Vedlikehold og prepping av ski:

Slik kan skiene dine leve i 20-30 år

Velg mellom den enkle måten, eller den som gir et bedre resultat - men pass deg for helsefarene!

IKKE KRISE: Skiene kan etterhvert bli slitte både under og på kanten, noe som kan løses ved å preppe godt. Foto: Gaute Beckett Holmslet
IKKE KRISE: Skiene kan etterhvert bli slitte både under og på kanten, noe som kan løses ved å preppe godt. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert

Temperaturen og været har vært svært ustabilt i det siste - og vi har opplevd alt fra nydelig vinterlandskap til vårvær - og tilbake igjen. I slike temperatursvingninger er det viktig at du husker på at skiene dine må vedlikeholdes.

For selv om det er kjedelig, er det både lurt og viktig å ta godt vare på skiene dine, så får du glede av dem mye lenger.

Før du setter igang

Før du skal begynne å preparere skiene dine er det likevel litt av hvert å huske på. Først og fremst er det viktig å beskytte seg godt, da det kan være mye stoffer, partikler og svevestøv i luften når man vedlikeholder skiene sine.

Line Småstuen Haug ved Folkehelseinstituttet, er en av forskerne bak pilotstudien fra 2018, om hvor utsatt amatør-smørere er for problematiske stoffer fra skismøring.

PASS PÅ PREPPING: Line Småstuen Haug ved FHI er en av forskerne bak pilotstudien av hvor utsatt amatører er for problematiske stoffer fra skismøring. Foto: FHI
PASS PÅ PREPPING: Line Småstuen Haug ved FHI er en av forskerne bak pilotstudien av hvor utsatt amatører er for problematiske stoffer fra skismøring. Foto: FHI Vis mer

Hun har tidligere sagt til oss at det er viktig å huske at farlige stoffer også er til stede når man preparerer skiene sine hjemme.

– Både fluorstoffer, partikler og flyktige organiske forbindelser (VOC) kan ha helseskadelige effekter, fortalte Haug den gangen.

Støvpartikler oppstår oftest når du for eksempel skal legge på glidere og bruker børster og/eller børster på drill, som fører til at det virvles opp støv til omgivelsene.

FHI utarbeidet i den anledning utarbeidet en liste med anbefalinger for hobbysmørere.

Forholdsregler ved prepping av ski:

Dette er rådene de gir uansett hvor man smører ski – også du som smører med fluorfri skismøring:

# 1. Stå utendørs eller i et godt ventilert rom (gjennomtrekk) når du bruker fluorholdig skismøring.

# 2. Bruk en beskyttelsesmaske/støvmaske med beskyttelsesklasse 2. En støvmaske vil ikke beskytte mot gasser, det er derfor viktig med god ventilasjon selv om du bruker støvmaske.

# 3. Temperaturen på smørejernet bør ikke overstige de anbefalte verdiene.

# 4. Unngå hudkontakt med de fluorholdige produktene så langt det lar seg gjøre. Ikke gni ut pulveret med fingeren eller hånda, og vask hendene godt i tilfelle du har fått fluorholdig skismøring på huden.

Holder lenge med godt vedlikehold

Ifølge Christian Stalder som er voks-ekspert på Toko, som har uttalt seg på skiinfo.no, kan skiene dine leve i 20-30 år dersom du er flink til å ta vare på dem.

Han mener at det ikke er så vanskelig som man skal ha det til, og at det først og fremst er viktig at kantene på skiene er skarpe, slik at man har godt feste i skisporene.

Det er også viktig å ta vare på undersiden av skiene, da de etterhvert ofte blir slitt. Skisålen blir hvit, litt fibrete og bremseeffekten blir ekstremt høy. Stalder forteller at dette merkes ved at skiene får dårlig sving og fart.

XXL og G-sport tilbyr blant annet skiprepp for voksne fra 199 kroner for prepp for voksne «nybegynnere», opptil 699 kroner. Det optimale er å preppe skiene dine 1-2 ganger i året, så det kan være penger å spare på å gjøre jobben selv.

To måter å vedlikeholde

Friluftsnett.net trekker fram to måter å vedlikeholde skiene dine på. Den ene er for deg som går på turer, og ikke går det forteste, og den andre måten gir et bedre resultat.

Dersom du velger den enklere måten å stelle skiene dine på, kan det holde å kjøpe den rimeligste smøringen du finner. Den eneste forskjellen på rimelig og dyrere smøring, er nemlig hvor godt smøringen sitter på skiene.

Trinn 1: Rengjør skiene godt

 • Enkel måte:

Du er ikke nødt til å rense skiene hver gang du legger ny smøring, men det er en fordel å gjøre dette når det har bygget seg opp noen gamle lag, eller at føret endrer seg betydelig. Ifølge friluftsnett.net burde du da skrape skiene for å fjerne gammel smøring.

 • Bedre resultat:

For å være sikker på å fjerne all smøring og starte fra bunn, må du bruke skirens i tillegg til å skrape. Friluftsnett.net opplyser at du gjør dette ved å fukte fiberlene-papiret med skirens og gni festesonen for å fjerne smøringen. Bruk skrapen innimellom der det trengs.

Trinn 2: Grunning

 • Enkel måte:

Ifølge vår kilde burde du grunne skiene dine for at voksen lettere skal feste seg og sitte bedre.

Du burde den kaldeste voksen du har, for eksempel grønn, gni inn et lag, og stryke det ut med kork.

 • Bedre resultat:

Bruk grunnvoks og smelt den inn med strykejern. Grunnvoks er nemlig bindeleddet mellom sålen og festevoksen, har Lars Amund Toftegaard, prosjektleder for sportarrangement i Skiforeningen, fortalt til Dinside tidligere.

Trinn 3: Smøring

 • Enkel måte:

Etter grunning følger festevoks. Gni inn festevoksen på skiene, gjerne i fartsretningen, og stryk den deretter utover med kork.

Det er lurt å passe på at skiene og voksen er relativt varm, ellers kan det være vanskelig å få på voksen. Et godt tips ifølge friluftsnett.net, er derfor å ta inn skiene en stund før du skal smøre de, slik at de er varme. Dette er spesielt viktig hvis det er kaldere enn -10°C.

SKISMØRING: Det kan være lurt å skaffe seg en del skismøring for en rekke temperaturer. Foto: Tore Meek / Scanpix
SKISMØRING: Det kan være lurt å skaffe seg en del skismøring for en rekke temperaturer. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
 • Bedre resultat:

For å få et litt bedre resultat, kan du gni inn flere lag med festevokst, alt mellom to til fem lag. Desto jevnere lagene er, jo bedre sitter de, og skiene blir jevnere å gå på.

For å feste smøringen bedre er det derfor en fordel å smelte inn lag for lag med et strykejern.

Trinn 3: Gliding

 • Enkel måte:

Dersom du liker best å gå en rolig tur, kan du hoppe over gliding. Holder du mest på med friluftsliv der du går med turski utenfor løyper, kommer du mest sannsynlig ikke til å merke forskjell på om skiene er glidet eller ikke.

Jo raskere du skal gå, jo viktigere er det å glide skiene.

 • Bedre resultat:

Hvis du velger framgangsmåten for å få et bedre resultat, skal du ifølge friluftsnett.net dryppe flytende glidevoks mot et varmt strykejern over skien. Deretter bruker du strykejernet til å jevne ut voksen.

Når voksen har kjølnet litt, skraper du av voksen igjen.

For å få en god start på den neste års sesong, kan det være lurt å ha på et vokslag før du setter bort skiene etter vinteren. Da tørker de ikke ut så lett. Før neste sesong skraper du voksen av igjen. For å vedlikeholde skiene dine godt, anbefaler friluftsnett.net å glide skiene dine 1-2 ganger per sesong.

Generelle råd

Ellers gir Stalder noen generelle råd:

 • Bruk strikk for å holde skiene sammen når du skal frakte de steder
 • Aldri slå enden av skiene i bakken for å fjerne snø, det lager hakk i endene
 • Aldri gå med ski på asfalten!
 • «Den største feilen man gjør er ikke å velge feil voks, men å ikke pleie skiene.»
 • Vær ekstra forsiktig med kunstsnø, dette sliter ekstra på skiene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer