Nødhjelp til julens matkriser

Slik redder du julemiddagen

Glemt å vanne ut pinnekjøttet, for salt saus eller seig svor? Vi har løsningen.

GLEMT Å VANNE UT? Null problem, det blir bare ørlite mer jobb på deg. Foto: Kjetil K Andersland
GLEMT Å VANNE UT? Null problem, det blir bare ørlite mer jobb på deg. Foto: Kjetil K Andersland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det slår ikke feil. Omvendt proporsjonalt med at julefreden senker seg over de tusen hjem, stiger stressnivået til uante høyder for mange av dem som skal lage middag. Ikke minst om det er første gang.

Det er mye som kan gå galt, men fortvil ikke: Det aller meste kan repareres.

Maten er svidd

Ingen regel uten unntak. Noe av det vanskeligste å fikse, er om du har svidd eller ihjelstekt maten. Her er det bare å sminke bruden.

Ja, så blir det kanskje ikke sprø svor, men det blir heldigvis jul likevel. Eventuelt kan du sende noen til nærmeste bensinstasjon på jakt etter baconcrisp, det kan fungere som et sprøtt element.

Har du svidd kjøttet, er det beste du gjør å skjære bort det ytterste laget, og håpe på det beste.

Er det bare ihjelstekt, får du hjelpe til med saus. Lag en ekstra stor og god porsjon, så skal du se alle blir fornøyde.

Pinnekjøttet er ikke vannet ut

Gikk det en kule varmt i går? Null problem. Gjør som kokkene: Kok det.

Eirik Strøm Lillebø fra Code og Vaaghals har tidligere tipset oss om hvordan: I stedet for å dampe kjøttet, må du koke det.

Ha pinnekjøttet i gryta, og fyll opp med vann. Kok opp, og la det koke litt.

PINNEKJØTT: Visste du at det finnes et triks for å få vannet ut pinnekjøttet raskere? Trikset bør ifølge Matprat kun brukes som en nødløsning når du har glemt å vanne ut pinnekjøttet. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Så bytter du ut vannet, og gjentar prosessen, to-tre ganger, slik at du får kokt ut saltet av kjøttet.

Svoren blir ikke sprø

Vil ikke svoren poppe? Fyr opp grillelementene i ovnen, og følg med som en smed, er rådet fra Matprat.

Er noe av svoren blitt gyllen og sprø, dekk til den delen med aluminiumsfolie, så den ikke blir svidd, og utsett resten av ribba for ekstra varme.

Ribba er fortsatt i fryseren

Ideelt sett er ribba ferdigtint og har ligget med salt i et døgn eller to, men det er ikke noe problem. Da er det bare å ta fysikken til hjelp: Vann leder varme raskere enn luft.

Løsningen er å legge ribba i saltlake. Dette er et triks mange bruker uansett, for å få saltet ribba. Det eneste du trenger er et kar som er stort nok til at hele ribba (eller annet kjøtt, dette funker på det meste) er dekket av vann.

Vannet kan gjerne være romtemperert, så går det fortere.

Du skal være ganske rundhåndet med saltet, Matprat.no anbefaler rundt 100 gram salt per liter vann.

Kjøttet vil kjøle ned vannet, så fyll gjerne på med mer lunkent vann underveis - og husk at når du fyller på med vann, bør du også fylle på med tilsvarende mengder salt.

Ikke bare tiner ribba fortere, ribben trekker også til seg smak fra saltlaken.

Det smaker for …

Smaker saus eller tilbehør litt for surt, salt eller sterkt? Da er det bare å jobbe med å gjenfinne balansen.

I hovedsak er det tre måter å gjøre det:

  • Tilsette mer av de andre ingrediensene, slik at balansen blir riktig
  • Vanne ut retten - eller døyve den dominerende smaken med meieriprodukter
  • Balansere ut smaken med noe søtt, salt, syrlig, bittert eller sterkt

Smaker sausen for lite, må du konsentrere smaken. Det enkleste er å koke den inn, men du kan også tilsette litt salt, det hjelper alltid å framheve smaken.

For tynn stappe eller saus

Ikke et vondt ord om pinnekjøtt, men kålrabistappa er noe av det aller beste vi vet. Men noen ganger kan man bli akkurat litt for ivrig med fløten, smøret - eller kraften fra pinnekjøttet.

Da har vi et genialt triks på lur, vi lærte fra kokkene på Kulinarisk Akademi: Potetmos på pose. Dette er perfekt til å tykne både stappe og saus.

Tilsett et par teskjeer, rør rundt, og la det svelle etter anvisningen på pakken. Er det fortsatt for tynt, gjentar du bare, til du har fått ønsket konsistens.

Husk å smake til etter du har hatt i potetmosen, for den har en tendens til å mildne smaken,

Alternativt kan du ta en potet og koke den i filler, og mose den inn.

JULETRIKS: Det er en ingrediens du alltid bør ha i kjøkkenskuffen, det kan nemlig redde både kålrotstapper og sauser. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Virker det ikke? Slapp av. Selv om julemiddagen for mange er julas viktigste måltid, er det aller viktigste at dere er sammen.

God jul!