Slik måles båtlengden

Fra 1. mai skal alle om bord i båter under åtte meter bruke flyteutstyr.

FLYTEVEST: Etter 1. mai må denne karen på med flytevest. Men båtstørrelsen avgjør, så hvordan måles den? Foto: Espen Bratlie / Samfoto / SCANPIX
FLYTEVEST: Etter 1. mai må denne karen på med flytevest. Men båtstørrelsen avgjør, så hvordan måles den? Foto: Espen Bratlie / Samfoto / SCANPIX Vis mer

Stortinget vedtok i mars påbud om at alle i båter under åtte meter skal bruke flyteplagg. Men hvordan finne ut om båten er over eller under åtte meter?

Derfor bør du sjekke redningsvesten hvert år

Modellbenevnelsen er ikke nok

Det blir sannsynligvis en utfordring for politiet som rettshåndhever å finne ut om en båt er åtte meter eller mindre. Det nytter ikke å forholde seg til modellbenevelsen og tallet som ofte står på skrogsiden.

I de aller fleste tilfellene hadde det kanskje vært nok, for produsentene liker jo som regel å skryte på seg noen føtter og centimeter, men uansett er ikke det noe offisielt tall for båtlengde.

Mer om kjøp av redningsvest til barn

Ekspertene enige

Båtmagasinet har forelagt dette spørsmålet til to av landets fremste eksperter på lovverk knyttet til fritidsbåter. Begge to, både sivilingeniør Eivind Amble, båtkonstruktør og skribent i Båtmagasinet og Olaf Hjelmeland i det tekniske kontrollorganet IMCI, International Marine Certification Institute, slår fast at det er ISO-standarden 8666 som gjelder.

På det tørre fagspråket betyr det at all relevant informasjon om båtlengde, her snakker vi om skrogets lengde (LH), finnes i Norsk Standard-EN ISO 8666, mindre fartøy – Hoveddata.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer