Vedlikehold og prepping av ski:

Slik kan skiene dine leve i 20-30 år

Velg mellom den enkle måten, eller den som gir et bedre resultat - men pass deg for helsefarene!

IKKE KRISE: Skiene kan etterhvert bli slitte både under og på kanten, noe som kan løses ved å preppe godt. Foto: Gaute Beckett Holmslet
IKKE KRISE: Skiene kan etterhvert bli slitte både under og på kanten, noe som kan løses ved å preppe godt. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert

Temperaturen og været har vært svært ustabilt i det siste - og vi har opplevd alt fra nydelig vinterlandskap til vårvær - og tilbake igjen. I slike temperatursvingninger er det viktig at du husker på at skiene dine må vedlikeholdes.

For selv om det er kjedelig, er det både lurt og viktig å ta godt vare på skiene dine, så får du glede av dem mye lenger.

Før du setter igang

Før du skal begynne å preparere skiene dine er det likevel litt av hvert å huske på. Først og fremst er det viktig å beskytte seg godt, da det kan være mye stoffer, partikler og svevestøv i luften når man vedlikeholder skiene sine.

Line Småstuen Haug ved Folkehelseinstituttet, er en av forskerne bak pilotstudien fra 2018, om hvor utsatt amatør-smørere er for problematiske stoffer fra skismøring.

Hun har tidligere sagt til oss at det er viktig å huske at farlige stoffer også er til stede når man preparerer skiene sine hjemme.

– Både fluorstoffer, partikler og flyktige organiske forbindelser (VOC) kan ha helseskadelige effekter, fortalte Haug den gangen.

Støvpartikler oppstår oftest når du for eksempel skal legge på glidere og bruker børster og/eller børster på drill, som fører til at det virvles opp støv til omgivelsene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer