Fjerne lukt av kattepiss

Slik fjerner du kattepiss-lukta

Ikke bruk salmiakk, advarer ekspert

STRAM LUKT: Har katten andre steder enn kattekassen? Her er tipsene som fjerner lukten. Foto: Shutterstock
STRAM LUKT: Har katten andre steder enn kattekassen? Her er tipsene som fjerner lukten. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Hvis du noen gang har vært i nærheten av lukten av kattepiss, så ville du nok også sagt deg enig i at dette er en lukt som river litt i neseborene. I tillegg til å kunne være ganske sterk, er lukten av kattepiss også kjent for å være vanskelig å bli kvitt.

Men det finnes råd!

Er det urin?

Karina Ødegård er cand.scient. i analytisk kjemi, har jobbet med lukt og luktutfordringer siden 2001, og har blant annet jobbet som rådgiver i Lukt.no.

Hun sier at dersom du kjenner en kattepiss-liknende lukt, så bør du forsikre deg om at det er det det faktisk er.

– Fukt i gulv og vegger mistenkelig mye om lukten av kattepiss. Og hvis det er det det er, så bør jo for det første ikke katten bli hengt ut som syndebukk. Og tiltak som motvirker lukten av kattepiss vil jo heller ikke fungere.

Tørk opp

Hvis vi tar utgangspunkt i at lukten faktisk stammer fra kattens urinering, så finnes det måter å fjerne den på. Men tiltakene kan variere litt ut ifra hvor katten har tisset, forteller Ødegård.

– Hvis katten har tisset på tekstiler, så kan det kastes i vaskemaskin. Det vil effektivt fjerne lukten. Hvis den har tisset i en stol, som ikke kan kastes i maskin, så gjelder det å prøve å nøytralisere lukten.

Ødegård sier at det første du må gjøre er å prøve å fjerne så mye av tisset som mulig, på en så skånsom måte som mulig for materialet.

– Er det fersk tiss, så gjelder det å få opp så mye av fuktigheten som mulig. Da kan man tørke opp i flere etapper, så man vet at man har fått opp alt man kan. Er det gammelt tiss, så gjelder for så vidt det samme, men da må tisseflekken vætes først, for deretter å få opp tisset med den tilførte fuktigheten.

Sitron og eddik

Etter fuktigheten er borte, gjelder det å få vekk det som sitter igjen av lukt. På forumer på nett har folk prøvd å vaske med alt fra oppvaskmiddel til salmiakk. Ødegård har et annet forslag.

BRUK NOE SURT: Karina Ødegård anbefaler å nøytralisere kattetiss-lukten med noe surt. Foto: privat
BRUK NOE SURT: Karina Ødegård anbefaler å nøytralisere kattetiss-lukten med noe surt. Foto: privat Vis mer

– Hva lukter kattepiss? Jo, litt alkalisk, litt som ammoniakk. Da trenger man noe som motvirker den lukten. Salmiakk er god på fjerne veldig mange lukter, men akkurat kattepiss funker det dårlig på.

Ødegård foreslår heller å bruke noe med en sur lukt.

– Sitron og eddik er to eksempler på sur stoffer som demper ammoniakk-lukten. Dette kan enten blandes med vaskemiddel og vaskes med, eller det kan sprayes litt utvannet rett på flekken.

– Vær obs på at sitron kan ha en litt blekende effekt. Eddik derimot er helt naturlig og bleker ikke, så jeg vil kanskje anbefale dette, sier Ødegård.

Lufting

Ofte må man bare ta tida til hjelp, når man vil at lukten skal forsvinne, forteller Ødegård.

– Hvis du har fått tørket opp tisset, så må man med enkelte materialer bare ta tiden til hjelp. Lukten vil forsvinne av seg selv etter hvert.

– Hvis materialet tillater det, så gjerne ha god luftgjennomstrømning. Det kan også hjelpe å ha høy luftfuktighet og litt høyere temperatur, slik at lukten rett og slett fordamper. Bare pass på at det ikke skader gjenstanden, forteller Ødegård.

Kattepiss utendørs

Markerer: Flere katter markerer på andre katters hus. Foto: Shutterstock
Markerer: Flere katter markerer på andre katters hus. Foto: Shutterstock Vis mer

Den samme framgangsmåten kan man bruke dersom katter har tisset oppetter husvegger, terrassemøblement eller sykler.

– Har man kattepiss sånne steder, er det ofte fordi katter har markert. Merk at denne urinen lukter mye strammere enn vanlig katteurin. Men framgangsmåten er den samme, vask godt og spray på med eddik eller sitron.

– Fordelen med eddik er at katter ikke liker sure lukter, så trolig vil sprayingen også kunne medføre at katten vil holde seg unna dette stedet i framtida, forklarer Ødegård.

Når det gjelder tissing innendørs, tror Ødegård det kan være en fordel å finne årsaken til at katten velger å tisse inne.

– Hva trigger katten til å tisse inne? Har den dårlig kattesand? Er den for lite ute, protesterer den mot noe? Hvis du finner ut av dette, slipper du kanskje at den tisser inne en annen gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer