Trefelling

Slik feller du et tre

Følger du punktene, klarer du det selv.

SLIK GJØR PROFFENE DET: Vi viser deg hva du bør tenke på når du feller et tre og kvister det og viser deg hvordan du gjør det. Video: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert

1. Lås saga

Enten med en fot på håndtaket og en arm på grepet, eller låsing mellom lårene når du skal starte saga.

2. Rydd

Man må ha rømningsveier bakover i den retning treet ikke faller, så du ikke risikerer å snuble i kvister og stokker.

2. Lag et overskår

Bestem deg for retningen treet skal falle. Dersom treet er stort må du lage skåret fra begge sider.

4. Skjær underskåret

Det skal møte hver kant på overskjæret. For å treffe best mulig, kan det være fint å stå slik at man kan se ned i overskjæret.

BRYTEKANT: Brytekanten er helt avgjørende for å få kontroll på fellinga. Foto: Rune M. Nesheim
BRYTEKANT: Brytekanten er helt avgjørende for å få kontroll på fellinga. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

6. Hovedskjær

Nå skal du skjære hovedskjæret. Lag et lite snitt i stammen rett bakover fra styreskåret, skjær deg inn i stokken slik at du har noen cm med brytekant og skjær det bakover og skjær gjennom stammen.

7. Kiler

Dersom du ønsker full kontroll, bruker du kiler. Fjern gjerne barken på treet der kilen skal inn, slik at kilen får skikkelig kraft.

8. Skjær resten

Skjær stammen på andre sida og slå kilen til treet faller. Gå i sikkerhet.

9. Kisting

Kvistingen er den farligste biten og der det er størst mulighet for å skade seg selv. Beveg deg kun fremover når du har sverdet på motsatt side av stokken. Når du skjærer på den siden du står, skal bena stå i ro.

KRITISK: Selve kvistingen er nesten det farligste for kroppen. Det er svært viktig med sikkerhetsutstyr som vernebukse og vernestøvler. Foto: Rune M. Nesheim
KRITISK: Selve kvistingen er nesten det farligste for kroppen. Det er svært viktig med sikkerhetsutstyr som vernebukse og vernestøvler. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

10. Spenn

Store kvister som henger, skjæres ovenfra og ned, ellers kiler saga seg. De som ligger i spennmot bakken, skjæres undenfra.

11. Snu stokken

Det ligger garantert grener under stokken også. Noen av de kan du ta dersom de er over bakken, men det er veldig lett å kjøre saga i stein, noe som resulterer i sløvt kjede. Bruk et fellespett til å dra den rundt slik at grenene blir lettere tilgjengelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer