Slik smører du ski

Smøreekspert i Skiforeningen, Lars Amund Toftegaard, forteller deg hvordan du skal gå frem.

SMØREEKSPERT: Skiforeningens Lars Amund Toftegaard gir oss en grundig innføring i hvordan man smører skiene. Foto: THOMAS STRZELECKI
SMØREEKSPERT: Skiforeningens Lars Amund Toftegaard gir oss en grundig innføring i hvordan man smører skiene. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skiforholdene er nå på plass over mesteparten av landet, og et gjentakende problem dukker opp: Hvordan smører man egentlig skiene før man legger ut på tur?

Er du også i tvil om det er Blå Swix eller klister du bør gå for, og hvordan man egentlig bruker glider? Vi har fått gode tips fra smøreekspert Lars Amund Toftegaard i Skiforeningen, som viser trinn for trinn hvordan du skal smøre skiene riktig.

Les også om du kan bruke gammel skismøring

1. UTSTYR

Mange av oss har en klassisk Swix-koffert med utstyr stående, men den har sine klare mangler.

Toftegaard sier følgende utstyr er nødvendig, ikke bare for å gjøre selve smøreprosessen morsommere, men også for å gi deg mer skiglede:Smørebord Ja, kanskje det er litt voldsomt hvis du bare går to, tre turer per sesong, men du får et smørebord til rundt 800 kroner. Et bord gjør smøreprosessen både morsommere og enklere. Dermed blir det også lettere å smøre riktig. Smørejern Du finner et til noen hundrelapper på nettet, og det er en god investering. Du trenger det til å stryke grunnvoksen på plass, og til å smelte og stryke glideren utenfor smøresonene. Grunnvoks Dette er bindeleddet mellom skien og festevoksen du skal legge på skien, før du varmer det inn med et smørejern og så korker det ut til slutt. Festevoks Det holder med blå, fiolett og rødt. LF6 og LF8-glider For den jevne turgåer holder det med disse to gliderne, som du smelter og stryker på skiene utenfor smøresonene. Glider gir deg fart. Medium bronsebørste Denne børsten bruker du for å fjerne glider-rester, så skiene blir glatte, rene og fine utenfor smøresonene. Universal- og isklister Før eller siden må du bruke klister, og det trenger ikke være så grisete å få verken på eller av, hvis du bare gjør det riktig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer