Slik løper du riktig

Riktig teknikk og riktig utstyr hjelper mye, både under trening og konkurranse. Og det trenger ikke være så vanskelig.

SPAR KREFTER: Å gå for hardt ut, kan få vonde følger for deg.  Foto: Oslo Marton/Erik Førde
SPAR KREFTER: Å gå for hardt ut, kan få vonde følger for deg. Foto: Oslo Marton/Erik Førde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye snakk om riktig løpeteknikk om dagen. Skal du bli barfotløper må du for eksempel tenke helt nytt. Og selv de som er «vanlige» joggere går nå på egne teknikkurs for å bli bedre løpere. Dét er det ikke sikkert du trenger. Her er noen enkle tips for deg som bare vil trene og for deg som skal løpe Oslo Maraton på lørdag.

Test: Billig eller dyrt drikkebelte?

Tips 1: Løp majestetisk

– Mange ser for ofte ned i bakken, mens man skal skyte frem brystet, heve blikket og se fremover, tenk majestetisk. Et tips er å finne en rygg og holde blikket på løperen lenger foran deg, sier Hanne Lyngstad, løpeekspert hos Adidas.

Tips 2: Løp økonomisk

Veiver du med armene til sidene, løper du ikke økonomisk. Armene skal følge fartsretningen, da bruker du ikke opp unødvendig energi. Prøv også å korte ned stegene hvis du løper rolig, da vil du lande med foten under hofta og ikke bremse unødvendig opp under løpingen.

Tips: Dette er riktig mat for løpere

Tips 3: Løp rolig

– Noen overvurderer egen kapasitet og åpner med for høyt tempo. Mange tror at løping skal være veldig hardt. Det er feil. Man må ikke være helt utslitt etter en løpetur. Løp med en kompis og hold et «pratetempo» under treningen. Du skal kunne skravle uten å pese, sier Lyngstad.

UTSTYR: Ikke prøv ut nye sko eller sokker et maraton. Det kan fort gi vonde gnagsår.  Foto: Oslo Maraton/Eirik Førde
UTSTYR: Ikke prøv ut nye sko eller sokker et maraton. Det kan fort gi vonde gnagsår. Foto: Oslo Maraton/Eirik Førde Vis mer


Tips 4: Løp med hodet

Adidas løpeekspert sier at nervøsitet kan gjøre at man ikke makser sitt potensiale under en konkurranse. Hun minner om det er en prestasjon å stille til start, og at man skal være glad man er i god form.

– Benytt sjansen til å presse deg skikkelig. Negative tanker minimerer sjansen for å yte sitt beste. Det kommer til å gjøre litt vondt, men det må det gjøre om du skal yte ditt beste – uansett kort eller lang distanse.

Visste du dette? Joggeskoene varer lenger enn du tror

Tips 5: Løp raskere i andre halvdel

Skal du løpe Oslo Maraton denne helgen kan det være lurt å spare kreftene til andre halvdel av løpet. Det kalles negativ splitt på fagspråket. Da er det viktig å vite hva slags mål man har.

– Hvis du planlegger å løpe en mil under en time, må du løpe litt under 6 minutter per kilometer. Men hvis du løper de første kilometerne under 5 blank, løper du for fort. Da er det bedre å holde igjen og løpe seks blank per kilometer, passere 30 minutter, og så guffe på i andre halvdel, råder Lyngstad.

Det betyr mindre plager i andre halvdel, i tillegg til at det går raskere mot slutten.

Les også: Ekspertene knuser treningsmytene

Tips 6: Løp med det utstyret du liker

Løpeksperten fråråder å kjøpe nytt utstyr rett før Oslo Maraton. Bruk de sokkene og skoene du vet fungerer og som ikke gir deg gnagsår. Å prøve ut nytt utstyr, spesielt hvis du skal løpe langt, kan fort bli veldig vondt.

Alt om trening fra DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer