Bærekraftig kosthold:

Slik kutter du kjøttet

Du starter ikke med vegetarmat på julaften.

PLANTEBASERT: Restauranten Munchies selger burgere med plantebasert kjøtt, som ligner veldig på kjøttburgeren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
PLANTEBASERT: Restauranten Munchies selger burgere med plantebasert kjøtt, som ligner veldig på kjøttburgeren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Det ble spetakkel og oppstyr da Oslo kommune ville bytte ut kjøttet i kjøttkakene til de eldre med linser, og nylig godkjente EU insekter som en matvare.

Hvorfor skal vi spise linsekaker og insekter i stedet for kjøtt, er det så viktig?

Mette Svendsen er klinisk ernæringsfysiolog med PhD ved Oslo Universitetssykehus og 1. Lektor ved avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo.

Hun jobber med ernæringsterapi for pasienter med fedme og har ansvaret for undervisningen i behandling av pasienter med fedme ved Universitetet i Oslo.

Ernæringsfysiologen forklarer hvorfor det er viktig å kutte kjøttet.

- I 2022 skal bærekraft integreres i de nordiske kostrådene. I 2019 fikk vi den globale Eat-rapporten. Vi vet nå hva som er i tråd med rapporten i de nordiske landene og hva vi må jobbe videre med for å ha et bærekraftig system.

Eat-rapporten ble publisert i 2019. I rapporten kom det fram at for å leve bærekraftig, bør vi øke inntaket av grønnsaker og belgfrukter samtidig som vi kutter drastisk på hva vi spiser av kjøtt. To ganger i måneden var anbefalingen fra rapporten som 37 forskere fra hele verden sto bak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.