Snøskred-fare

Slik forbereder du deg til topptur i vinter

Skal du bevege deg trygt i fjellet, er planlegging, riktig utstyr og kunnskap om risikofaktorer i naturen en forutsetning.

SNØ: Frikjører Asbjørn Eggebø Næss har god erfaring med skikjøring. Slik bør du pakke sekken for å være tryggest mulig. Video: Maria Sirevåg Wilhelmsen. Klipp: Maria Sirevåg Wilhelmsen & Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

– For å ha det gøyest mulig på tur bør man først og fremst stå mye på ski og øke ferdighetene med variert skikjøring. Dra på tur med venner som kjenner til noen kule plasser, sier frikjører Asbjørn Eggebø Næss til Dinside.

Eggebø Næss har om lag 120 skiturer i året. Han oppfordrer til å planlegge turen hjemme, ved å blant annet lese kart, værvarsel og skredvarsel på Varsom.no.

– Legg alltid turene opp etter vær- og snøforhold. Selv om at man kan ha ambisjoner om å nå en spesiell topp, kan man alltids ta turen seinere dersom forholdene ikke er optimale. Fjellene går jo ingen vei, forklarer frikjøreren.

Når du er til fjells, bør du være forberedt på at værforholdene kan forverre seg og at noe kan skje i gruppa. Den erfarne skikjøreren oppfordrer til å ha med skredutstyr, nok mat og drikke, varme klær og førstehjelpsskrin.

– Husk å snu i tide om det begynner å bli mørkt. Hvis noe skjer og ikke alle har lys, er det vanskelig å hjelpe hverandre, forklarer Eggebø Næss.

POPULÆRT: Topptur er blitt populært, men krever aktsomhet. Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen
POPULÆRT: Topptur er blitt populært, men krever aktsomhet. Foto: Maria Sirevåg Wilhelmsen Vis mer

Kan være dødsfelle

Topptur er blitt en populær vintersport og fjellene fylles opp av skiglade nordmenn hvert år. Men der det er bratt terreng og snø, er det også fare for snøskred og ulykker.

Tall fra Varsom viser at 13 personer døde i snøskredulykker under skisesongen 18/19. Dødstallet har ikke vært så høyt på ni år.

Tore Humstad er geolog og leder i Norsk skredfaglig forening. Han forklarer at den største feilen skikjørere gjør, er å overvurdere egen evne til å vurdere snødekket og ikke bruke terrenget til sin fordel.

– Alle må ha fokus på hvilke farer man kan utsettes for når snøen er ustabil. Det er lett å ta for gitt at de andre i turgruppa følger med og tenker for alle oss andre, sier Humstad til Dinside.

Geologen forklarer at det enkleste trikset for å unngå å havne i et skred er å være klar over hvilke terreng som er skredutsatt, og begrense oppholdet i eksponerte områder.

– Dersom det er brattere helning enn 30 grader, eller om du går rett under slike brattheng, er du per definisjon i skredterreng. Da bør du være ekstra oppmerksom, sier Humstad.

Tatt av skred?

Det beste du kan gjøre dersom du blir tatt av skred, er å være søkbar. Dette kan du oppnå dersom både du og resten av gruppa bruker skredsøker, spade og søkestang. I tillegg er det viktig å ha trent på å bruke utstyret.

Men det må skje raskt. Overlevelsesevnen reduseres kraftig etter det første kvarteret. Ifølge Humstad er kameratredning kun mulig dersom gruppa har organisert seg slik at ikke alle blir tatt samtidig.

– Lag gode avtaler med turkameratene dine underveis på turen. Og ta gjerne et skredkurs på forhånd, oppfordrer Humstad.

Fem skredtips

1. Sjekk vær- og skredforhold

Skredvarselet kan sjekkes på Varsom.no eller i appen deres, som skal gjøre det lettere å ta trygge turvalg.

2. Vær oppmerksom og følg fjellvettreglene

Se etter tegn på skredfare, som sprekker i snøen, spor av ferske skred og drønnelyder i snødekket.

3. Sjekk snøen

Det kan være lurt å ta en snøprofil, ettersom dette gir mer informasjon om snøforholdene rundt deg. Bruk spaden til å grave 150 cm i dybde og bredde og let etter svake snølag med et skredkort eller hendene dine.

4. Er det for bratt?

Er du usikker på hvor bratt det er, kan du måle med en helningsmåler. Det sikreste å ha en skistav eller et kompass med helningsmåler, men du kan også laste ned en kompass-app eller Mammuts Safety App.

5. Meld deg på skredkurs

Skred er et stort kunnskapstema. Ta kurset sammen med turkameratene dine og test utstyret før turen. Kurset kan for eksempel tas hos Den norske turistforening (DNT).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer