Ta med kjæledyr på ferie?

Slik reiser du med kjæledyr

Her er reglene for ferje-, fly- og bilreiser.

VÆRE MED PÅ FERIE: Du kan fint ha med det firbeinte familiemedlemmet på sommerferie, men sørg for at du følger transportreglene. Foto: Mia Kristine Holt
VÆRE MED PÅ FERIE: Du kan fint ha med det firbeinte familiemedlemmet på sommerferie, men sørg for at du følger transportreglene. Foto: Mia Kristine Holt Vis mer
Publisert

Planlegger du å ta med deg hunden eller katten på årets sommerferie? Enten du bruker bil, fly eller båt, så husk at det er enkelte regler du må forholde deg til, også i utlandet.

Sjekk dyret

Det første du bør gjøre før du legger ut på en feiretur med den firbeinte er å finne ut om katten eller hunden tåler turen som er planlagt. Det sier Ingrid Kopperud, veterinær på Ullensaker dyreklinikk.

- Dra til veterinæren og ta en helsesjekk, og finn ut om katten eller hunden er i helsemessig god nok stand til å reise. Så må man undersøke om man rekker å gjøre alt som kreves, av pass og vaksiner, før man skal reise, anbefaler Kopperud.

Alle dyr som skal ut av landet på ferie må ha en identifikasjonschip, et gyldig pass, og de riktige vaksinene. I tillegg må du sørge for at du oppfyller kravene for transport av dyret ditt.

Men vil dyret ha glede av å være med på ferien? Det er veldig individuelt, sier Kopperud.

- Er dyret vant til å reise? Hvilket land skal du reise til? Skal du reise dit med fly, bil eller båt? Det finnes ikke noe generelt svar, man må gjøre en vurdering selv.

Ferjeturer

Det er tillatt å reise med dyr på de fleste fergeoverfarter fra Norge til utlandet. Både Color Line, Stena Line, DFDS og Fjordline har egne regler og bestemmelser for hvor kjæledyrene skal oppholde seg på overfarten, og det kan være lurt å sjekke selskapet du vil bestille hos.

For mens man på enkelte overfarter kan bestille hundelugarer hvor kjæledyr er tillatt, må hunden oppholde seg i bilen, eller i bur eller hundehotell, på andre. Her gjelder også ulike priser.

PÅ BÅTTUR: Firbeinte er velkomne på de fleste overfarter med ferger. Foto: NTB Scanpix
PÅ BÅTTUR: Firbeinte er velkomne på de fleste overfarter med ferger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Merk deg at hos noen selskap kan hunden kun luftes på bestemte tisdpunkter, og noen krever også at hunden har munnkurv.

Andre kjæledyr, som katt eller kanin, må oppholde seg i bilen hele overfarten hvis det ikke finnes lugarer.

Flyreiser

Skal man lengre avstander, kan det være fristende å ta fly, og også her kan selvsagt kjæledyret være med.

Oslo lufthavn sine nettsider står det at som hovedregel må alle dyr oppbevares i egne bur og sendes i lasterommet.

REISEBUR: Dersom dyret og buret passer flyselskapenes mål og vekt, kan det bli med inn i lugaren, mot en avgift. Foto: Mia Kristine Holt
REISEBUR: Dersom dyret og buret passer flyselskapenes mål og vekt, kan det bli med inn i lugaren, mot en avgift. Foto: Mia Kristine Holt Vis mer

Flere flyselskap tillater imidlertid at du tar med deg dyret inn i kabinen, hvis det er lite nok. Dyret må da sitte i et transportbur som må passe inn under setet foran deg, altså med målene for håndbagasje. Og normalt sett må hunden og buret veie totalt 8 kg tilsammen.

Er vekten og størrelsen på dyret og buret større enn det som er tillatt i kabinen, blir det plassert i lasterommet.

Men før du bestemmer deg for å ta med den firbeinte på flyet, bør du sjekke at den rasen hund eller katt du har vil tåle en flytur, forteller Kopperud.

- Det finnes raser som takler flyturer dårligere enn andre. Brachycephale raser vil, på grunn av den flate snuten, kunne ha problemer med å utligne trykket og med pusting hvis de peser og stresser fælt.

Eksempler på brachycephale raser er bulldogger, boxere, pekingesere og perserkatter.

Husk at det koster ekstra å sende dyr med fly, uansett om det er i lasterommet eller kabinen, så sjekk ditt flyselskap for priser og regler. Sjekk også hvilke regler og retningslinjer flyselskapet og flyplassen har, så du møter opp i tide, og forsikrer deg om at dyret blir godt ivaretatt under reisen.

SJEKK REGLENE: Ulike flyselskap har ulike regler når det gjelder transport av kjæledyr, men de fleste tillater hunden eller katten på reisen. Foto: NTB Scanpix
SJEKK REGLENE: Ulike flyselskap har ulike regler når det gjelder transport av kjæledyr, men de fleste tillater hunden eller katten på reisen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bilferier

For mange firbeinte er det kanskje bilferien de oftest får være med på. Å laste bilen inn sammen med resten av familien og kjøre avgårde kan virke enkelt, men merk deg at reglene for dyretransport i bil ikke er like over hele Europa, så det kan være lurt å sjekke de landene du skal kjøre til eller gjennom.

I Norge finnes det ingen regler spesifikt for sikring av hund i bil, men fører av bilen skal sikre all last, inkludert dyr på en forsvarlig måte. Ifølge Statens vegvesen og Mattilsynet betyr det at det ikke er lov å ha hunden løs i bilen.

Veterinær Kopperud forklarer at det er flere måter å sikre dyret på.

- Det er viktig at hunden eller katten ikke går løse i bilen. For det første er det ikke lov, for det andre kan det være farlig for de andre passasjerene i tilfelle en kollisjon. Dyret kan sikres med bur eller med en sele, avhengig av hva man foretrekker og hva dyret er vant til, men begge deler fungerer godt.

I Sverige er det mer spesifikke regler. Jordbruksverket, den svenske versjonen av Mattilsynet, har egne regler for hunder og katter, men felles for disse er at dyrene skal sikres ved hjelp av bur, bak et gitter eller med sikkerhetssele. I tillegg har de regler for hvordan dyret skal behandles under transporten.

BILBELTE: Bilbelte til hund kan være et godt alternativ dersom et bur blir trangt i bilen. Foto: Mia Kristine Holt.
BILBELTE: Bilbelte til hund kan være et godt alternativ dersom et bur blir trangt i bilen. Foto: Mia Kristine Holt. Vis mer

Kopperud sier at det er ting man bør tenke på når man tar bilferien med hund.

- Man må legge inn i beregningene at man må stoppe oftere enn hvis man reiser uten dyr. Dyrene, spesielt hunder, har behov for å strekke på seg med jevne mellomrom, gjøre fra seg og ha drikkepauser.

- I tillegg må man passe på at temperaturen i bilen ikke er for høy for dyrene. Noen dyr kan også oppleve det som stressende å kjøre, så gi de avkjølende drikkepauser med jevne mellomrom.

Husk at du må kjøre på rød sone når du passerer grenseoverganger for å deklarere dyret ditt, ellers kan det bli holdt igjen og satt i karantene i tollen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer