En god wiener i lompe er noe av det nærmeste vi kommer norsk gatemat, og når det er godt, er det skikkelig digg. Det er ikke så mye som skal til, og det er ikke vanskelig, men pølsa må være spenstig, med den berømte «knekken» når man biter igjennom skinnet.
Det er heldigvis veldig enkelt å få til, bare lær deg denne huskeregelen: Pølsa skal trekke, ikke koke.
Oppskriften er omvendt: Kok opp vannet, ha i pølsene, og trekk gryta av plata (ev sett plata på en, om du har gass eller en veldig raskt responsiv koketopp). La pølsene ligge i cirka fem minutter.

Er pølsa for lang?
Det viktigste er uansett dette: Pølsene skal ikke koke, da risikerer du at de sprekker.
De aller beste pølsene har det best om du varmer dem opp i vann, men har du en litt tammere pølse, kan det være gøy å friske den opp litt.
Et vanlig triks er å trekke pølsene i buljong. Og er det voksenfest kan det også funke å trekke dem i øl. Da kan det være greit å la ølet koke litt før du har i pølsene (og trekker gryta av plata), slik at du slipper den litt rå ølsmaken.
Den beste pølsa
Det er ikke bare kokkens feil om pølsa er dvask. Du kommer selvsagt lengst med en god pølse, men hvilken pølse er den beste? Som hovedregel henger pris ofte sammen med kvalitet, men ikke alltid.

Aller best er det ofte om du har en god slakter eller pølsemaker i nærheten, men det er også mye bra å finne i butikk, kanskje spesielt når det gjelder wienerpølser. Tilbudet i dagligvarebutikkene har blitt mye bedre de siste åra, med premiumutgaver av ferske pølser, og ikke minst Metervare-pølsene som vinner test etter test.
Vi har flere ganger testet pølser, og her er det gjerne en god kombinasjon av dyre og billige.
17. mai er det gjerne wienerpølser som gjelder, og kommer alltid Gildes wienerpølser eller favorittwienere godt ut. I den siste testen vi gjorde måtte folkefavorittene likevel seg slått av både Xtra og Prima, billigmerkene til Coop og Rema 1000.
I fjor var det Metervares Kikut-pølser som kom best ut, med Xtras grillpølser hakk i hæl.
Pimp opp pølsa
Du kan også gjøre mye med riktig tilbehør, og la den lettrøkte pølsa nærmest få rollen som statist.
En god ketsjup og sennep er viktig, server gjerne med en god, søt pølsesennep og sett fram et glass med sterk dijon – eller kanskje du vil lage det selv?
Løk er godt i flere varianter, både sprøstekt, finhakket rå – og syltet rødløk. Hjemmesyltet agurk er heller ikke feil, eller du kan kjøpe ferdig på glass.

En klassisk potetsalat er alltid populært, og skal dere sitte ned, er en ordentlig god, hjemmelaget potetstappe en slager. Vi kan godt like en variant av surkål til pølser, der vi bytter ut karve med fennikel, og tar gryta av plata etter 5–10 minutter, så kålen fortsatt har litt spenst. Og mens vi snakker om kål, coleslaw er perfekt pølsetilbehør, enten du vil ha den klassisk, rød, eller uten majones.
Dette er bare forslag, hva serverer du til din pølse? Send oss gjerne en mail.