Verdi på gamle klokker:

Slik finner du verdien av din gamle klokke

– Kanskje sitter du på en ukjent klokkeskatt.

GAMLE KLOKKER: Eldre modeller fra merker som Rolex er blant klokkene som kan være verdt mye. Foto: Tidssonen.no
GAMLE KLOKKER: Eldre modeller fra merker som Rolex er blant klokkene som kan være verdt mye. Foto: Tidssonen.no Vis mer
Publisert

Mange har nok hørt eller lest historiene om gamle klokker i hendene på intetanende eiere, hvor det senere viser seg at klokkene er verdt en liten formue. I realiteten er imidlertid de fleste gamle klokker ikke spesielt verdifulle – men unntakene finnes.

Og å skille skatt fra skrot, er noe man kan gjøre helt på egenhånd.

Mye gråstein, lite gull

Begrepet «gamle klokker» er litt diffust, men i denne artikkelen tenker vi primært på klokker som er 30 år eller eldre (ofte omtalt som «vintageklokker»). Og med «verdi» menes realisert pris ved et salg.

At klokker generelt stiger i verdi over tid, er i beste fall en sannhet med modifikasjoner. Det er vanligvis merkene som fortsatt har en høy prestisje i dag, som også er de mest ettertraktede når det gjelder gamle klokker (se egen faktaboks).

Kostet klokken en slikk og ingenting for 40 år siden, har den ikke på magisk vis hatt en eventyrlig verdistigning frem til i dag. En klokke fra en produsent som i dag opererer i lav prisklasse, eller rett og slett ikke finnes lenger, kan fort vise seg å ha en ganske ubetydelig verdi i dag.

Med få unntak er det også de mekaniske klokkene, som verdsettes betydelig høyere av samlere og entusiaster med sansen for eldre ur. Herre-ur er også mye mer attraktive enn dame-ur. Eksempelvis vil et batteridrevet dame-ur i gull, fra et middelmådig merke, kun være verdt tilsvarende gullprisen.

DYR I GAMLEDAGER: Jaeger-LeCoultre var og er blant de mest prestisjetunge merkene. Foto: Tidssonen.no
DYR I GAMLEDAGER: Jaeger-LeCoultre var og er blant de mest prestisjetunge merkene. Foto: Tidssonen.no Vis mer

En indikasjon på pris

Å avdekke hva klokken kan være verdt, trenger ikke være noen komplisert eller kostbar seanse. Merke og modellnavn – helst referansenummeret – er den mest vesentlige informasjonen man trenger for å komme i gang. Sistnevnte nummer er ofte å finne inngravert på urets baklokk, eller kanskje mellom hornene på urkassen.

Utstyrt med denne informasjonen, er det bare å ta tastaturet til hjelp. Google-søk, entusiastnettsteder, auksjonshus og andre markedsplasser for klokker på nett (se egen faktaboks), vil raskt kunne gi et svar på hvilken klokke man har med å gjøre, samt en indikasjon på cirka verdi.

Jo flere referansepunkter for pris, jo bedre. For det hender for eksempel at klokker annonseres til fantasipriser de aldri omsettes for i praksis.

Flere forhold spiller inn

Det er mange usikkerhetsmomenter når det gjelder eldre klokker, med flust av forhold som spiller inn på faktisk verdi. Selv klokker som er tilsynelatende samme modell, kan enkelte ganger skilles ved små detaljer som kun ekspertene kjenner til. Og forskjellene kan bety tusenlapper opp eller ned.

Mer generelle detaljer som ytre og teknisk stand, servicehistorikk, komponentenes ekthet, samt tilbehør som bokser og dokumentasjon, har også en stor innvirkning på hvor attraktiv en klokke er. Jo mer dokumentasjon, jo bedre.

Dersom det aktuelle merket fortsatt eksisterer i dag, kan man forsøke å kontakte merket eller en av deres forhandlere, direkte. Er man heldig, kan disse supplere med historisk informasjon man vanskelig kunne ha gravd frem på egenhånd.

HISTORIE: Militære klokker er blant de mest populære blant ur-samlere. Foto: Tidssonen.no
HISTORIE: Militære klokker er blant de mest populære blant ur-samlere. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Pass på servicen

Går man med planer om å selge, eller å ta i bruk klokken, er service et nærliggende tema. Sitter man på en spesiell klokke hvor man ønsker å ivareta urets verdi, må man trå varsomt. Svært varsomt. For service av samleobjekter er en helt annen sak enn service av mer moderne klokker.

Klokkemerkene pålegger ofte deres autoriserte verksteder å sørge for et teknisk perfekt resultat. Dette innebærer ofte at originale gamle komponenter, skiftes ut med splitter nye ekvivalenter. I verste fall forringe en klokkes verdi permanent.

Årsaken er at en høy grad av originalitet, ofte er et av de viktigste punktene for kjøpere av spesielle vintageklokker. Det er derfor viktig å gjøre seg inneforstått med hva en urmaker vil gjøre under service, og hvordan dette påvirker verdien.

Lenker og tips for gamle klokker

Auksjoner: Antiquorum, Bonhams, Bruun Rasmussen, Bukowskis, Christie’s, Kaplans, Sotheby’s.

Salg og søk: Chrono24, Klokkeriet (Facebook-gruppe), WatchRecon.

Ressurssider: ABlogtoWatch, FratelloWatches, Hodinkee, Monochrome, Tidssonen.no, Watchuseek.com

Noen aktuelle merker: A. Lange & Söhne, Audemars Piguet, Breitling, Blancpain, Breguet, Cartier, Corum, Enicar, Eterna, Girard-Perregaux, Glashütte Original, Grand Seiko, GUB, Heuer, IWC, Jaeger-LeCoultre, Longines, Minerva, Omega, Panerai, Patek Philippe, Rolex, Seiko, TAG Heuer, Tudor, Ulysse Nardin, Universal Geneve, Zenith, Vacheron Constantin, Wakmann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer