Hvordan røyke mat på grill:

Slik får du røyksmak på grillmaten

Alt kan røykes, sier grillekspert.

RØYKE MAT PÅ GRILLEN: Hva med å røyke maten du griller i sommer? Det er enklere enn du tror, sier grillekspertene. Foto: Per Ervland
RØYKE MAT PÅ GRILLEN: Hva med å røyke maten du griller i sommer? Det er enklere enn du tror, sier grillekspertene. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere får øynene opp for røyking av mat, og nå i sommermånedene kan grillen brukes som et lite røykeri.

Og skal vi tro ekspertene er det lettere enn det kanskje høres ut.

Lage røyk-effekt

– Alt kan røykes!

Det sier Johnny Krosby, medlem av det norske grill-landslaget. Han har konkurrert i grilling mot de beste i verden i grillmatens hjemland USA i mange år.

PRØV DEG FREM: Alt kan røykes sier Johnny Krosby på det norske grill-landslaget. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
PRØV DEG FREM: Alt kan røykes sier Johnny Krosby på det norske grill-landslaget. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Han mener det ikke finnes noe grense for hva som kan røykes, men at noe egner seg bedre enn annet.

- Selv er jeg et kjøttmenneske, og kjøtt av fugl, svin, storfe og fungerer godt med røyk. Rød fisk, som ørret og laks, kan også være godt med litt røyksmak, men hvit fisk syns jeg personlig er best i sin opprinnelsessmak.

Når Krosby og resten av landslaget røyker mat, så bruker de gjerne en «røyker» og lar kjøttet ligge i flere timer for å få den dype røyksmaken, ved hjelp av såkalt slowcooking.

Selv om resultatet på en grill vil være veldig annerledes, kan man få noe av den samme effekten, sier Krosby.

– Målet er å få et røykskall rundt maten. Du kan velge om du lar kjøttet ligge i røyken hele tilberedningstida eller bare røyke for å gi smak. Det avhenger også litt av hva slags kjøtt det er snakk om.

Ikke vanskelig

– Vi ser at røyking av mat er svært populært om dagen, og det er lettere enn mange tror.

Det forteller markedssjef for grillprodusenten Weber, Siv-Elise Friestad.

– Det første du må gjøre er å legge røykflisen i vann i 30 minutter. Dette er fordi flisen skal danne røyk og ikke ta fyr under selve røykingen.

Røykflis får du kjøpt av flere produsenter, men det kan også lage selv, sier Friestad.

– Hvis du har et frukttre i hagen, så kan du lage selv. Her kan man også eksperimentere litt, så prøv deg litt fram og se hva du syns er godt.

POPULÆRT: Markedssjef i Weber, Siv-Elise Friestad sier de merker at røyking på grill er populært denne sommeren. Foto: Weber
POPULÆRT: Markedssjef i Weber, Siv-Elise Friestad sier de merker at røyking på grill er populært denne sommeren. Foto: Weber Vis mer

Etter 30 minutter tømmer du av vannet. Og den videre framgangsmåten avhenger av om du har gass eller kullgrill.

Hvis du har gassgrill, så må du ha en beholder å ha treflisen oppi når du røyker. Det kan være en grillbeholder av aluminium, en grillboks eller en «kurv» du lager av aluminiumsfolie.

- Bruker du en aluminiumsbeholder, så plasseres den oppå rista, mens har du en grillboks så kan den settes direkte på brenneren under rista.

Deretter lukker du lokket på grillen, venter til det begynner sive hvit røyk fra grillen, og så er den klar for kjøttet.

– På en kullgrill så er det faktisk enda enklere. Da legger du røykflis direkte på glødende kull, og da vil røyken komme nesten med en gang, forklarer Friestad.

LEGG FLIS PÅ GRILLEN: Flisen kan legges i aluminiumsbeholdere, grillbokser eller rett på kullet, avhengig av grillen. Foto: Per Ervland
LEGG FLIS PÅ GRILLEN: Flisen kan legges i aluminiumsbeholdere, grillbokser eller rett på kullet, avhengig av grillen. Foto: Per Ervland Vis mer

– Prøv deg fram

Det er smak og behag hvor mye flis man bruker og hvor lenge man velger å røyke. Jo mer flis og jo lenger man røyker, jo mer smak vil kjøttet få.

Og når det gjelder flis, så finnes det mange typer å velge mellom. Hovedregelen er at du bør bruke flis fra et frukt eller nøtteproduserende tre. Men hvilket tre som brukes til hvilket kjøtt varierer, forteller grillmester Krosby.

– Eik er veldig mye brukt i Texas, og da gjerne på storfe. I Tennessee og Kansas grilles det mye svin og kylling, og da er det flis fra hickory-, eple- og ferskentrær som brukes.

– I Norge brukes det i tillegg mye kirsebærtre, noe som lager en fin og gylden farge på kjøttet. Mesteparten av pølser som selges i Norge er røyket på bøk, og lam røykes gjerne på einebærtre, forteller Krosby.

Han sier at all flis fra frukttrær kan brukes på all slags kjøtt, og det er bare å prøve seg fram.

– Sett av god tid

Når man røyker bør kjøttet grilles på indirekte varme, altså ikke direkte over varmekilden.

– Laks kan røykes på indirekte varme i 20 min.

– Hvis du griller en kyllingdel, spesielt hvis den har bein, så kan den røykes på indirekte varme først i cirka 30–45 minutter. Deretter må den grilles på direkte varme til kyllingen er gjennomstekt.

Et stykke biff bør grilles på direkte varme først, deretter kan den rykes på indirekte varme så lenge som man ønsker. Men skal man røyke den bra, så tar det lang tid. En entrecôte bør ha cirka én centimeter røykring i kjøttet, det tar cirka to timer.

Når Krosby blir bedt om å gi sine tre beste røyketips for nybegynnerne, så sier han følgende:

  • Sett av god tid. For å få den ordentlig gode røyksmaken, så må du gi kjøttet tid til å trekke til seg røyksmaken.
  • Røyk kjøttet på indirekte varme
  • Husk for all del å ha lokket på når du røyker, så røyken får sirkulert rundt kjøttet, ellers vil den bare forsvinne ut i luften.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer