Slik får du membran til å vare

Stell av sko og støvler med pustende og vanntett membran.

Er støvlene godt behandlet, skal de holde deg tørr og komfortabel på turen. Men sjekk hva slags materialer skoene er laget av før du behandler dem. Foto: Colourbox.com
Er støvlene godt behandlet, skal de holde deg tørr og komfortabel på turen. Men sjekk hva slags materialer skoene er laget av før du behandler dem. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sko og støvler med Gore-Tex og andre typer membran som skal holde tett, og samtidig puste, er en vinner blant fjellturistene. Norsk terreng og klima byr på forhold som gjør behovet for beskyttelse mot vann stort, mens komforthensyn gjør at mange velger sko med pustende egenskaper.

Men hvordan skal man stelle slikt fottøy for å få det til å vare lenge? Det avhenger blant annet av hva slags type materiale skoen har ytterst.

Slik velger du riktig fjellstøvel

Pussing uten fett

Uansett hvordan overflaten (tekstil eller skinn) er behandlet, skal membranen holde beina tørre. Men om vannet får trekke gjennom overflatematerialet inn til membranen, blir fottøyet unødvendig tungt og vanskelige å tørke. Varer det ved, kan støvlene miste fasongen og mugne.

Derfor må de impregneres, og det finnes spesialmidler til fottøy med membran.

Skoprodusenten Alfa anbefaler at du styrer unna produkter som inneholder fett. Årsaken er at fettet reduserer skinnets evne til å slippe ut fuktighet, og da vil også den vanntette membranen innenfor fungere dårligere. Resultatet blir langt klammere føtter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer