Slik sjekker du refleksen

Reflekser er ferskvare: Sjekk dem!

HUSK DETTE: Reflekser er ferskvare og blir dårligere med tida både på grunn av slitasje, riper og vask. Video: Kristin Sørdal. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Trygg Trafikk er det kun én av fire som alltid bruker refleks, til tross for at 8 av 10 mener det burde vært et reflekspåbud. Oslofolk er dårligst i klassen.

Samtidig hevder Standard Norge at mange av oss trolig går rundt med reflekser som ikke virker - og at reflekser sånn sett kan gi falsk trygghet:

– Man tenker at refleks er refleks. Det er en falsk trygghet, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

Og som eksperter tidligere har uttalt til Dinside: Dersom du tror at du blir sett, men ikke blir det, kan det være farligere enn dersom du vet at du ikke blir sett. Rett og slett fordi du tar andre valg og oppfører deg annerledes i trafikken, ut fra de forutsetningene du tror du har.

I 2019 ble seks fotgjengere påkjørt og drept i mørket. Fem av dem var lite synlige i trafikkbildet, ifølge tall fra UP.

Sjekk refleksene dine

Det er minimumskrav til reflekser, for at disse skal kunne selges i Norge. De skal være CE-merket og det skal følge med en brukerveiledning.

CE-merket skal følges av et tall som viser hvilke standarder de oppfyller, for refleksprodukter er det EN 13356 eller EN 1150.

Men ifølge Stig A. Schibbye, i konsulentfirmaet Reflexconsult, er det mange aktører som forsøker å lure forbrukerne ved å trykke CE-merket på reflekser som ikke følger standardene.

– For å være på den sikre siden bør du alltid se etter et skriv eller en bruksanvisning som følger med refleksen du har kjøpt, sier Schibbye.

– Det jukses over en lav sko når det kommer til merking av reflekser som trygge. Årsaken er at kunnskapsløse innkjøpere kjøper reflekser fra useriøse produsenter i utlandet. Det å bruke en ustandardisert refleks er som å kaste terning, du sjanser med din egen sikkerhet, sier Schibbye.

Schibbye har tidligere advart om reflekser som selges og CE-merkes som leker - men som da ikke oppfyller kravene til reflekser.

I videoen øverst kan du se hvordan du kan sjekke refleksene dine.

Refleksen er ferskvare

Ifølge svenske studier, har reflekser en begrenset levetid - og svenske Vägverket sier vanlige reflekser har en levetid på tre år.

Hvilke typer slitasje refleksen utsetter for, kan påvirke refleksens levetid:

Dette kan være slitasje i vask av vaskbare refleksvester eller slitasje etter gnissing og riper som kommer som følge av at refleksen ligger og slår mot andre ting og eiendeler i lomma eller i veska.

Fakta om refleks

Uten refleks er du synlig først på 25-30 meters hold, med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand.

Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med 85 prosent.

I tettbygd strøk har en bilist som kjører med nærlys i 50 km/t 2 sekunder på å oppdage deg og reagere dersom du ikke bruker refleks. Med refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet.

(Kilde: Standard Norge)

Ta lommelykttesten nå!

Vi viser deg hvordan i videoen - men her er oppskriften på lommelykttesten:

  • Heng opp en ny og flere gamle reflekser ved siden av hverandre i øyehøyde og skru av lyset.
  • Ta en lommelykt på nesetippen og lys på refleksene. Dette simulerer opplevelsen en bilfører har.
  • Hvis lyset reflekteres, fungerer refleksen. Reflekteres lyset dårligere på den gamle enn på den nye refleksen, kan du kaste den.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer