Kalde føtter

Slik holder du føttene varme i kulda

Ta en brødpose på dem!

HOLD VARMEN MED POSE PÅ FOTEN: En brødpose eller liknende mellom en innersokk og en isolerende yttersokk, kan hjelpe deg med å holde varmen på beina. Video: Kristin Sørdal / Embla Hjort-Larsen. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Kalde tær kan ødelegge en ellers perfekt vinterdag. Dinside har tidligere testet varmesåler, varmesokker og forvarmere - og kunne avsløre at det ikke er alle som gjør jobben.

Tester har også avslørt at det ikke er alle batteridrevne varmesåler som gjør jobben.

Om du har romslige sko, kan det kanskje funke vel så bra med varmeposer til tærne, lik disse du også kan få som håndvarmere.

Men før du begynner å vurdere tilleggsvarmere som de ovennevnte, kan du teste disse tipsene fra folk som ferdes mye ute i skog og mark - også under kalde forhold på vinterstid.

Mest mulig ull

Jannicke Høyem er førstelektor i friluftsfag på Norges idrettshøgskole (NIH), og har mye erfaring med å fryse og hvordan en skal unngå å fryse.

- På føttene vil vi anbefale en sokk som inneholder mest mulig ull. Ull holder på varmen selv om den inneholder fuktighet, i motsetning til bomull, som vil oppleves kald, sier Høyem til DinSide.

Grunnen til dette er at huden vil arbeide for å varme opp fuktigheten og fordampe den fra sokken når sokken er fuktig - og dette trekker varme fra huden. Dermed blir du kaldere på føttene.

Varm med brødpose

Det finnes imidlertid måter å unngå frosne og dampende tær på, men da må du være forberedt på at det etterhvert kan lukte litt.

- En måte å unngå dette er å bruke en dampsperre utenpå sokken. Dersom du har en dampsperresokk eller en plastpose utenpå sokken, vil varmen holdes innenfor sperren, ettersom det ikke blir mulig å fordampe vann. Dette er vanlig på turer i kalde områder. Ulempen er at ullsokken er våt innenfor dampsperren, noe som gjør at foten lukter vondt. Derfor gjør man jo ikke dette i hverdagen. Men så lenge foten er varm, er det ikke ubehagelig med denne fuktigheten inne i dampsperresokken, forteller Høyem.

VARM PÅ BEINA: Brødposer fungerer fint som dampsperre mellom to lag sokker - og vil holde deg varm på beina, ifølge friluftseksperter. Foto: Kristin Sørdal
VARM PÅ BEINA: Brødposer fungerer fint som dampsperre mellom to lag sokker - og vil holde deg varm på beina, ifølge friluftseksperter. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Du kan kjøpe dampsperresokker i velassorterte sportsforretninger. Dampsperresokken skal brukes mellom innersokk og yttersokk - slik at fuktigheten ikke slipper ut i den isolerende yttersokken.

Høyem understreker at en plastpose vil fungere på akkurat samme måten.

- Brødposer er supre for de er i passe størrelse til foten og når litt oppover leggen. Bæreposer blir ofte litt krøllete og ubehagelige nedi støvelen fordi de er større, men hvis en får lagt dem ordentlig, fungerer de fint, sier hun.

Du bruker vel ikke kun ett par sokker?

Vi kjenner vel etterhvert alle til trelagsprinsippet for bekledning - men husker du å benytte dette også for føttene?

Ullprodusenten Ulvang nevner dette i sine ullvettregler - og anbefaler der en tynn ullsokk innerst (såkalt liner-sokk) og en frottert og tykkere sokk ytterst.

Også Lars Monsen omtaler dette som en mulighet i boka «På tur om vinteren» - da først og fremst for å forebygge gnagsår. Og velger du kun ett par sokker, så husk å velge et par med høyest mulig ullprosent, som nevnt over.

Svalbardveteran Kjell Reidar Hovelsrud anbefaler også et par tynne ullsokker innerst og et par tykke raggsokker i ull ytterst, i boka «Slik overlever du i uvær og kulde!»

Men det hjelper ikke om skoen klemmer

Høyem i NIH understreker at det også er andre ting som er vel så viktig for å holde seg varm på beina.

- Det er ikke nødvendigvis varmere med flere par sokker. Det er viktig at støvelen er passe stor, slik at du får et lite luftlag mellom sokk og støvel. Her varmes lufta opp, og det er mye varmere enn om støvelen sitter veldig trangt. Samtidig må ikke støvelen være så stor at den beveger seg så mye i forhold til foten at den gnisser og gir gnagsår, sier Høyem.

Kunstfiber eller frotté mot gnagsår

Dersom du går for to par sokker med en tynn liner-sokk innerst, må du passe på at denne har en trang og god passform. Mange velger da sokker i kunstfiber, for å få best mulig passform med fuktige bein som utfordring. Noen velger også spesialsokker mot gnagsår, som for eksempel denne med et geléaktig stoff innvendig.

Anders Gjengedal, tidligere leder av Tursenteret i DNT Oslo og Omegn i Den Norske Turistforening (DNT), sier til DinSide at det ikke er noe stort poeng med en linersokk dersom man ikke er plaget med gnagsår.

- Jeg foretrekker selv på de fleste turer bare en luftig frottert sokk med høy andel ull, rundt 70 prosent, og med god passform. Friksjon blir da mellom støvel og sokk. En spenstig frottering gjør at sokken ikke klapper sammen eller blir kompakt selv etter flere dagers bruk. Den holder seg altså varm ettersom det er lufta som isolerer, sier Gjengedal til DinSide.

Han advarer også mot å kjøpe altfor store sko for å skulle ha mange par sokker - fordi man da risikerer dårlig passform og dermed gnagsår.

- Støvelen vil ofte da også «knekke» feil når man går og klemme ned på vristen. Det er tegn på for store sko, sier Gjengedal.

Andre varme tips!

Generelt anbefaler Høyem nye sokker - og i alle fall rene sokker:

- Det kan være lurt å bruke nye sokker, og sokker som er strikket slik at det er mye luft i stoffet, slik som for eksempel ull-frotté. Dette gir bedre luftlag enn gamle og nedtråkkede sokker. Rene sokker er også varmere enn skitne, sier Høyem.

Du kan også vurdere ullsokk utenpå skoen:

- Eventuelt kan en også bli varmere på føttene av å ha et isolerende lag utenpå støvelen. En kan bruke heldekkende gamasjer, fotposer eller bare en stor ullsokk som en trekker utenpå støvelen, forteller Høyem.

For turer over flere dager, kan Gjengedal anbefale doble skisko - altså skisko hvor innerforet kan dras ut av selve ytterskoen:

- På kalde vinterturer hender det jeg bruker doble skisko. Innerstøver har da mye isolasjon og kan tas i soveposen. Slik unngår du frosne støvler om morgenen, sier Gjengedal.

Deler av artikkelen har vært publisert tidligere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer