Gul bunadsskjorte

Slik forsvinner flekken

Du bør sjekke om du har denne flekken før 17. mai, for vi viser deg hvordan den kan fjernes!

FLEKKER: Ikke få panikk om du søler på bunadskjorta, med kokende vann får du fjernet blant annet rødvinsflekker og jordbærflekker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Har du oppdaget at det har kommet gule flekker under armene på bunadsskjorta di?

Da kan det være lurt å ta tak i god tid før 17. mai.

Tik-Tokeren Johanna Martinsen Brygfjeld oppdaget nylig dette. Hun delte en video som nå har nådd ut til over 274 000 folk på appen.

- Jeg trodde først det var svette, men så spurte jeg en bunadsbutikk og de mente det var på grunn av deodoranten, forklarer Brygfjeld til DinSide.

IKKE FORNØYD: Johanna Martinsen Brygfjeld ble trist da hun oppdaget flekken. Foto: Johanna Martinsen Brygfjeld
IKKE FORNØYD: Johanna Martinsen Brygfjeld ble trist da hun oppdaget flekken. Foto: Johanna Martinsen Brygfjeld Vis mer

Hun har enda ikke prøvd å få bort flekken.

- Jeg er veldig redd for å gjøre det verre da det er bestemor som har sydd skjorta. Men jeg har googlet og spurt eksperter så tenker å prøve denne uka. Heldigvis er flekkene under vesten, så de synes ikke når hele bunaden er på, sier hun.

- Hva tenker du om å bruke deodorant under bunadsskjorta i år?

- Jeg kommer til å slutte å bruke deodorant under bunaden. Jeg sliter heldigvis ikke med svettelukt, så satser på at det går bra, sier hun.

VANSKELIG FLEKK: Denne flekken skal hun nå forsøke å fjerne. Foto: Johanna Martinsen Brygfjeld
VANSKELIG FLEKK: Denne flekken skal hun nå forsøke å fjerne. Foto: Johanna Martinsen Brygfjeld Vis mer

Dropp deodoranten

Norges Husflidslag oppfordrer til å droppe deodoranten.

- Gule skjolder under armene kommer av deodorantene og ikke av svette. La være å bruke deodorant når du har på bunaden, eller bruk Helsedeodoranten som består av 100 prosent naturlige mineralsalter, står det på deres hjemmesider.

Ikke et stort problem

Ellen Øverland, produksjonsleder i Heimen Husfliden mener at deodorant går helt fint.

- Ja, jeg vil anbefale å bruke deodorant i og med at man har lett for å bli veldig varm i bunad, sier hun.

Men én spesiell deodorant er lurt å velge.

- At skjorta blir gul av deodorant pleier ikke å være noe stort problem, men man kan jo kjøpe en deodorant som er egnet til bruk av lyse klær, fortsetter hun.

VASK FOR HÅND: Bunadskjorta skal man helst unngå å vaske i vaskemaskinen. Her får du tips til hvordan den bør vaskes. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Slik fjerner du den

Uansett hvordan flekken kom dit - slik fjerner du den (forhåpentligvis).

Ifølge Norsk Husflid sine hjemmesider anbefaler de å bruke sitronsåpe til formålet.

- Legg skjorta i varmt vann, og gni godt med Sitronsåpe på flekkene under armene og eventuelle andre flekker. Sitronsåpa er skånsom mot bunadskjorta, men samtidig effektiv mot flekken, sier Thomas Welin-Larsen i På Stell som legger til at de har testet såpa på alt fra rødvin til is, ketchup, sminke, deodorant og så videre.

La gjerne skjorta få ligge litt i såpevannet før du skyller eller vasker den slik at såpa får virke. Jo vanskeligere flekk, jo lenger bør det ligge.

Det kan være veldig irriterende å oppdage at den fine hvite t-skjorta har gulnet i armhulen. Men, dette kan du enkelt fikse, og det med noe du kanskje allerede har hjemme! Vis mer

- Har skjorta allerede vært igjennom maskin uten å forbehandle de gule flekkene under armene, er det fare for at de har satt seg ekstra godt, og krever dermed litt ekstra jobb med Sitronsåpen og tid til å la virke i etterkant, sier Welin-Larsen.

Deretter anbefaler han å vaske skjorta på 40 grader finvaskprogram i maskinen med sitronvask som er laget av naturlige oljer som både vasker og impregnerer linet, og mykgjør skjorta slik at den blir lettere å stryke.

- Bunadskjorter av bomull behandles på samme måte, legger han til.

Norsk Husflid har også flere tips:

«Hvis skjorta din alt er blitt gul: Legg skjorta i en balje med lunkent vann. Gni de gule flekkene med sitronsåpe. Hvis ikke det hjelper har vi erfart at Biotex hvitt er et effektivt hjelpemiddel, men husk å bruke skyllekar av stål (plastbalje med sterk farge kan avgi farge til skjorta), skyll godt, minst 10 skyllevann må til» står det på deres hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer