Munnbind og ansiktsmasker

Slik skal tøy-munnbind være

Dette sier den offisielle standarden om tøy-munnbind.

MUNNBIND: Slik bretter du sammen et munnbind med ting du etter all sannsynlighet har fra før! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Munnbind er ikke lenger noe vi bare ser i Tokyo - nå er munnbindet blitt en vanlig del av hverdagen til oss alle, enten vi bor i Oslo, Bergen, Tromsø eller en annen norsk by.

På kollektivtransport, restauranter, matbutikker og andre offentlige steder, er de fleste ansikter dekket av munnbind dersom det er folksomt og vanskelig å holde énmeters-regelen.

Du kan bruke engangsmunnbind eller tøymunnbind du kan vaske og bruke flere ganger.

Se etter dette merket

Skal du bruke tøymunnbind, bør du imidlertid se ekstra nøye på merkingen av dette.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler munnbind som er merket med den europeiske minimumsstandarden CWA 17553. Bakgrunnen for dette er filtreringsevnen i munnbindet.

MERK MERKINGEN: For at munnbindet skal oppfylle den europeiske standarden CWA 17553 må stoffet være testet i et testlaboratorium. Foto: Standard Norge
MERK MERKINGEN: For at munnbindet skal oppfylle den europeiske standarden CWA 17553 må stoffet være testet i et testlaboratorium. Foto: Standard Norge Vis mer

Kan gjøre vondt verre

En fersk studie avslører at noen typer «munnbind» av tøy ikke bare gjør en dårligere jobb enn medisinske munnbind, de kan faktisk gjøre vondt verre!

Ifølge studien referert av Washington Post, er munnbind i bomull vel så effektive som vanlige kirurgiske munnbind. Studien omfatter 14 forskjellige typer munnbind og andre stoff til å dekke til ansiktet med.

Men «bøffer», også kalt hals, i elastisk materiale, kan være verre enn å ikke gå med noe som dekker til nese og munn i det hele tatt: Ifølge studien stykket materialet opp dråpene fra munnen til enda mindre partikler, som gjorde at partiklene ble hengende lenger i luften enn om de ikke hadde passert gjennom materialet.

TØYMUNNBIND: Administrerende helsedirektør Espen Nakstad forklarer hva man må huske på når man bruker tøymunnbind. Video: Dagbladet TV / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Forskjellen på munnbind og tøymunnbind

Når det kommer til munnbind og ansiktsmasker, er det best å holde tunga rett i munnen. Det finnes nemlig veldig mange ulike typer munnbind og ansiktsmasker, så det er fort gjort å la seg forvirre.

Det er viktig å vite at Folkehelseinstituttet (FHI) skiller mellom det de omtaler som «munnbind» og det som omtales som «tøymunnbind» - som de inntil nylig omtalte som «ansiktsmasker».

Når FHI omtaler «munnbind», så er det medisinske munnbind de refererer til. Altså den typen som brukes i helsetjenesten og som innfrir gjeldende standarder. Det finnes en standard for munnbind til medisinsk bruk: NS-EN 14683.

Kilde: FHI
Kilde: FHI Vis mer

Det FHI refererer til som «tøymunnbind», er det hjemmelagde eller fabrikkproduserte tøymunnbind av tekstiler eller andre vaskbare stoff. Og som FHI understreker: Filtreringsevnen (beskyttelsesgraden) er ukjent.

Dersom du skal bruke munnbind, anbefaler FHI medisinsk munnbind klasse I.

Standard om ikke-medisinske munnbind

I juni kom det imidlertid en europeisk standard for ikke-medisinske munnbind, som også inkluderer tøymunnbind, med minimumskrav til munnbind brukt i det offentlige rom.

- Dette er et dokument som angir krav til hvordan man skal produsere et munnbind for bruk i det offentlige rom og hva man skal ta hensyn til, som en slags beste praksis i Europa. Dokumentet er laget av europeiske eksperter på rekordtid etter at EU ba den europeiske standardiseringsorganisasjonen om dette, forteller kommunikasjonsdirektør i Standard Norge, Marit Sæter, til Dinside.

Dokumentet utgis av Standard Norge som er det norske medlemmet i den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN.

Sæter forteller at dersom man kan dokumentere at man følger kravene, kan man merke produktet med CWA 17553:2020.

Kan sys selv

- Dokumentet som omhandler krav til munnbind i det offentlige rom har et tillegg med anbefalinger som også kan brukes av dem som eventuelt skal sy selv til eget bruk. Men skal man produsere og selge munnbind med merket CWA 17533 må man altså ivareta en del minimumskrav til design, bakteriell filtreringsgrad, testmetoder, –emballasje, merking og, informasjon for bruk, understreker hun.

- Knyttet til smittevern bidrar dette til kvalitet og sikkerhet både i produksjon og bruk og gir produktet et kvalitetsstempel. Det er viktig at produktene ikke gir falsk trygghet, og følger man kravene, så unngår man det, sier Sæter.

Blant rådene med anbefalinger for deg som skal sy munnbind selv, er informasjon om hva slags type stoffer du bør og ikke bør bruke - samt råd om vask, bruk og generell behandling av tøymunnbind.

Det understrekes at munnbindene som denne standarden er tenkt for, ikke er testet eler godkjent som verken medisinsk utstyr eller personlig verneutstyr, som begge er munnbind-typer med egne krav og godkjenninger.

Dette er kravene til ikke-medisinske munnbind

Det stilles krav til merking og informasjon, på fabrikkproduserte tøymunnbind som skal selges på det europeiske markedet.

Det skal blant annet fremgå produsent, filtreringseffekt og om det er engangs- eller gjenbruksprodukt; det skal merkes med CWA-nummer og det skal være råd om hvordan det skal brukes, blant annet:

 • Det er ikke anbefalt for bruk dersom du er syk
 • Skal ikke brukes dersom produktet er skadd
 • Gjenbruksprodukter bør vaskes før første gangs bruk dersom det ikek er opplyst om annet fra produsenten
 • Ikke vask med tøymykner
 • Vaskes mellom hver bruk

Slik lager du tøymunnbind selv

Her er rådene fra standarden, om du skal lage munnbind selv («DIY-munnbind»):

 • Bruk tettvevde stoffer
 • Sett sammen i to eller tre lag (samme stoffer eller forskjellige stoffer)
 • Bruk tekstiler som lar luft passere når du puster
 • Bruk stoff som er tilstrekkelig myke og smidige og som gjør det mulig å forsegle det rundt ansiktet
 • Bruk tekstiler som ikke er for varme
 • Bruk glatte, ikke-irriterende stoffer
 • Vask stoff før du klipper det til, minimum på 60 grader
 • Ikke bruk lett og løst-vevet stoff
 • Ikke lag tøymunnbind med kun ett lag stoff
 • Ikke bruk stifter når du lager munnbindet
 • Ikke bruk tekstiler som blokkerer luftpassasjen når du puster
 • Ikke bruk stoffer som er for stive til å omslutte seg godt rundt munn og nese
 • Ikke bruk varme stoffer som vil gjøre tildekking vanskelig å bære
 • Ikke bruk irriterende stoffer som vil gjøre det gjøre det vanskelig å ha på munnbindet
 • Ikke lag vertikale sømmer langs nese, munn og hake
 • Ikke bruk som stoffstøvsugerposer, isolasjonsmaterialer brukt i bygningskonstruksjon, bleier osv.
 • Ikke bruk tekstil som kan være behandlet med skadelige kjemikalier

Råd om vask av tøymunnbind

 • Brukte gjenbruks-munnbind bør legges i en tett pose etter bruk, inntil du får vasket det
 • Skal vaskes mellom hver bruk
 • Skal vaskes på minst 60 grader
 • Ikke bruk tøymykner
 • Skal tørkes før bruk. Ikke bruk fuktig tøymunnbind
 • Ikke la et brukt munnbind komme i kontakt med annen vask/klær, før det er vasket
 • Rens gjerne vaskemaskinen med en kokevask før vask av munnbind
 • Vaskes med ballast (håndklær/laken) for å opprettholde vaskemaskinens mekaniske vaskeeffekter
 • Kontroller munnbindet etter vask og før du bruker det

Dette anbefales

FHI presiserer også at den smitteforebyggende effekten av munnbind er godt dokumentert når det brukes korrekt og at forskningen så langt, tyder på at det er dårligere effekt av tøymunnbind enn munnbind - og at det er stor variasjon ut ifra type materiale og passform.

FHI anbefaler medisinsk munnbind klasse I dersom du bruker den typen som de omtaler som «munnbind» - og forklarer dette med at medisinsk munnbind klasse II eller IIR og åndedrettsvern bør forbeholdes helsetjenesten.

Dinside har spurt FHI hvilken type munnbind de anbefaler den generelle befolkningen å bruke, dersom det kommer en anbefaling om munnbind-bruk.

- Den oppdaterte anbefalingen vil, når den er klar, inneholde aktuell informasjon, har FHI uttalt til Dinside.

Det er varslet at det vil komme en anbefaling fra myndighetene om bruk av munnbind fredag 14. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer