Oppbevare rester av julemat

Slik holder julemat­restene seg best

Sannsynligvis blir det nok litt ribbe, pinnekjøtt, poteter, kål og andre resten igjen fra julemiddagene. Restene bør oppbevares riktig, og så kan de få «nytt liv» i løpet av romjula.

KRISEHJELP: Glemt å vanne ut pinnekjøttet? Ikke få panikk, det finnes en «nødløsning», men dette trikset bør kun brukes som nettopp en nødløsning, ifølge Matprat. Vi viser deg hvordan du redder julemiddagen. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er kanskje en av dem som utvikler en ekstra magesekk i jula, eller kjører strategien med å spise jevnt og trutt hele tiden, slik at det til enhver tid er litt plass til en ekstra julekake eller ribbebit.

Vel, før eller siden sier det stopp for oss alle - og det betyr matrester.

Disse restene bør du oppbevare riktig, for at de skal holde seg til dagene etter. Du kan nemlig bruke dem på en ny, spennende måte i romjula også. Begge deler får du tips til i det følgende.

Slik oppbevarer du julematrestene

For å få svar har vi rådført oss med råvareekspert og matfaglig rådgiver Bjørn Tore Teigen hos Matprat.no.

Her er noen oppbevaringstips for de ulike matvarene som gjerne etterlater seg en del rester etter julemiddagene:

  • Pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker og -pølser, ulike typer stek og fisk er mat som må avkjøles før de settes i kjøleskapet. Legg det i passende beholdere og dekk til med lokk, plastfilm eller folie. Restene som hører sammen, for eksempel kan ribbe og medisterkaker, kan fint ligge i samme beholder da disse restene sannsynligvis skal spises sammen.
  • Rotmos og rød- og surkål er «våte» matvarerester som bør oppbevares separat. Husk også at kål er blant matvarene som har en tendens til å danne gass, ikke bare i magen din, men også når det lagres. Slik gass dannes typisk etter et par dager, og det kan derfor være lurt å «lette litt på lokket», eller slippe en fis, for å få ut denne gassen, ifølge Frukt.no.
  • Riskrem er jo en kald matvare i utgangspunktet, som du ikke trenger å avkjøle, men oppbevare kaldt i kjøleskapet.

- Maten bør ikke bli stående for lenge på benken eller bordet etter måltidet er inntatt. Bakterier trives nemlig i romtemperatur og formerer seg raskt, sier Teigen til Dinside.

- Produkter som lett kan bli dårlige, slik som ferskt kjøtt og fisk, avkjølte middagsrester og lignende bør ikke stå lenge i romtemperatur, men plasseres i kjøleskap så raskt som mulig, legger han til.

Temperaturen i kjøleskapet bør alltid være fire grader eller lavere - mellom null og fire grader foregår bakterievekst veldig sakte. Det er også viktig at kjøleskapet ikke er overfylt, ifølge ham.

SPAGHETTI: For mange er januar tida for trening og endring av kostholdet. Da kan kanskje bruk av kalorifrie matvarer være tingen? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Hva kan fryses?

Julematrestene har holdbarhet på om lag fire til fem dager, så de bør spises opp innen den tid - hvis du ikke rekker det, bør de fryses ned med det samme, og boksen bør merkes godt med hva den inneholder og innfrysningsdato, ifølge Teigen.

- Men, dette gjelder hovedrolleinnehaverne fra julemiddagen, mens tilbehør som rød- og surkål, rotmos og riskrem ikke er det beste å fryse. Lutefisk har jeg dårlig erfaring med å fryse, men vil du likevel prøve det, bør den fryses i større stykker, sier Teigen videre.

Han bemerker imidlertid at mye av saftigheten og den gode smaken blir redusert etter flere gangers oppbevaring.

MAT: Mye mat tåler å bli fryst ned, og dette gjelder blant annet de fleste melkeprodukter. Video: Berit B. Njarga Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Så mange ganger tåler julematrestene oppvarming

I utgangspunktet anbefaler Matprat-eksperten å varme opp restene én gang. Så, ikke varm opp mer mat enn du trenger - varm heller opp litt til underveis i måltidet.

Finn ut om restematen er trygg å spise

Med sunn fornuft og bruk av sansene, unngår du å bli syk av restematen du har laget.

- Se, lukt, smak og kjenn på maten før du hiver den i søpla. På den måten bidrar du til mindre matsvinn, sparer penger og reduserer klimaavtrykket ditt, sier Teigen.

Restematen som er like god som ny

Helt til slutt har vi funnet noen kreative måter å bruke julematrestene, som du kanskje kan teste denne jula:

  • Pinnekjøttpaté er skikkelig luksusmat, ifølge kjendiskokk Kjartan Skjelde. Du lager dette ved å spare på fettet fra tilberedningen av pinnekjøttet, og så kjøre overskuddet av kjøttet i en hurtigmikser sammen med fettet. Da får du en deilig paté som er perfekt å ha som pålegg, skriver Too Good to Go.
  • Lutefisksalat lager du, enkelt og greit, ved å bruke lutefiskrestene i en salat. Sammen med en baconvinaigrette av olivenolje, eddik, sennep og finhakket løk, samt baconrestene fra lutefiskmiddagen, blander du lutefiskflak, hjertesalat og krutonger til en deilig salat.
  • Mye av julematrestene kan også brukes som pålegg, for eksempel ribberester, skiver av skinkestek og kalkunbryst, overskudd fra waldorfsalat og mye mer.
  • Potetsalat lager du av de kokte potetene som ikke er spist, i tillegg til eventuelle grønnsaksrester, som vendes i en dressing eller rømme.
  • Rislunsj er jo kald riskrem, og dette er restemat som kan glede både liten og stor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer