Snøskred-fare

Slik forbereder du deg til topptur i vinter

Skal du bevege deg trygt i fjellet, er planlegging, riktig utstyr og kunnskap om risikofaktorer i naturen en forutsetning.

SNØ: Frikjører Asbjørn Eggebø Næss har god erfaring med skikjøring. Slik bør du pakke sekken for å være tryggest mulig. Video: Maria Sirevåg Wilhelmsen. Klipp: Maria Sirevåg Wilhelmsen & Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

– For å ha det gøyest mulig på tur bør man først og fremst stå mye på ski og øke ferdighetene med variert skikjøring. Dra på tur med venner som kjenner til noen kule plasser, sier frikjører Asbjørn Eggebø Næss til Dinside.

Eggebø Næss har om lag 120 skiturer i året. Han oppfordrer til å planlegge turen hjemme, ved å blant annet lese kart, værvarsel og skredvarsel på Varsom.no.

– Legg alltid turene opp etter vær- og snøforhold. Selv om at man kan ha ambisjoner om å nå en spesiell topp, kan man alltids ta turen seinere dersom forholdene ikke er optimale. Fjellene går jo ingen vei, forklarer frikjøreren.

Når du er til fjells, bør du være forberedt på at værforholdene kan forverre seg og at noe kan skje i gruppa. Den erfarne skikjøreren oppfordrer til å ha med skredutstyr, nok mat og drikke, varme klær og førstehjelpsskrin.

– Husk å snu i tide om det begynner å bli mørkt. Hvis noe skjer og ikke alle har lys, er det vanskelig å hjelpe hverandre, forklarer Eggebø Næss.

Kan være dødsfelle

Topptur er blitt en populær vintersport og fjellene fylles opp av skiglade nordmenn hvert år. Men der det er bratt terreng og snø, er det også fare for snøskred og ulykker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer