Sovepose-guide

Slik finner du riktig sovepose

Om du skal sove i telt eller under åpen himmel, er en god sovepose alfa og omega. For at posen skal vare lengst mulig, bør den også vedlikeholdes godt.

UNDER ÅPEN HIMMEL: Du ser både stjerner og utsikt bedre hvis du velger å sove under åpen himmel, noe som kan gi unike naturopplevelser. Riktig sovepose er også en viktig forutsetning for en god opplevelse, og derfor har Dinside laget en sovepose-guide for å hjelpe deg å velge. Foto: NTB Scanpix.
UNDER ÅPEN HIMMEL: Du ser både stjerner og utsikt bedre hvis du velger å sove under åpen himmel, noe som kan gi unike naturopplevelser. Riktig sovepose er også en viktig forutsetning for en god opplevelse, og derfor har Dinside laget en sovepose-guide for å hjelpe deg å velge. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det våres flere steder i landet, og du begynner kanskje å planlegge en tur i eget nærområde nå som det er påske i coronatider. Hva med en telttur i skogen, eller kanskje har ungene lyst til å sove en natt i hagen eller på trampolina?

Da trenger man en god sovepose. Og, dersom du allerede har en sovepose du er fornøyd med, er riktig vedlikehold viktig for at den skal vare flere sesonger.

Dinside har hentet noen sovepose-tips fra et par eksperter, som forhåpentligvis hjelper deg på veien.

Dun eller fiber?

Det første valget du gjerne møter når du skal velge sovepose, er hvilket materiale den skal være laget av. Du kan velge mellom tre typer: Dun, fiber eller en kombinasjon av begge.

- Dun er et naturmateriale med en fantastisk varme-til-vekt-ratio. Dette betyr at dunsoveposer veier svært lite i forhold til varmen de gir, sier Hallvard Bache, markedssjef i Helsport, til Dinside.no.

Soveposer av dun er ypperlig for deg som er opptatt av å ha en lett sekk eller pulk. I tillegg komprimeres dunposer til et lite volum og tar lite plass i sekken og pulken. Siden dunsoveposene er lette, har du også mulighet for å velge en sovepose som er noe varmere enn det du tenkte i utgangspunket.

DUNPOSE: Soveposer laget av dun er lette, tar lite plass og varmer godt. Men, i motsetning til fibersoveposer, isolerer de ikke like godt når de blir fuktige. Foto: Helsport/Kyle Meyr.
DUNPOSE: Soveposer laget av dun er lette, tar lite plass og varmer godt. Men, i motsetning til fibersoveposer, isolerer de ikke like godt når de blir fuktige. Foto: Helsport/Kyle Meyr. Vis mer

Fibersoveposer, på den andre siden, isolerer bedre når de blir våte eller fuktige, og de er noe rimeligere i pris, men de veier ofte mer og tar mer plass i sekken. Mange velger fiberposer til turer på senhøsten, vinteren og tidlig vår, ifølge Helsport.

Og, om du ikke vil velge enten eller, finnes det soveposer som både er laget av dun og fiber. Da får du litt av begge verdener: Den varme gode følelsen av dun og de vannavstøtende fordelene med fiber rundt, for å beskytte dunen. De fungerer virkelig bra på lange turer, er litt tyngre enn en ren dunpose, men billigere.

Finn riktig temperatur

Videre er det viktig å finne en sovepose som er passe varm til turen den skal brukes på. Alle poser med brukbar kvalitet har opplysning om temperaturgrenser etter EN-norm, og det er to grenser du må sjekke:

  • T-comfort, ofte kalt komfortgrensen eller «kvinnegrensa».
  • T-lim, av enkelte kalt «mannegrensa».

Ifølge Nils Bloch-Hoell, kart- og utstyrskonsulent i Turistforeningen, er det likevel store individuelle forskjeller på hvor varm sovepose som trengs, som ikke nødvendigvis bestemmes av kjønn. Likevel er det ofte slik at kvinner fryser lettere enn menn.

- De som fryser lett bør velge en sovepose som har T-comfort fem grader lavere enn nattetemperaturen de regner med å få, mens de som fryser lite kan velge en pose som har T-lim fem grader høyere enn det de regner med, sier Bloch-Hoell til Dinside.no.

Helsport merker alle sine soveposer etter den europeiske temperaturanbefalingen EN13537. Markedssjef Bache forteller at dette er en standard for hvordan soveposer skal testes og merkes, med formål om å kunne sammenligne soveposer fra ulike produsenter.

- Når de tester en sovepose, ligger testmannekengen med ett lag klær, oftest ullundertøy. Soveposene testes også oppå et isolerende liggeunderlag. Dette er en bransjestandard, og temperaturgrensene er derfor kun gyldige med ett kleslag, forklarer Bache.

Sovepose til hytte, telt eller åpen himmel

Hvilken temperatur du velger sovepose for, er avhengig av både hvor og når den skal brukes. Bloch-Hoell i Turistforeningen har følgende eksempler:

  • Teltbruk på fjellet på fastlandet (ikke Svalbard): Selv om sommeren kan det bli frost, så du trenger en pose som tåler ned mot null grader. Er du på teltur seint i august. kan det være fint om den tåler noen minusgrader. Utover høsten kan det fort bli åtte til ti minusgrader i fjellet, så det må en høstpose tåle. Like kaldt kan det bli på våren. Midtvinters i fjellet trenger du en pose som tåler 20-25 minusgrader eller mer. På seinvinteren og i påsken kan du klare deg med en som tåler 15-18 minusgrader.
  • Under åpen himmel: Uten telt eller tak blir det kaldere, så da er det fint å ha en pose som tåler 5-6 grader mer enn du ville valgt inni et telt på samme årstid, for eksempel.
  • Inni hytte: Innendørs trenger du ikke så varme poser, men DNT-hyttene er sjelden gjennomvarme høst og vinter, og da passer en sommerfjellpose ned til rundt null grader godt, gjerne supplert med et tynt liggeunderlag vinterstid.
UTEN TAK: Dersom været og temperaturen tillater det, er det flott å legge seg under åpen himmel. Foto: Helsport/Kyle Meyr.
UTEN TAK: Dersom været og temperaturen tillater det, er det flott å legge seg under åpen himmel. Foto: Helsport/Kyle Meyr. Vis mer

Det finnes også soveposelaken, som er en tynn pose du kan ha på innsiden av soveposen, for eksempel hos Clas Ohlson. En slik lakenpose gir ekstra varme, samt holder soveposen ren og pen, og dermed forlenger dens levetid. Lakenposen kan i tillegg brukes alene, som under dynen hvis du besøker en av Turistforeningens hytter.

Hvordan pakke ned soveposen?

- Du skal alltid stappe posen i kompresjonstrekket, aldri rulle den. Dette gjelder uansett om posen din er av fiber eller dun. Ved å stappe posen, unngår du at dun og/eller fiber «knekker», og stapping er mye mer skånsomt for begge materialene, sier Bache i Helsport.

Husk at når du kjøper dunposer, vil det følge med et stort oppbevaringstrekk og et kompresjonstrekk. Bruk oppbevaringstrekket som lagring og kompresjonstrekket når du er på tur, legger Bache til.

STAPP, IKKE RULL: Soveposen skal stappes inn i trekket etter bruk. Dette er mest skånsomt for posen og forlenger dens levetid. Foto: Helsport/Kyle Meyr.
STAPP, IKKE RULL: Soveposen skal stappes inn i trekket etter bruk. Dette er mest skånsomt for posen og forlenger dens levetid. Foto: Helsport/Kyle Meyr. Vis mer

Husk å lufte posen

Det er også svært viktig at du lufter soveposen din godt etter tur, uansett om soveposen har vært våt eller ikke. Den kan nemlig være fuktig på grunn av kondens eller svette.

LUFT UT: For å unngår mugg i posen, bør du lufte den godt etter tur. Foto: Helsport/Kyle Meyr.
LUFT UT: For å unngår mugg i posen, bør du lufte den godt etter tur. Foto: Helsport/Kyle Meyr. Vis mer

- Når du kommer hjem fra tur, er det viktig at du tar posen ut av kompresjonstrekket, tørker og lufter soveposen på en tørr og sval plass. Åpne opp glidelåsen, vreng soveposen og heng den over et tørkestativ for eksempel, foreslår Bache.

Husk at trekket også må tørkes, da det kan være fukt på innsiden av trekket.

Det er bedre at soveposen henger noen ekstra dager slik at du er helt sikker på at soveposen er tørr. Pakker du en våt sovepose, vil det fort kunne oppstå mugg på soveposen. Optimalt bør soveposen henge eller ligge helt utstrekt, men det er ikke nødvendig.

Etter soveposen er luftet og helt tørr kan den pakkes i trekket som følger med når du kjøper soveposen.

Ja, den kan vaskes

En skitten pose kan miste sin effekt, ifølge Bache. Dette gjelder spesielt for dunsoveposer, da en slik dunene kan miste noe av sin opprinnelige evne til å «ekspandere» og ikke holde deg like varm.

- Det kan være solkrem, svette fra kropp og klær eller olje fra håret som setter seg i soveposen og skitner den til, og det kan derfor være hensiktsmessig å sove i rene klær, eller ha en lakenpose på innsiden av soveposen, sier markedssjefen.

Og, du kan vaske soveposen like enkelt som du vasker andre ting, men du bør likevel ikke vaske den for ofte.

- Vask soveposen din hvis du føler det er behov for det eller om den har mistet effekten sin, anbefaler Bache.

Slik vasker du soveposen din

  • Dunpose: Vask i vaskemaskinen med dunvask og vreng ut alt overflødig vann når den er ferdig vasket. Benytt 30 grader og mildt vaskeprogram, og bruk rundt 30 prosent av normal mengde vaskemiddel. Du får kjøpt dunvask hos din lokale sportsforretning, eksempelvis Toko Eco Down Wash. Minimumskapasiteten til vaskemaskinen må være sju kilo. Husk å lukke alle glidelåser når den vaskes, og ikke legg den i direkte sollys mens den tørker. Legg soveposen eksempelvis oppå et tørkestativ og rist posen av og til mens den tørker. Dunposen kan tørketromles ved lav varme, altså maks 50 grader. Husk også å bruk tennisballer eller lignende for å gjenopprette spenst. Dun gjenvinner sin bæreevne veldig godt etter vask hvis du gjør dette på en riktig måte. Husk å les vaskeanvisningen på soveposen din for sikkerhetsskyld.
  • Fiberpose: Vask den på 40 grader og lav sentrifugering. Bruk et mildt vaskemiddel som er laget for soveposer, slik at det ikke blir værende rester av vaskemiddelet i fyllet. Dersom du av for eksempel allergiske årsaker vil vaske posen på 60 grader, går det bra med en syntetisk sovepose, men det kan føre til kortere levetid på posen din.

Kilde: Hallvard Bache, markedssjef i Helsport.

Slik fikser du skadet sovepose

En godt brukt sovepose kan få noen små slitasjeskader etter hvert uten at den blir ubrukelig.

Helsport får fra tid til annen inn soveposer med ødelagte glidelåser, men i de fleste tilfellene er det bare skyveren som er slitt. Bytter du denne, blir posen like god som ny.

- Vi kan selvfølgelig bytte denne for deg, men du kan enkelt fikse det selv hjemme. Vi sender deg en ny skyver gratis hjem i posten, sier Bache.

GLIDELÅSPROBLEMER: Det er ofte skyveren på glidelåsen til soveposen som blir slitt eller ødelagt, men dette kan du lett fikse selv. Foto: Helsport/Kyle Meyr.
GLIDELÅSPROBLEMER: Det er ofte skyveren på glidelåsen til soveposen som blir slitt eller ødelagt, men dette kan du lett fikse selv. Foto: Helsport/Kyle Meyr. Vis mer

Dersom du får en rift i soveposen din, anbefaler Helsport deg å gjøre en «quick fix» med for eksempel tape.

- Når du kommer hjem, kan du sende soveposen din til oss, slik at vi får sydd den hel og fin igjen. En sovepose er komplisert med mange kammere og ulike lag med isolasjon, så derfor anbefaler vi at du sender den til oss for reparasjon, understreker Bache.

En sovepose kan slites ut, men det spørs hvordan du tar vare på den. Følger du tipsene over med lufting, tørking, rett oppbevaring, vasking og bruk av lakenpose, vil du ha soveposen i lang, lang tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer