Grill og grillbriketter:

Slik kan du gjenbruke grillbrikettene

Brikettene kan brukes gang på gang, hvis du gjør det riktig.

GRILLER DU MED GRILLBRIKETTER? Bruk grillbrikettene dine flere ganger, og spar penger, tipser grillekspert. NTB Scanpix
GRILLER DU MED GRILLBRIKETTER? Bruk grillbrikettene dine flere ganger, og spar penger, tipser grillekspert. NTB Scanpix Vis mer
Publisert

For mange av oss er grilling en selvfølgelig del av sommersesongen. Men å grille flere ettermiddager i uka kan bli dyrt, når ikke bare maten men også brikettene må kjøpes.

Men gjør du det riktig, kan du faktisk gjenbruke brikettene dine.

Ulike typer briketter

Det finnes mange typer briketter, og innholdet i dem kan variere, forklarer Ole Kristian Hodnemyr, Daglig leder i Norsk Biobrensel.

– Når treet går gjennom pyrolyseprosessen for å bli trekull, så blir det skapt finstoffer eller finpartikler som må siktes ut. Dette tilsettes i en blanding av stivelse av et slag, og vann, og blir til en slags gjørme eller grøt. Denne massen blir så støpt i briketter, før de tørkes, herdes og pakkes.

Grillbriketter et med andre ord et biprodukt av grillkull, og hvor godt de brenner har sammenheng med innholdet.

Dette kan du sjekke ved å lese merkingen på posen.

  • DIN-merket forteller at innholdet i pakken har et kullinnhold på over 80 prosent og etterlater seg maks fire prosent aske.
  • FSC-merket forteller at trevirket kullet er laget av kommer fra ansvarsfullt drevne skoger.
  • Ser du merking om «bundet kullstoff», så vet du også noe om produktets evne til å avgi varme. Det anbefales at det bundne kullstoffet skal utgjøre minst 60 prosent for briketter.
  • Jo høyere fuktinnhold, jo dårligere blir effekten. Varefakta anbefaler at vanninnholdet maksimalt bør være på åtte prosent.

Slokke brikettene

Merk deg at det er forskjell på grillbriketter og grillkull. For mens kull er rent forkullet tre, og brenner i cirka 20 minutter på høy temperatur, er briketter en sammensetning av flere ingredienser, som har lavere temperatur, og en brenntid på opptil 3 timer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer