Matlaging:

Slik får du «knekken»

Den beste pølsa, teknikken, og tilbehøret.

Det er en kunst å trekke wienerpølsene riktig slik at de ikke sprekker og oppnår den legendariske «knekken». Vi viser deg hvordan det skal gjøres. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En god wiener i lompe er noe av det nærmeste vi kommer norsk gatemat, og når det er godt, er det skikkelig digg. Det er ikke så mye som skal til, og det er ikke vanskelig, men pølsa må være spenstig, med den berømte «knekken» når man biter igjennom skinnet.

Det er heldigvis veldig enkelt å få til, bare lær deg denne huskeregelen: Pølsa skal trekke, ikke koke.

Oppskriften er omvendt: Kok opp vannet, ha i pølsene, og trekk gryta av plata (ev sett plata på en, om du har gass eller en veldig raskt responsiv koketopp). La pølsene ligge i cirka fem minutter.

Det viktigste er uansett dette: Pølsene skal ikke koke, da risikerer du at de sprekker.

De aller beste pølsene har det best om du varmer dem opp i vann, men har du en litt tammere pølse, kan det være gøy å friske den opp litt.

Et vanlig triks er å trekke pølsene i buljong. Og er det voksenfest kan det også funke å trekke dem i øl. Da kan det være greit å la ølet koke litt før du har i pølsene (og trekker gryta av plata), slik at du slipper den litt rå ølsmaken.

Den beste pølsa

Det er ikke bare kokkens feil om pølsa er dvask. Du kommer selvsagt lengst med en god pølse, men hvilken pølse er den beste? Som hovedregel henger pris ofte sammen med kvalitet, men ikke alltid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.