Fritidskarantene

Slik er de nye karantenereglene

Siste runde med coronatiltak har gjort karantenereglene strengere, og nå introduseres begrepet «fritidskarantene». Dette er det som gjelder fra 15. desember 2021.

STRAMMER INN: Fra natt til onsdag får vi enda strengere nasjonale tiltak i Norge, og det inkluderer også strengere karanteneregler. Foto: Shutterstock / NTB
STRAMMER INN: Fra natt til onsdag får vi enda strengere nasjonale tiltak i Norge, og det inkluderer også strengere karanteneregler. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til onsdag 15. desember trer enda strengere nasjonale tiltak i kraft i Norge på grunn av den stadig økende smitten.

Artikkelen er oppdatert onsdag med ny informasjon fra regjeringen.

Blant annet settes samtlige barne- og ungdomsskoler gult i trafikklysmodellen, videregående skoler settes rødt, alle som kan ha hjemmekontor skal ha hjemmekontor og Norge innfører nasjonalt skjenkestopp.

Dessuten strammes karantenereglene inn, der én karantenetype er ny, nemlig fritidskarantene.

Nye karanteneregler

Den siste runden med tiltak introduserer nye karanteneregler. Der det i forrige runde ble innført karantene «ved mistanke om omikron-smitte», gjøres det nå ingen forskjell på hva slags mutasjon det er mistanke om.

Dersom én i husstanden tester positivt, skal andre i husstanden i smittekarantene i ti døgn. Du kan imidlertid teste deg ut av karantenen etter sju døgn hvis du tar en PCR-test og den er negativ.

Oppdatert: Fra 22. desember ble det også mulig å teste seg ut av karantene med en selvtest/hurtigtest.

Inntil det må du altså holde deg hjemme, ikke kjøre kollektivt, ikke dra på jobb, kino, i selskap eller andre ting. Butikkturer er mulig for nødvendige kjøp, så lenge du følger øvrige smittevernsregler.

I en oppdatering onsdag presiserer regjeringen at det finnes unntak for denne karantenen:

  • Personer som har gjennomgått covid-19 i løpet av de siste tre månedene. Varigheten regnes fra tidspunktet da disse gikk ut av isolasjon, til tre måneder etter prøvedatoen.
  • Personer som har fått en oppfriskningsdose for minst ei uke siden. Regjeringen presiserer at husstandsmedlemmer og tilsvarende nære til den smittede i tillegg må testes daglig med antigenhurtigtest, eller annenhver dag med PCR-test sju døgn etter nærkontakten.

Har du vært i nærkontakt (men ikke bor sammen) med en smittet, skal du også i karantene. Her defineres nærkontakt som at du har hatt mindre enn to meters avstand i minst 15 minutter med vedkommende, og dette gjelder inntil 48 timer før vedkommende testet positivt eller fikk symptomer.

  • Barn under 18 år unntas karantene ved slik nærkontakt, så de trenger altså ikke å gå i karantene om for eksempel en i barnehagen tester positivt. Regjeringen anbefaler dog at man testes jevnlig. De skal imidlertid i karantene dersom en annen i husstanden tester positivt.
SELVTEST: Det er flere ting å tenke på om du skal ta coronatest selv. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Altså: Var du i selskap lørdag kveld og får beskjed på mandag om at den du satt ved siden av rundt bordet testet positivt, havner du i karantene. Denne karantenen er imidlertid litt «mildere», i den forstand at du kan bryte den tre dager etter siste kontakt med den smittede (altså tirsdag i vårt tilfelle) om du tester negativt, og da dra på jobb. MEN:

Fritidskarantene

Regjeringen introduserer en ny form for karantene, fritidskarantene, altså karantene som gjelder når du ikke er på jobb.

Om du tester negativt etter tre dager, som omtalt over, er du fortsatt i fritidskarantene, som innebærer at du må avstå fra selskaper, turer på kino og den slags. Denne kan du teste deg ut av først etter sju dager etter siste kontakt med en som er påvist smittet.

I vårt eksempel over får du altså ikke dratt i selskap eller på kino påfølgende fredag, siden det bare er seks dager etter siste kontakt med smittede.

Det betyr med andre ord at julaften ryker om du er i selskap førstkommende lørdag og det viser seg at en annen i selskapet (som du hadde nærkontakt med) får symptomer/påvist smitte innen utgangen av mandag.

Det finnes også andre unntak, blant annet for folk i kritiske samfunnsfunksjoner, der det kreves negativ test samme dag som arbeidet skal gjennomføres, skriver regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer