Slik måles båtlengden

Fra 1. mai skal alle om bord i båter under åtte meter bruke flyteutstyr.

FLYTEVEST: Etter 1. mai må denne karen på med flytevest. Men båtstørrelsen avgjør, så hvordan måles den? Foto: Espen Bratlie / Samfoto / SCANPIX
FLYTEVEST: Etter 1. mai må denne karen på med flytevest. Men båtstørrelsen avgjør, så hvordan måles den? Foto: Espen Bratlie / Samfoto / SCANPIX Vis mer

Stortinget vedtok i mars påbud om at alle i båter under åtte meter skal bruke flyteplagg. Men hvordan finne ut om båten er over eller under åtte meter?

Derfor bør du sjekke redningsvesten hvert år

Modellbenevnelsen er ikke nok

Det blir sannsynligvis en utfordring for politiet som rettshåndhever å finne ut om en båt er åtte meter eller mindre. Det nytter ikke å forholde seg til modellbenevelsen og tallet som ofte står på skrogsiden.

I de aller fleste tilfellene hadde det kanskje vært nok, for produsentene liker jo som regel å skryte på seg noen føtter og centimeter, men uansett er ikke det noe offisielt tall for båtlengde.

Mer om kjøp av redningsvest til barn

Ekspertene enige

STINN BRAKKE: Er båten lang nok, kan de slippe unna. Men er den åtte meter lang eller mindre, må alle passasjerene ha vest straks båten setter seg i bevegelse. Foto: NTB scanpix
STINN BRAKKE: Er båten lang nok, kan de slippe unna. Men er den åtte meter lang eller mindre, må alle passasjerene ha vest straks båten setter seg i bevegelse. Foto: NTB scanpix Vis mer


Båtmagasinet har forelagt dette spørsmålet til to av landets fremste eksperter på lovverk knyttet til fritidsbåter. Begge to, både sivilingeniør Eivind Amble, båtkonstruktør og skribent i Båtmagasinet og Olaf Hjelmeland i det tekniske kontrollorganet IMCI, International Marine Certification Institute, slår fast at det er ISO-standarden 8666 som gjelder.

På det tørre fagspråket betyr det at all relevant informasjon om båtlengde, her snakker vi om skrogets lengde (LH), finnes i Norsk Standard-EN ISO 8666, mindre fartøy – Hoveddata.

Navigasjon: Finn frem med iPad-en

Mål det som er fast

Kort fortalt er skroglengden den nøyaktige avstanden mellom den fremste og bakerste del av skroget på båten.

Skrogets lengde (LH) omfatter alle såkalte strukturelle og faste deler av båten.

I lengdeberegningen skal du ikke ta med deler som kan demonteres uten at det har konsekvenser for konstruksjonen.

Eksempler på det er baugnebb, pulpitt og beslag på akter- og forstevn, ror, hekkaggregater, utenbordsmotorer og påmontert badeplattform.

Mindre farkost? Slik kommer du igang med kajakk

Se i brukerhåndboka

Har du en båt fra 1998 eller nyere skal slike informasjoner finnes i brukerhåndboka. Etter at Stortinget vedtok endringen i Småbåtloven, har det ikke manglet på kommentarer både i sosiale medier og ordinære medier.

Mange applauderer loven, andre rister på hodet og henviser mangel på logikk.

For slik loven er formet er det altså ikke krav til flyteplagg for noen, heller ikke barn, i båter fra 8.01 meter og over, mens det er påbudt i båter på 8.0 meter og under.

Det flyr mange RIB-er, daycruisere og skjærgårdsjeeper, som er litt over åtte meter lange, i 40-50 knops fart i skjærgården.

Av Amund R. Løken, Båtmagasinet. Artikkelen har tidligere vært publisert i Båtmagasinet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer