Grill og grillbriketter:

Slik kan du gjenbruke grillbrikettene

Brikettene kan brukes gang på gang, hvis du gjør det riktig.

GRILLER DU MED GRILLBRIKETTER? Bruk grillbrikettene dine flere ganger, og spar penger, tipser grillekspert. NTB Scanpix
GRILLER DU MED GRILLBRIKETTER? Bruk grillbrikettene dine flere ganger, og spar penger, tipser grillekspert. NTB Scanpix Vis mer
Publisert

For mange av oss er grilling en selvfølgelig del av sommersesongen. Men å grille flere ettermiddager i uka kan bli dyrt, når ikke bare maten men også brikettene må kjøpes.

Men gjør du det riktig, kan du faktisk gjenbruke brikettene dine.

Ulike typer briketter

Det finnes mange typer briketter, og innholdet i dem kan variere, forklarer Ole Kristian Hodnemyr, Daglig leder i Norsk Biobrensel.

– Når treet går gjennom pyrolyseprosessen for å bli trekull, så blir det skapt finstoffer eller finpartikler som må siktes ut. Dette tilsettes i en blanding av stivelse av et slag, og vann, og blir til en slags gjørme eller grøt. Denne massen blir så støpt i briketter, før de tørkes, herdes og pakkes.

Grillbriketter et med andre ord et biprodukt av grillkull, og hvor godt de brenner har sammenheng med innholdet.

Dette kan du sjekke ved å lese merkingen på posen.

  • DIN-merket forteller at innholdet i pakken har et kullinnhold på over 80 prosent og etterlater seg maks fire prosent aske.
  • FSC-merket forteller at trevirket kullet er laget av kommer fra ansvarsfullt drevne skoger.
  • Ser du merking om «bundet kullstoff», så vet du også noe om produktets evne til å avgi varme. Det anbefales at det bundne kullstoffet skal utgjøre minst 60 prosent for briketter.
  • Jo høyere fuktinnhold, jo dårligere blir effekten. Varefakta anbefaler at vanninnholdet maksimalt bør være på åtte prosent.

Slokke brikettene

Merk deg at det er forskjell på grillbriketter og grillkull. For mens kull er rent forkullet tre, og brenner i cirka 20 minutter på høy temperatur, er briketter en sammensetning av flere ingredienser, som har lavere temperatur, og en brenntid på opptil 3 timer.

GJENBRUK: Slokk brikettene og bruk de på nytt, tipser markedssjef i Weber, Siv-Elise Friestad. Foto: Weber
GJENBRUK: Slokk brikettene og bruk de på nytt, tipser markedssjef i Weber, Siv-Elise Friestad. Foto: Weber Vis mer

Den lange brenntida gjør at man enten kan grille lenge én gang, eller grille litt kortere flere ganger, forteller markedssjef i Weber, Siv-Elise Friestad.

– Ofte brenner brikettene lenger enn det du har bruk for. Da er det fint å slokke briketten slik at du kan bruke disse på ny, neste gang du skal grille.

For å slokke brikettene setter du lokket på grillen og stenger igjen ventilene i topp og bunn, forklarer Friestad.

– La grillen stå med lokket på til du er sikker på at brikettene er slukket eller grillen er kald. Deretter er det bare å fyre opp brikettene på ny i en grillstarter neste gang du skal grille, sier hun.

Ubegrenset gjenbruk

Grunnen til at brikettene slokker er ifølge Store norske leksikon at alle branner krever at et brennbart materiale får tilstrekkelig med varme og tilgang til oksygen. For å slokke en brann må man fjerne én eller flere av elementene, altså enten fjerne det brennbare materialet, senke temperaturen eller redusere tilgangen på oksygen.

Ifølge Friestad trenger man ofte færre briketter enn man tror når man skal grille. Og hvis man i tillegg kan slokke de og fyre de opp på nytt kan kostnadene ved briketter bli betydelig mindre.

Men er det noe grense for hvor mange ganger de kan brukes?

– Nei, så lenge det er noe igjen av brikettene er det bare å fyre opp på ny, sier Friestad.

Artikkelen ble først publisert på Dinside sommeren 2018, men hentet frem igjen til glede for nye lesere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer