Styrtregn i vente:

Slik forbereder du deg på regnværet

Sjekk eiendommen, råder forsikringsselskap.

PØSREGN: Finn frem paraplyen hvis du bor på Østlandet. Nå skal det bøtte ned. Foto: Shutterstock
PØSREGN: Finn frem paraplyen hvis du bor på Østlandet. Nå skal det bøtte ned. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra i tirsdag kveld skal det bøtte ned flere steder i landet.

Yr.no skriver at det er ventet at det kan komme mellom 25 og 35 millimeter regn på tre timer på flere steder på Østlandet, og anslår at det på det meste kan komme 20 millimeter i timen i kveld.

Ifølge Meteorologisk institutt kan Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud og Vestfold vente seg:

  • fare for overvann i tettbygde område
  • lokal flom
  • bekke- og elveløpsendringer
  • jord- og flomskred der regnbyene treffer
  • hagl, lyn, torden og kraftige vindkast
  • lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

Flom- og jordskredfare

Dinside har tidligere snakket med kommunikasjonsrådgiver i Forsikringsselskapet IF, Sigmund Clemenz, for å høre hvordan man forbereder seg på store vannmengder.

Han kunne den gang fortelle at det ofte er kommunen som har ansvaret for veier og drenering i nabolag, men man kan hjelpe til selv også.

– Hvis det er en kum eller en rist i gata, sørg for at den ikke er tett. Hjelp kommunen, og deg selv, ved å sørge for at ikke løv dekker rista.

– Hva med dem som bor nær store vassdrag?

– De som bor på flomutsatte steder, har ofte erfaringer fra før, dessverre. Men generelle råd er å flytte gjenstander i huset høyere opp i etasjene, flytt biler og campingvogner. Husk spesielt på de tingene som ikke kan erstattes, som fotoalbum eller harddisker. Og ta kontakt med kommunen og forhør deg om beredskapsplaner.

Clemenz sier at de aller fleste vil prøve så godt de kan å unngå skader som følge av oversvømmelser.

– Hvis du er usikker på om tomten din er utsatt, eller hvis du lurer på hva du kan gjøre for være så sikker som mulig, så ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. Der vil du få gode råd om hvordan du sikrer deg så godt som mulig, sier Clementz.

Er du forsikret?

I Norge er vi godt dekket mot naturskader. Man kan få erstatning både fra forsikringsselskapene og fra Statens naturskadeordning, forteller Stine Neverdal. Hun er kommunikasjonssjef i Finans Norge, som administrer Norsk Naturskadepool.

– Naturskade i lovens forstand er skade på ting som direkte skyldes skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv eller vulkanutbrudd, sier Neverdal.

Hun forteller at bygninger og innbo som er forsikret mot brannskade er også forsikret mot flom. Dette vil altså være dekket gjennom en alminnelig husforsikring.

– Skader på eiendom som ikke kan forsikres ved en alminnelig forsikringsordning, kan erstattes gjennom den statlige naturskadeordningen hos Landbruksdirektoratet. Slike skader kan for eksempel være skade på dyrket mark og bruer, sier Neverdal.

Sist oppdatert 14. juli 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer