Bærekraftig kosthold:

Slik kutter du kjøttet

Du starter ikke med vegetarmat på julaften.

PLANTEBASERT: Restauranten Munchies selger burgere med plantebasert kjøtt, som ligner veldig på kjøttburgeren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
PLANTEBASERT: Restauranten Munchies selger burgere med plantebasert kjøtt, som ligner veldig på kjøttburgeren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Det ble spetakkel og oppstyr da Oslo kommune ville bytte ut kjøttet i kjøttkakene til de eldre med linser, og nylig godkjente EU insekter som en matvare.

Hvorfor skal vi spise linsekaker og insekter i stedet for kjøtt, er det så viktig?

Mette Svendsen er klinisk ernæringsfysiolog med PhD ved Oslo Universitetssykehus og 1. Lektor ved avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo.

Hun jobber med ernæringsterapi for pasienter med fedme og har ansvaret for undervisningen i behandling av pasienter med fedme ved Universitetet i Oslo.

Ernæringsfysiologen forklarer hvorfor det er viktig å kutte kjøttet.

- I 2022 skal bærekraft integreres i de nordiske kostrådene. I 2019 fikk vi den globale Eat-rapporten. Vi vet nå hva som er i tråd med rapporten i de nordiske landene og hva vi må jobbe videre med for å ha et bærekraftig system.

Eat-rapporten ble publisert i 2019. I rapporten kom det fram at for å leve bærekraftig, bør vi øke inntaket av grønnsaker og belgfrukter samtidig som vi kutter drastisk på hva vi spiser av kjøtt. To ganger i måneden var anbefalingen fra rapporten som 37 forskere fra hele verden sto bak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer