Slik sjekker du refleksen

Reflekser er ferskvare: Sjekk dem!

HUSK DETTE: Reflekser er ferskvare og blir dårligere med tida både på grunn av slitasje, riper og vask. Video: Kristin Sørdal. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Trygg Trafikk er det kun én av fire som alltid bruker refleks, til tross for at 8 av 10 mener det burde vært et reflekspåbud. Oslofolk er dårligst i klassen.

Samtidig hevder Standard Norge at mange av oss trolig går rundt med reflekser som ikke virker - og at reflekser sånn sett kan gi falsk trygghet:

– Man tenker at refleks er refleks. Det er en falsk trygghet, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

Og som eksperter tidligere har uttalt til Dinside: Dersom du tror at du blir sett, men ikke blir det, kan det være farligere enn dersom du vet at du ikke blir sett. Rett og slett fordi du tar andre valg og oppfører deg annerledes i trafikken, ut fra de forutsetningene du tror du har.

I 2019 ble seks fotgjengere påkjørt og drept i mørket. Fem av dem var lite synlige i trafikkbildet, ifølge tall fra UP.

Sjekk refleksene dine

Det er minimumskrav til reflekser, for at disse skal kunne selges i Norge. De skal være CE-merket og det skal følge med en brukerveiledning.

CE-merket skal følges av et tall som viser hvilke standarder de oppfyller, for refleksprodukter er det EN 13356 eller EN 1150.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer