Forurensning i lufta

Slik sjekker du luftkvaliteten

Her får du oversikt over hver avkrok i landet.

SJEKK LUFTKVALITETEN DER DU BOR: «Luftkvalitet i Norge» varsler om det er lite, moderat, høy eller svært høy luftforurensning der du befinner deg – og ulike grupper av befolkningen kan få helseråd. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SJEKK LUFTKVALITETEN DER DU BOR: «Luftkvalitet i Norge» varsler om det er lite, moderat, høy eller svært høy luftforurensning der du befinner deg – og ulike grupper av befolkningen kan få helseråd. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meteorologisk institutt varsler mandag om at det er økt fare for lokal luftforurensning flere steder i landet de kommende dagene, takket være tørt og kaldere vær - spesielt i Sør-Norge.

For enkelte sårbare grupper kan informasjon om luftkvaliteten være svært viktig. Hvis du lurer på hvordan luftkvaliteten er der du befinner deg, har det offentlige et par tjenester du bør sjekke ut.

Tjenesten «Luftkvalitet i Norge» gir detaljert informasjon om luftkvaliteten i hele Norge og er et samarbeid mellom Miljødirektoratet, Statens vegvesen, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI).

Den andre heter Luftkvalitet.info, og gir særlig detaljert oversikt over luftkvaliteten i byene.

Nivået på forurensning kan leses enten som graf eller kart. I byer og tettsteder kan du for eksempel følge forurensingsnivået langs veiene.

Folk som sykler eller bor langs trafikkerte veier, eller har helseproblemer, kan ha stor nytte av tjenesten. Du søke helt ned til mindre, spesielle veistrekninger eller lokale områder, for eksempel Danmarks Plass i Bergen.

VARSLER: Luftkvalitet.info varsler om at det i skrivende stund er moderat helserisiko ved Danmarks plass i Bergen. (Skjermdump)
VARSLER: Luftkvalitet.info varsler om at det i skrivende stund er moderat helserisiko ved Danmarks plass i Bergen. (Skjermdump) Vis mer

Lilla er verst

Skalaen går fra grønt til lilla i begge tjenestene. Det varsles for fint svevestøv og summen av grovt og fint svevestøv fra vedfyring og veitrafikk, nitrogendioksid fra biler på bensin eller diesel og ozon.

Varslene lages daglig hos Meteorologisk institutt. De kombinerer værmodellene med utslippsdata, for eksempel fra veitrafikk.

– I dette samarbeidet er det første gang vi gjør beregninger av luftkvalitet for Norge ned på et slikt detaljnivå, uttalte avdelingsleder Hilde Fagerli i avdeling for klimamodellering og luftforurensning ved Meteorologisk institutt da Luftkvalitet.info så dagens lys i 2019.

Hver kommune

Det er også meningen at kommunene skal bruke tjenesten, både for å få bedre oversikt og for å informere innbyggere.

Hvis det varsles høy forurensning, kan man også lese i den samme tjenesten hvilke hensyn man må ta for å ferdes utendørs.

Helserådene gjør at personer som er sårbare for luftforurensning, har mulighet til å tilpasse aktivitetene sine ved ulike nivåer av luftforurensning, ifølge seniorforsker Marit Låg på Folkehelseinstituttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer