Guide:

Slik finner du riktig telt

Passer du godt på teltet også, kan det vare i mange år.

SKOGENS RO: Skal du legge ferien til villmarken i sommer, trenger du et godt telt. Og, for at det skal holde hele turen og i mange år framover, gjør du det lurt i å tenke over hvilket telt du velger og hvordan du passer på det. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
SKOGENS RO: Skal du legge ferien til villmarken i sommer, trenger du et godt telt. Og, for at det skal holde hele turen og i mange år framover, gjør du det lurt i å tenke over hvilket telt du velger og hvordan du passer på det. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Sommerferie i Norge betyr hyttetur for noen, telttur for andre.

Du har kanskje plan om å kjøre langs kysten, ta en avstikker opp i fjellheimen, finne deg et fint, avsidesliggende fiskevann og tilbringe noen dager der alene eller sammen med familien.

Da er det viktig at du har et godt telt, slik at du holder deg varm og tørr gjennom natten, samt trygg dersom det bryter ut uvær - og hvor det er plass nok til alle som er med på tur.

Det finnes et stort antall telt på markedet, og det kan være vanskelig å finne ut hvilket du skal velge. Heldigvis er det god ekspertise å finne hos de fleste sportsforhandlere, eller her i Dinsides store telt-guide.

Må tåle allslags vær, også om sommeren

Nils Bloch-Hoell, kart- og utstyrskonsulent i Den Norske Turistforening, mener at hvis du skal telte på fjellet i sommer, må du være forberedt på allslags vær.

- Fjelltelt til sommerbruk for norske forhold må tåle kraftig vind opp til liten storm, takle mye regn samtidig og fungere bra om det kommer litt snø eller blir noen minusgrader. Slike forhold kan forekomme når som helst om sommeren på fjellet, sier Bloch-Hoell til Dinside.no.

Det må altså være et solid telt. Dessverre gir disse kravene høy pris, med mindre du finner deg i høy vekt på teltet, ifølge ham. Et fullgodt sommertelt kan lages svært lett, uten at de viktigste egenskapene forsvinner.

Legger du litt penger i teltkjøpet, derimot, og passer godt på teltet, kan det til gjengjeld vare i en god del år.

Finn telttypen du matcher med

I januar publiserte Prisguiden en telt-guide hvor de trakk fram noen telttyper og når de lønner seg. Her er to pekepinner:

 • Størrelse og vekt: Tenk gjennom hvor ofte du kommer til å dra på tur alene, og hvor ofte du kommer til å dra med andre som skal sove i samme telt som deg. Et vanlig tremannstelt vil nemlig ofte være i overkant tungt for én person, mens en familie med barn eller vennegjeng kan dele på bæringen og ha en koselig teltur under samme tak. Størrelsen på teltene oppgis ut fra hvor mange som skal sove i dem, men ikke ut fra hvor mange som sover komfortabelt i dem. Et kompakt tomannstelt kan, eksempelvis, bli trangt for to voksne menn. Da kan et romsligere tremannstelt bidra til bedre plass, bedre søvn og bedre stemning. Samtidig vil et større telt, veie mer.
 • Kuppel eller tunnel: Tunneltelt er avlange telt der teltstengene ikke krysser hverandre. Disse er regnet som kjappe og enkle å sette opp, og har som regel et større fortelt enn kuppelteltene, som på sin side er konstruert mer som halvkuler med teltstenger som krysser hverandre. De vil for det meste tåle vinden bedre og lage mindre lyd, uavhengig av hvor vinden treffer teltet. Takhøyden er som regel høyere i kuppeltelt, slik at de er mer behagelige å sitte i, og siden de er selvstående er det enkelt å flytte dem hvis du skulle angre på teltplassen.
TETT I TELT: Typisk plantegning av tremannstelt. Ville du sovet så tett med to venner? Foto: Prisguiden.
TETT I TELT: Typisk plantegning av tremannstelt. Ville du sovet så tett med to venner? Foto: Prisguiden. Vis mer

Bloch-Hoell i Turistforeningen understreker at teltet bør være lekende lett for én person å sette opp, og helst bør det settes opp som én enhet eller med ytterteltet først. I kraftig regn nemlig blir innerteltet vått om det må opp først.

- Teltet må være stort nok til de som skal være med og så høye at alle kan sitte opp med rett rygg og ha det komfortabelt i dårlig vær. Ventilasjonen må være god med mulighet for å stenge den helt i kraftig vind, sier utstyrseksperten.

Til deg som skal kjøpe nytt telt

 • Vurdér hvor stort og tungt telt du trenger.
 • Les guider og tester i forkant, og velg en forhandler som kan gi deg råd om hvilket telt du bør velge.
 • Prøv å få se teltet oppslått for å vurdere plass og løsninger.
 • Kjenn etter hvor lett det er å tre stengene i kanalene eller kroke dem fast, samt om det er lett å få dem ned i festene.
 • Sjekk at avstanden mellom inner- og ytterteltet er god og at de ikke ligger innpå hverandre noe sted. Se også etter om ytterteltet går helt ned til bakken. Gjør det ikke det, vil vinden alltid kunne blåse gjennom teltet og gi uønsket avkjøling.
 • Se etter at teltet har minst to store ventiler og myggnett i hele eller deler av dørene.
 • Kvaliteten er vanskelig å vurdere for en amatør, men har du greie på søm kan du vurdere forsterkninger og sømmer.
 • Prisen er en bra indikator på kvaliteten, men til enkel bruk kan du klare deg uten den dyreste toppkvaliteten. Er teltet på tilbud, er det lurt å vurdere om det har løsninger som ikke passer deg så godt. Billige telt fra kjente prosenter har ofte rimeligere, men gode nok materialer som gir høyere vekt, nyttige detaljer kan være sløyfet og størrelsen (ofte høyden) er redusert for også å spare vekt.
 • Tenk at et brukbart telt varer minst 15 til 20 år, og at de beste varer atskillig lenger enn dette.

Tidligere telt-tester

Ett av punktene i listen over er å lese guider og tester som har vært gjort tidligere før du velger teltet du bruker penger på. Vel, en guide har du her, og vi har også plukket ut noen tester du kan bruke:

 • Da Dinside testet fjelltelt til under 8000 kroner, var det også Helsport som toppet listen etter at det var brynet på både løvblåser og en diger vindmaskin. Dinside har også testet familietelt til under 6000 kroner, hvor Top Camp fra CampX kom best ut i test.
 • Fjell og Vidde testet hele 29 lette tomannstelt tilbake i 2016, og da var det Helsport Reinsfjell Superlett 2 som kom best ut i test. Det var også flere andre Helsport-telt som fikk betegnelsen «meget godt». Telt fra Exped, Frisport, Mountain Hardware og Terra Nova fikk stempelet «dårlig telt».
 • Samme år testet TV 2 Hjelper Deg seks tremannstelt, hvor Bergans og Helsport kom best ut i test med femmer på terningen, men førstnevnte var billigere enn sistnevnte.

Gjør dette før du drar på første tur med nytt telt

- Du bør alltid sette opp teltet før du drar på tur med det for første gang, både for å lære deg å sette det opp og for å se om det er komplett og riktig levert, sier Bloch-Hoell i Turistforeningen.

Det kan også være lurt å sjekke knutene på bardunene, og kanskje ser du også noe vil endre på eller forandre før du drar på tur.

På første turen er det lurt å være nøye med å sette opp teltet slik det skal og merke seg hva du vil forbedre, supplere eller endre. Kanskje vil du ha flere eller andre plugger, refleksbarduner eller tørkesnorer, eller osen kan være for liten og upraktisk. Skriv gjerne ned alle forbedringspunktene, slik at du ikke glemmer noe, råder Bloch-Hoell.

Få teltet til å vare i årevis

Etter turen må teltet tørkes godt om du er usikker på at det var knusktørt når du pakket det ned. Et fuktig telt får nemlig jordslag og mugner.

- Mugg kan du ikke få bort fra et lettvektstelt, så teltet blir mer eller mindre ubrukelig om du ikke får tørket det i løpet av et par dager, advarer Bloch-Hoell.

Ytterteltet og bunnen er det som slites ut på lettelt, ifølge ham:

 • UV-strålene fra sola bryter ned belegget og strukturen i ytterteltet, så styrken blir mindre og vanntettheten dårligere. Alle dyrere teltduker er behandlet mot UV-stråling, men silkonbelagte stoffer tåler sola bedre enn de rimeligere pu-belagte stoffene.
 • Dessverre er det ingen etterbehandling som kan forbedre den vannavvisende evnen, og selvsagt ingenting som kan øke styrken. Det eneste som hjelper er å ta ned teltet om dagen når det kraftig sollys, eller å bruke et heldekkende overseil når du ligger i samme leir over tid.
 • Bunnen er det heller ikke mye å gjøre med for å redusere den mekaniske slitasjen som fører til vanngjennomgang, men til mange av de dyrere teltene kan man få et løsgulv som fjerner slitasjen nedenfra, men ikke innenfra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer