen har vi for eksempel slitt veldig med å forstå.

Som er litt flaut. Dette er kunnskap en voksen mann bør kunne for så å lære videre til sine barn. Og dette problemet gjelder tydeligvis flere enn oss.

– Det kan virke som mange stoler blindt på GPS og mobiler, og at stadig færre lærer seg kart og kompass. GPS kommer aldri istedenfor kart og kompass, men i tillegg, understreker turveileder Esper Opaker Moreite hos Den Norske Turistforening.

HVOR ER JEG? Skal du lære deg å bruke kart og kompass, er praksis det beste, sier turveileder Moråker i DNT.  Foto: PantherMedia
HVOR ER JEG? Skal du lære deg å bruke kart og kompass, er praksis det beste, sier turveileder Moråker i DNT. Foto: PantherMedia Vis mer


Praksis er alt

Den erfarne turmannen er vokst opp på Oslo øst og har Østmarka som sitt domene. Han forteller DinSide at praksis er alfa og omega når det gjelder kart og kompass.

– Du kan lese ti bøker uten å få det til. Jeg har selv gått feil og rotet meg helt bort, og lært veldig av det.

Nyttig: Slik pakker du sekken på riktig vis

Før du begynner

Tre ting er viktig å tenke på før du begynner å orientere deg:

 • Det er viktig å være nøye

 • Du må stole på kompasset. Magefølelsen kan forvirre

 • Vær sikker på utgangspunktet
Husk også at et kompass kan bli påvirket av andre materialer og elektronikk. For eksempel bør du ikke legge kart og et kompass oppå bilpanseret, ikke legg et kompass sammen med et annet, og hold kompasset unna mobilen. Alt dette kan påvirke kompasset, som fort gjør at turen blir mislykket og alle blir sure og vil hjem fra den kjedelige myra du har tatt dem til. Dårlig stemning!

ENGASJERT: DNTs mann ivrer for at flere skal lære seg kart og kompass. Foto: Thomas Strzelecki
ENGASJERT: DNTs mann ivrer for at flere skal lære seg kart og kompass. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


1. DU MÅ FORSTÅ KARTET FOR Å FORSTÅ KOMPASSET

De fleste kan vel dette, men det er uansett lett å glemme: Kart kommer i forskjellige målestokker, og ja, skal vi like godt ta en test: Hva er mest detaljert av et kart med målestokk 1:25.000 og en med 1:50.000?

Det første. Selv dét hadde vi glemt, flaut nok, men ble raskt lært opp av vår turveileder. Du sløyfer bare to nuller og dermed tilsvarer 1 centimeter på kartet 250 meter eller 500 meter, alt etter hvor detaljert du vil ha det.

Men det er lettere å lese et detaljert kart, så det kan være greit å begynne der.

Orienter deg

Husk at kartet alltid bør orienteres før og under turen. Man kommer langt med bare å bruke kartet hvis du føler deg trygg på området og har mye erfaring med å gå tur der.

Men mister man sikten i uvær eller tett tåke kan et kompass gi en billig og bra forsikring, så det er alltid en fordel å ha med det. Det er ikke dyrt og det veier heller ikke mye.

Mobil på tur? Slik får du den til å vare lenger

VINTER: I Oslomarka indikerer røde streker på kartet vintertraseer. Foto: PantherMedia
VINTER: I Oslomarka indikerer røde streker på kartet vintertraseer. Foto: PantherMedia Vis mer


Høyde

Lær deg så å lese ekvidistansene på kartet, altså høydemeter mellom høydekurvene (eller kotene, som de også kalles). Sagt på en annen måte: Avstanden mellom kotene viser distansen, men indikerer også høydeforskjellen mellom kotene.

I kart med målestokk 1:25.000 er som oftest høydeforskjellen (ekvidistansen) mellom hver høydekurve ti meter. På kart i målestokk 1:50.000 er det som oftest 20 meter. Og jo tettere høydekurvene står sammen på kartet, jo brattere er det.

Men vær oppmerksom på at kart med større målestokk ofte kan opptre annerledes, da avstanden på for eksempel et 1:50.000-kart kan ha samme høydeforskjell, men med mindre avstand på kartet. Dermed framstår terrenget som brattere selv om det er det samme terrenget.

Hvor kan du gå?

HØYDEFORSKJELLER: Det er viktig å lære seg å lese kartet riktig for å forstå terrenget. Foto: PantherMedia
HØYDEFORSKJELLER: Det er viktig å lære seg å lese kartet riktig for å forstå terrenget. Foto: PantherMedia Vis mer


Man skiller mellom sommer og vinter på kartet, og i Oslomarka indikerer røde streker vintertraseer (over vann, for eksempel), mens blå streker er for sommerbruk.

Forvirrende nok er dette motsatt på fjellet.

Les også: Smart, liten lommemotorsag

2. NORD ER DIN BESTE VENN!

Opp på kartet er alltid nord. Den røde delen av kompassnåla i kompasshuset viser alltid nord. Dét er essensen i bruken av kart og kompass. Skal du orientere kartet etter riktig himmelretning legger du kompasset oppå kartet, og da bør den røde kompassnåla peke oppover på kartet.

– Gjør deg kjent med kartet og informasjonen den viser i forhold til symboler, målestokk, ekvidistanse og ruta du skal gå. Orienter kartet i riktig retning og dermed har du et godt utgangspunkt, sier Moreite.

Skulle du for eksempel gå deg vill, men vet at den trygge sivilisasjonen ligger mot vest, kan du for eksempel sette opp kompasshuset mot nord, og skru marsjretningspilen (pilen på kompassplaten som ligger utenfor kompasshuset) til vest. Da er det bare å følge marsjretningspilen i retning vestover, så kommer du til slutt ut av skogen.

KAN DU Å BRUKE KOMPASS? Les deg opp og lær deg triksene: Foto: Thomas Strzelecki
KAN DU Å BRUKE KOMPASS? Les deg opp og lær deg triksene: Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


Turmat? DinSide har testet

3. KOMPASSKURS: SLIK GÅR DU FRA A TIL B VED HJELP AV KART OG KOMPASS

Dette er det som oppleves som mest kronglete for de fleste, men det er kanskje ikke så vanskelig som du tror. Her er hva du skal gjøre.

 • Legg kanten av kompasset mellom de to punktene du skal gå. Husk at marsjretningspilen (pilen som er øverst på kompassplaten) være i samme retning, ellers vil du gå i motsatt retning. Ikke bry deg om noe annet!
 • Sørg for at hjelpestrekene i kompasshuset er parallelle med rutenettet nord/sørlinjene på kartet og at «senga» under kompassnåla peker mot nord. Ikke bry deg om hvor kompassnåla peker nå!
 • Så tar du kompasset vekk fra kartet og sørger for at den røde delen av kompassnåla havner i «senga» under. Da er den retningen marsjretningspila nå viser, den veien du skal gå!

God tur!

Les mer om: villmark, natur og vinter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer