Oppbevare rester av julemat

Slik holder julemat­restene seg best

Sannsynligvis blir det nok litt ribbe, pinnekjøtt, poteter, kål og andre resten igjen fra julemiddagene. Restene bør oppbevares riktig, og så kan de få «nytt liv» i løpet av romjula.

KRISEHJELP: Glemt å vanne ut pinnekjøttet? Ikke få panikk, det finnes en «nødløsning», men dette trikset bør kun brukes som nettopp en nødløsning, ifølge Matprat. Vi viser deg hvordan du redder julemiddagen. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er kanskje en av dem som utvikler en ekstra magesekk i jula, eller kjører strategien med å spise jevnt og trutt hele tiden, slik at det til enhver tid er litt plass til en ekstra julekake eller ribbebit.

Vel, før eller siden sier det stopp for oss alle - og det betyr matrester.

Disse restene bør du oppbevare riktig, for at de skal holde seg til dagene etter. Du kan nemlig bruke dem på en ny, spennende måte i romjula også. Begge deler får du tips til i det følgende.

Slik oppbevarer du julematrestene

For å få svar har vi rådført oss med råvareekspert og matfaglig rådgiver Bjørn Tore Teigen hos Matprat.no.

Her er noen oppbevaringstips for de ulike matvarene som gjerne etterlater seg en del rester etter julemiddagene:

  • Pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker og -pølser, ulike typer stek og fisk er mat som må avkjøles før de settes i kjøleskapet. Legg det i passende beholdere og dekk til med lokk, plastfilm eller folie. Restene som hører sammen, for eksempel kan ribbe og medisterkaker, kan fint ligge i samme beholder da disse restene sannsynligvis skal spises sammen.
  • Rotmos og rød- og surkål er «våte» matvarerester som bør oppbevares separat. Husk også at kål er blant matvarene som har en tendens til å danne gass, ikke bare i magen din, men også når det lagres. Slik gass dannes typisk etter et par dager, og det kan derfor være lurt å «lette litt på lokket», eller slippe en fis, for å få ut denne gassen, ifølge Frukt.no.
  • Riskrem er jo en kald matvare i utgangspunktet, som du ikke trenger å avkjøle, men oppbevare kaldt i kjøleskapet.

- Maten bør ikke bli stående for lenge på benken eller bordet etter måltidet er inntatt. Bakterier trives nemlig i romtemperatur og formerer seg raskt, sier Teigen til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer