Slik er reglene på treningssentrene nå

Med hyppig vasking, færre på gruppetimer og økt avstand mellom tredemøllene mener treningssentrene at de kan tilby trygg og smittefri trening.

NYE RUTINER: Alle landets treningssentre åpner i dag dørene med nye og strengere regler for å hindre smitte. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under pressekonferansen fredag 12. juni uttalte Erna Solberg at regjeringen gjennomfører lettelser av flere koronatiltak fra 15. juni i tråd med planen for håndtering av covid-19. Treningssentre, badeland og svømmehaller gjenåpnes da på en smittevernfaglig forsvarlig måte.

– Dette er som å feire 17. mai, nyttår, julaften og bursdag på en gang! Dette er virkelig en gledens dag, fastslår en entusiastisk Wenche Evertsen, landssjef i Sats Norge, Norges største treningskjede.

Etter tre måneders nedstengning får landets treningssentre endelig lov til å åpne dørene mandag.

Regjeringen uttalte fredag at treningssentre, badeland og svømmehaller har laget bransjestandarder for smittevern i samarbeid med Folkehelseinstituttet og at disse kan ha garderober åpne. Det samme kan idrettshaller.

ÅPNER: Treningssentre, svømmehaller og badeland etter planen åpne dørene igjen, men med strenge restriksjoner. Vis mer

Dette er reglene

Kjersti Oppen, bransjedirektør i Virke trening, sier til NTB at en rekke nye tiltak og en ny bransjestandard skal gjøre det helt trygt å trene.

– Etter at Finland og Sverige gjenåpnet treningssentrene tidligere i vår, har det heller ikke vært noen kjente smittetilfeller, sier Oppen.

Blant tiltakene i smitteveilederen er:

 • Kunder og ansatte som har symptomer på Covid-19 må holde seg hjemme
 • Kunder og ansatte skal gjennomføre håndvask/ hånddesinfeksjon avhengig av aktivitet og behov, men som et minimum ved ankomst og før de forlater sentret
 • Færre deltakere på gruppetimene.
 • Unngå trengsel ved resepsjon, fellesarealer osv. Vurder adekvate tiltak for å organisere kø og sørg for at gruppetimer starter opp slik at det ikke blir store samlinger i ventearenaer
 • To meters avstand ved hard trening, som kondisjonstrening. Én meters avstand ved moderat trening som yoga, pilates og styrke.
 • Trening der man bytter utstyr eller er fysisk nær hverandre, som sirkeltrening og boksing, utgår.
 • Barnepass utgår.
 • Bare annenhver tredemølle i bruk for å få nok avstand.
 • Hyppig renhold av alle kontaktflater som er hyppig brukt – særlig fokus på vask av felles utstyr, garderober, toaletter og dusj

For ubemannede sentre gjelder smittevernveilederen generelt, men der er det i tillegg spesifisert flere tiltak:

 • Økt krav til oppmerking på gulv i treningsrom, garderober etc for å markere avstand.
 • Tilstrekkelig renhold iht bruk av senteret.
 • Økt krav til synlige smittevernsplakater og hygieneråd.
 • Begrensning på antall samtidig besøkende etter gjennomgang av lokalet for å sikre at krav til avstand overholdes til enhver tid.
 • Tilstrekkelig bemanning og tilsyn slik at smittevernet ivaretas på senteret og renhold i tilknyttet virksomheten.

Trafikklys skal vise kapasitet

– Fremover vil det bli et lagspill mellom våre ansatte og medlemmene for å klare å overholde smitteveilederen, akkurat som ellers i samfunnet. Vi er helt avhengig av at medlemmene er flinke til å holde avstand og vaske utstyr etter seg. Samtidig kommer vi til å vaske mer og hyppigere, og vi vil ha folk ute på gulvet og passe på at folk holder avstand og vasker. Vi vil nok bli litt strengere enn vanlig, men vi skal vi ikke være et smittepoliti, så vi må stole på at medlemmene tar sin del av ansvaret, sier Wenche Evertsen i Sats.

Sats-kjeden, som står bak Sats- og Fresh Fitness-sentrene, har også innført en ny løsning på nett og i sin app som viser kapasiteten på sentrene ved hjelp av grønt, gult og rødt lys.

– Dersom det er rødt lys, kan man risikere å møtte stå i kø for å slippe inn. Målinger viser at det er gjerne på ettermiddagen rundt klokken 17, at det er mest folk. Men hvis man kan drøye treningen litt eller komme litt før, så er det normalt færre folk, sier Evertsen.

Sats har også åpnet for at medlemmene kan trene på alle kjedens sentre for på den måten å bidra til å spre medlemmene på de mest hektiske tidspunktene.

Mange sliter tungt

Samtidig som gleden over gjenåpningen er stor i bransjen, sliter mange sentre tungt etter tre måneder med stengte dører. 20.000 ansatte i bransjen har vært permittert.

– Det har helt klart vært det tøffeste bransjen har gått gjennom noen gang. I vår siste medlemsundersøkelse oppga en av fire at de hadde likviditetsutfordringer, og 45 prosent var usikre på om de kunne utbetale feriepenger. Blant Virkes medlemmer er det treningsbransjen som oppgir at de har hatt det aller vanskeligst, forteller Kjersti Oppen.

At sentrene gjenåpner rett inn i ferietiden, som er lavsesong for bransjen, kombinert med færre kunder enn før, gir mange en tøff start.

– Vi vil se det fulle bildet først til høsten, men det er nødvendig å være veldig oppmerksom på problemene som bransjen har. Tre av fire tror ikke at aktivitetsnivået vil være tilbake til normalt før tidligst ved utgangen av året, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer