Slik løper du hele året

Det er lett å gi opp joggingen når det blir kaldt. Her er noen tips som gjør det enklere.

VINTERGLEDE: Erfarne løpere sier løping i seks, sju minus på en solfylt dag er sterkt å anbefale.  Foto: PantherMedia
VINTERGLEDE: Erfarne løpere sier løping i seks, sju minus på en solfylt dag er sterkt å anbefale. Foto: PantherMedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi innrømmer det: Når høsten kommer med mørke, regn og kulde, mister man helt lysten til å sykle og jogge. Kommer du sliten hjem fra jobb og det er grått, guffent og vått, er motivasjonen for å komme seg ut langt nede på minussiden.

Lokk frem løpelysten. Her er noen gode tips

Blytungt å begynne igjen

Stort sett har vi rodd to, tre ganger i uken innendørs i mørketiden, men vi har skjønt at dette blir vel ensidig trening som ikke har den ønskede effekten mot all den gode maten og drikken man hiver innpå i løpet av vinterhalvåret. Man blir litt slapp og halvfeit, rett og slett.

Og da er det tungt å begynne igjen på vårparten.

Les dette: 7 gode tips før du begynner med løping

Så, i år har vi ambisjoner om å strekke både løpingen og syklingen utover høsten og forhåpentligvis et stykke utover vinteren, i det minste når det gjelder løpingen. Men vi trenger gode råd.

RIKTIG UTSTYR: Det er viktig å ikke kle på seg for mye når man løper om vinteren.  Foto: Colourbox
RIKTIG UTSTYR: Det er viktig å ikke kle på seg for mye når man løper om vinteren. Foto: Colourbox Vis mer


Unngå skader ved å løpe hele året

– Fortsett å løpe utover høsten og vinteren for å holde formen ved like. Dermed slipper du å starte på nytt igjen hver vår. I tillegg er det en del som sliter med skader i overgangen fra vinter til vår, noe du er sterkere rustet mot hvis du holder løpingen ved like hele året, sier butikksjef Ørjan Strandberg-Jensen i Löplabbet.

Det er vel og bra, men uten riktig utstyr duger denne potensielle vinterhelten ikke. Alle som har prøvd joggesko på glatta om vinteren, vet hvor håpløst det kan være. Da trenger man å få skoene pigget.

Stoler du på løpestegsanalyser? Vi har testet butikkene

Løp trygt om vinteren

Standberg–Jensen sier at det kan settes pigger i alle sko som har flater nok i sålen, noe sportsbutikken kan sjekke for deg. Piggene skrus inn i sålen med drill, og dermed sitter du veldig godt på isen under løpeturen.

PIGGFRIE SKO? Det finnes terreng- og hybdridsko som egner seg godt om vinteren.  Foto: PantherMedia / ROBERTO CAUCINO
PIGGFRIE SKO? Det finnes terreng- og hybdridsko som egner seg godt om vinteren. Foto: PantherMedia / ROBERTO CAUCINO Vis mer


Bilpigg eller skrupigg?

Du kan velge mellom bilpigger og skrupigger. Førstnevnte er kraftigere og buttere, mens skrupigger er lettere og smidigere og egner seg bedre for løpesko. Det er ikke noe problem å fjerne skruene når våren kommer, men husk at det vil etterlate små arr på skoen.

Tips: Hva er det beste apparatet til hjemmetrening?

Hva passer brodder best til?

Löplabbet tilbyr pigging med begge varianter, men selger også ferdigpiggede joggesko i tillegg til brodder. Hva er aller best å bruke?

– Både sko vi pigger og løpesko som er ferdig pigget sitter veldig godt på norske vinterveier. Brodder er et ypperlig alternativ hvis man både skal gå og løpe, men er kraftigere å ha på føttene. Til løping vil jeg anbefale å pigge den skoen du aller helst vil løpe med, så får du din favoritt også med gjennom vinteren.

Sprukne hæler gjør vondt. Slik fikser du dem før joggeturen

Skulle du først gå for ferdigpiggede joggesko, anbefaler Standberg–Jensen å gå for de som har mindre størrelse på piggene. De sitter like godt på isen som de kraftige og merkes dessuten mindre når du løper.

Her finner du flere joggesko som passer om vinteren:

Løp sammen

FELLESSKAP: Jogger du fast med flere, er det lettere å holde motivasjonen oppe gjennom hele sesongen.  Foto: Colourbox
FELLESSKAP: Jogger du fast med flere, er det lettere å holde motivasjonen oppe gjennom hele sesongen. Foto: Colourbox Vis mer


Tips for vinterløping som går igjen flere steder, er å varme godt opp, ikke løpe når det for kaldt, ikke løpe for langt og å ikke kle på deg for mye - varm blir du uansett. Bruker du ull innerst i kombinasjon med en vindtett løpejakkke og et par skikkelige løpetights, samt løpehansker og lue, er du klar for tur.

Og sliter du fortsatt med motivasjonen, kan det være smart å planlegge å jogge fast sammen med andre. Da blir det vanskeligere å skulke, og dessuten mer sosialt.

Alt om trening fra DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer