Slik skal danskene sikre avstand

Fra i dag deler de ut egne jakkemerker til personer som vil sikre at andre holder avstand.

CORONAVIRUSET: Dette jakkemerket vil nå bli delt ut på danske apoteker. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB / Sunnhedsstyrelsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den danske Sunnhedsstyrelsen skriver i en pressemelding at det ved hjelp av et nytt jakkemerke, som skal deles ut på danske apoteker fra og med mandag, vil bli enklere for folk å vise at de vil at andre skal holde avstand. På den måten vil de forebygge coronasmitte.

Å holde minst en meter avstand til andre, er som kjent ett av rådene for å ikke bli smittet av corona.

Danskene mener jakkemerket kan være relevant for de med økt risiko for alvorlig forløp dersom de blir smittet, deres pårørende, samt de som generelt er bekymret for smitte.

Det norske Helsedirektoratet tror slike buttons kan være en god idé.

Viktig å følge avstandsrådene

- Vi vet at det er et ønske fra både innbyggere og flere pasientorgansiasjoner om at man skal kunne signalisere at andre skal ta hensyn. Man kan for eksempel bruke jakkemerket når man står i køen på supermarkedet eller venter på bussen. På den måten trenger man ikke å henvende seg til adre for å gjøre dem oppmerksomme på å holde avstand, sier enhetssjef i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø.

Han påpeker at det er ekstra viktig å følge de generelle smitteforebyggende rådene nå som det er smittespredning i samfunnet, og at deres button kan gjøre det lettere å følge avstandsrådet.

Det nye jakkemerket skal deles ut på danske apoteker fra mandag 12. oktober, samtidig som pasientorganisasjoner kan bestille dem og dele dem ut til sine medlemmer.

Vi har spurt Helsedirektoratet om de mener en slik button kan hjelpe folk til å bli bedre til å holde avstand og om har vurdert noe lignende i Norge.

- Det er forståelig at mennesker i risikogruppene ønsker å signalisere et tydelig ønske om avstand til andre i det offentlige rom. Noen har gjort dette ved å ta på seg munnbind. Bruk av buttons kan sikkert også være en god måte å signalisere dette på, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dinside.

Ikke nødvendig med jakkemerke

Vi har spurt Landsforeningen for hjerte- og lungesyke hva de tenker om danskenes ferske tiltak.

Kommunikasjons- og markedssjef Martin Steen sier til Dinside at de ikke har noen sterke meninger om et slikt jakkemerke.

- På den ene siden så vil alle tiltak som bidrar til reduksjon av smitte være positivt. På den andre siden så har både helsemyndighetene og vi organisasjoner siden mars drevet utstrakt informasjonsvirksomhet om avstand og smittevern. Vi ser ikke for oss at vi bruker tid og ressurser på å innføre et slikt jakkemerke, sier Steen.

Allergi-buttons

I Norge har Norges astma- og allergiforening også vært på banen med egne buttons, som er blitt delt ut av apotekkjeden Apotek 1.

Disse har hatt som funksjon å synliggjøre at allergikeres symptomer skyldes pollenallergi, og slik unngå at de føler seg stigmatisert.

- Vi har kastet oss rundt og satt i gang produksjonen av flotte buttons med teksten «Jeg har pollenallergi», som vi håper kan bidra til å synligjøre hva symptomene dine skyldes, skrev NAAF på sine nettsider da de lanserte sine jakkemerker i vår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer