Felleski tips

Slik kan du oppgradere felle­skiene dine for en hundrelapp

Ved å bytte fell på de rimeligere modellene kan du få bedre egenskaper for en rimelig pris.

OPPGRADER FELLESKIENE FOR EN BILLIG PENGE: Felleskiene får glid og feste fra en pålimt fell som dette - som må byttes når den blir slitt. Men visste du at det finnes feller med ulike egenskaper? Og at du kan oppgradere med en litt dyrere fell for bedre glid - også på de rimeligere felleskimodellene? Det koster ikke mer enn en hundrelapp ekstra. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
OPPGRADER FELLESKIENE FOR EN BILLIG PENGE: Felleskiene får glid og feste fra en pålimt fell som dette - som må byttes når den blir slitt. Men visste du at det finnes feller med ulike egenskaper? Og at du kan oppgradere med en litt dyrere fell for bedre glid - også på de rimeligere felleskimodellene? Det koster ikke mer enn en hundrelapp ekstra. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Det finnes felleski innen mange prisnivåer, fra rundt 1.500 kroner til 5.000 kroner. Og det er felleski for deg som vil på tur en søndag iblant og for deg som ønsker å trene.

Dinside har testet felleski i folkeklassen fra Fischer, Salomon, Atomic, Madshus og Rossignol – og avslørte store forskjeller både på feste og glid hos de ulike merkene. Du finner testvinner og -taper i testen på Dinside og Dagbladet Pluss.

Felleski har en fell av fiber under skiene, som er erstatningen for skismøring.

Men visste du at det finnes fell av forskjellige kvaliteter som kan gi ulike egenskaper – og som kan byttes uavhengig av hvilken skimodell du har?

Felleski er utstyrt med en fell når du kjøper de – men etter hvert som fellen blir slitt, må den byttes.

Hvor ofte fellen må byttes vil avhenge av kilometer tilbakelagte spor men også i stor grad av føreforhold, hvor grovkornet eller ikke den er, og forurensning i sporet i form av skitt, nedfall fra trær og klister fra andre ski.

De rimeligste felleskiene kommer med de billigste fellene mens de dyrere skiene leveres med de beste og dyreste fellene.

Men når du skal bytte fell, trenger du ikke å sette på lik fell som den som skiene ble levert med.

Lær hvordan du justerer bindingene på felleskiene dine – framover eller bakover for bedre gli eller bedre feste! Vis mer

Forskjell på fellene

Både Salomon, Atomic, Madshus og Fischer bekrefter overfor Dinside at du kan bytte fell på alle modellene deres til en hvilken som helst annen fell som de leverer.

De dyreste fellene, som de beste skiene er utstyrt med, er som oftest laget av 100 prosent mohair. De rimeligste fellene, som de billigere skimodellene er utstyr med, er som oftest laget av en kombinasjon av flere materialer.

Ulike materialer og sammensetning av materialer gir forskjellige egenskaper.

De fleste leverandørene Dinside har snakket med, forteller at toppmodellene av fellene deres vil gi bedre glidegenskaper – mens de rimeligere kombinasjonsfellene skal gi «en balanse mellom feste og glid».

BEDRE GLID MED ANNEN FELL: Alle felleskiprodusentene har ulike feller som kan settes på sine ulike skimodeller. Du MÅ ikke sette på samme fell som du hadde, når fellen er utslitt og du vil bytte. Fellene som i utgangspunktet sitter på racing- og treningsskiene gir bedre glid enn fellene som sitter på tur- og markaskiene, som gir mer feste. Foto: Atomic
BEDRE GLID MED ANNEN FELL: Alle felleskiprodusentene har ulike feller som kan settes på sine ulike skimodeller. Du MÅ ikke sette på samme fell som du hadde, når fellen er utslitt og du vil bytte. Fellene som i utgangspunktet sitter på racing- og treningsskiene gir bedre glid enn fellene som sitter på tur- og markaskiene, som gir mer feste. Foto: Atomic Vis mer

– Ja, du kan bytte for bedre glid

Bård Bakke i selskapet Amer Sports Norge, som importerer Salomon og Atomic til Norge, bekrefter overfor Dinside at du kan oppgradere eksempelvis en innstegsmodell og få bedre ski ved å bytte til en bedre fell.

– Ja, Salomon kan man bytte til Skin Race Pomoca hvis man ønsker bedre glid. Siden det er Pomoca hår trenger man heller ikke benytte fellespray for å motvirke redusert ytelse på feste eller glid, sier Bakke til Dinside – og sier videre at man kan bytte til Speedskin på Atomic hvis man ønsker bedre glid.

– I 2018 kan man i tillegg bruke «Skin adjuster» for å forbedre stakeegenskapene i skiene. Man får ytterligere forbedret glid, sier han videre.

Også Alf-Roger Holme i Fischer bekrefter at å bytte fell kan gi bedre glidegenskaper.

NY FELL: Slik ser fellene ut. Foto: Salomon
NY FELL: Slik ser fellene ut. Foto: Salomon Vis mer

– Miksfellen, som står på rimeligere modeller, tåler litt mer og slites ikke så raskt, men den glir ikke like godt på alle fører som en ren mohair-fell, forteller Holme.

– For enkelte fører vil ikke mohair-fellen ise så lett og den vil gli litt bedre.

Han uttaler at de i utgangspunktet anbefaler den fellen som hører til skien, men bekrefter at det går an å bytte til en fell av annen kvalitet.

– Vil man få en bedre ski, om man bytter til en bedre fell?

– Det kan være at du kan få det til, men ikke alltid. Det er litt avhengig av føre og teknikken din – det er litt med hvordan du trår ned skiene, hevder Holme overfor Dinside.

– Fellene passer om hverandre, men det er ikke alltid ideelt å bytte, uttaler han.

Fakta om fellene på felleski

  • Både Salomon, Atomic, Fischer og Madshus bekrefter overfor Dinside at de har flere ulike feller til felleskiene, av ulik kvalitet. Alle bekrefter at de ulike fellene kan byttes og skiftes, uavhengig av modell. Du kan altså uten problem sette en fell som vil gi bedre glidegenskaper (100 prosent mohair) på en rimeligere skimodell.
  • Pass på at du kjøper fell av riktig merke: Alle importørene sier til Dinside at deres fell kun kan brukes på ski av deres merke - og at du ikke kan sette en fell fra et annet merke på deres ski.
  • Pass på at du kjøper fell i riktig størrelse: De kan komme i ulike lengder.
  • Du kan bytte fell selv eller få det gjort i butikk.
  • Fellene med bedre glidegenskaper, typisk i 100 prosent mohair, er de som gir best glid. De er imidlertid ikke like slitesterke som miks-fellene, og du kan måtte påregne å bytte fell oftere.
  • Det er liten prisforskjell mellom de rimeligste fellene og de dyreste: Fischers miks-fell koster cirka 400 kroner mens mohair-fellen koster cirka 500 kroner. Atomic har tre feller med et prisspenn fra 300 til 450 kroner og Salomon har to feller og et prisspenn fra cirka 300 kroner til 400 kroner. Madshus tar 500 kroner inkludert bytte for mohair-fell og 400 kroner for miks-fell.

En hundrelapp ekstra

Vedlikeholder og renser du felleskiene dine som du skal, vil du kunne ha de lengre før de må byttes.

Uansett hvilken type fell du ønsker, er det ikke store prisforskjeller mellom de enkleste fellene og de bedre fellene for bedre glid. Det skiller vanligvis en hundrelapp mellom de billigste og de dyreste fellene.

De billigste koster cirka 300 kroner og de dyreste cirka 500 kroner, for et sett til ett par ski.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer