Slik forebygger du smitte

Forkjølelse, omgangssyke og influensa - høsten er smittens høytid.

Høsten bringer med seg hyppige forkjølelser og influensa. Mild skepsis mot folk som snufser, og god håndhygiene kan hjelpe deg gjennom høsten og vinteren uten altfor mange plager.
Høsten bringer med seg hyppige forkjølelser og influensa. Mild skepsis mot folk som snufser, og god håndhygiene kan hjelpe deg gjennom høsten og vinteren uten altfor mange plager. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I gjennomsnitt har småbarn seks til åtte forkjølelser i løpet av ett år, voksne i gjennomsnitt fire. Med tantebarn eller egne barn i umiddelbar nærhet er du utsatt for flere... Men det finnes gode råd for smitteforebygging.

Vær utendørs

Håndhygiene er det viktigste. Det har effekt på alle infeksjonssykdommer, sier lege Henrik Almkvist til Aftonbladet.

- Send med nok klær til barnet i barnehagen, så det kan være ute store deler av dagen - for å være ute er bra, sier legen. Barn som er mye ute holder seg lettere friske. Og hvorfor skulle ikke det gjelde oss voksne også?

Hold avstand

Før trodde man, som navnet tilsier, at man ble forkjølet etter å ha vært kald. Nå vet man at den egentlige årsaken er at man blir smittet med forkjølelsesvirus. Grunnen til at flere blir syke om vinteren, er at folk er tettere innpå hverandre og derfor lettere blir smittet.

Les også: Du er en bakteriebombe

Forkjølelse og influensa:

Infeksjon i de øvre luftveier er den vanligste årsaken til høstens sykdommer. Det smitter i alle vesentlighet via hendene, ved direkte kontakt og gjennom luften - overalt, hele tiden er vi utsatt for smitte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.