Unngå våte og kalde føtter:

Slik tar du vare på skoene dine

De første kuldegradene har allerede meldt seg i nesten hele landet. Nå er det på tide å gjøre skoene klare for vinteren.

IMPREGNERING: Med denne framgangsmåten får du skoene klare for vinteren på et blunk! Video: Mathilde Walberg Hofseth. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle vært der. Våte og kalde føtter, som ofte kan føre til en irriterende forkjølelse.

For å unngå dette, er det derfor lurt å forberede fottøyet sitt før, og gjennom vinteren. Vet du hvordan?

1. Impregnering

Skopleie-ekspert og butikksjef ved Din Sko på Ski Storsenter, Malin Nordli, forteller til DinSide at du kommer langt ved å impregnere skoene med en impregneringsspray, annenhver uke, hvis du bruker skoen hver dag.

– Du ser også veldig lett på skoen når den begynner å trekke til seg ting, da er det på tide å spraye, sier Nordli.

Nordli forteller at det er viktig å impregnere skoene sine uansett hvilket materiale det er i skoene. Også hvis skoen er vanntett.

– Det handler om at membranet sitter under over-materialet i skoen. Så selv om en vanntett sko aldri vil bli våt, vil du uansett merke at skoen blir kald når det er kaldt ute, hvis ikke vannet renner av – slik det vil gjøre om du har impregnert skoen først, forteller hun.

SPRAY: Impregnering av skoene gjør at vannet renner av i stedet for å trekke seg inn i skoen. Dette bør gjøres annenhver uke i vintersesongen. Foto: Shutterstock / NTB
SPRAY: Impregnering av skoene gjør at vannet renner av i stedet for å trekke seg inn i skoen. Dette bør gjøres annenhver uke i vintersesongen. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Key Account Manager for Paul Brungård AB, som er Skandinavias største aktør innen skopleie, Henrik Johansson, understreker også viktigheten rundt impregnering.

– En impregneringsspray fungerer først og fremst for å gjøre skoene dine vannavvisende. Men det er også laget for å beskytte skoen, slik at skoens levetid forlenges, sier Johansson.

På dagens marked finnes en rekke type impregneringer. Du har impregnering på gass, og impregnering som er vannbasert.

Johansson forteller at en vannbasert impregnering er fin å bruke fordi den er uten lukt og kjemikalier, som gjør den miljøvennlig.

Han sier også at fordi 1/3 av innholdet på en gassimpregnering nettopp er gass, vil du få mer for pengene om du kjøper en som er vannbasert.

I tillegg vil en vannbasert impregneringsspray være mer presis når du sprayer skoen, fremfor en på gass, som vil spraye unødvendig mye rundt skoen.

Vannbasert impregnering er også Nordlis favoritt, fordi den er mer skånsom og miljøvennlig.

DinSide har tidligere skrevet en sak om hvor effektiv en impregneringsspray er.

2. Rens

Nordli forteller at en universal skumrens er veldig viktig for å ta vare på skoene dine. Spesielt nå mot vinteren, hvor det er mye snø, salt og skitt ute.

Hun sammenligner skinnet på skoen med hud.

– Du vasker jo huden din før du legger på krem, det samme må du gjøre med sko, sier hun.

Å fjerne skitt og støv med en skumrens vil også gjøre at skoen puster bedre, forteller Nordli.

Hun presiserer at det er veldig viktig å rense skoen med en gang du kommer hjem, hvis du har gått ute i salt. Hvis ikke vil det være vanskelig å få det bort, fordi saltet vil trekke seg inn og sette seg fast i skoen – som også kan være med på å forandre skoens struktur.

3. Skokrem

Etter rens, trenger skoen fukt og næring. Da er det viktig å bruke en skokrem eller en voks.

– Når skoen blir våt etter du har gått ute, blir den stiv og tørr. Derfor trenger skoen fukt og næring, sier Nordli.

Hun legger til at det er det veldig viktig å vite hvilket materiale det er i skoen, ettersom de forskjellige materialene trenger forskjellig behandling.

GLATT SKINN: Har skoen din glatt skinn må du bruke rens, skokrem eller voks, impregnering og eventuelt en «quick-shine»-svamp. Foto: Mathilde Walberg Hofseth
GLATT SKINN: Har skoen din glatt skinn må du bruke rens, skokrem eller voks, impregnering og eventuelt en «quick-shine»-svamp. Foto: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer

Til en sko med glatt, blankt skinn vil en skokrem være mest optimalt. En skokrem gjør at du får opp fukt og farge, og vil generelt friske opp skoen og glansen.

Har skoen grovere og mørkere skinn, vil en voks være det beste. Voksen er i tillegg ekstremt vannavisende.

Hvis skoen har semsket skinn, må du bruke en flytende skokrem. Denne fungerer på samme måte som en skokrem, bare at den er i flytende form.

Nordli forteller at du også bør bruke en egen børste for semsket skinn, for å få opp busten og fargen i skoen.

SEMSKET SKINN: Har skoen din semsket skinn må du bruke rens, flytende skokrem, impregnering og en børste for semsket skinn. Foto: Mathilde Walberg Hofseth
SEMSKET SKINN: Har skoen din semsket skinn må du bruke rens, flytende skokrem, impregnering og en børste for semsket skinn. Foto: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer

Ikke gjør dette

Om du derimot har en sko med syntetisk skinn, vil det ikke egne seg å bruke skokrem eller voks på skoen. Dette er fordi produktene ikke vil trekke seg inn, og vil dermed legge seg som et lag utenpå skoen.

Nordli anbefaler derfor å bruke en «quick shine»-svamp om du ønsker å friske opp en sko med syntetisk skinn. Det er enkelt og greit en svamp som vil gi glans til skoene dine.

Den kan også brukes på en skinnsko, men vil ikke erstatte skokrem eller voks.

– Så er det viktig å impregnere etter hver behandling, det er det som forsegler og beskytter, forteller Nordli.

SYNTETISK SKINN: Har skoen din syntetisk skinn må du bruke rens, en vannbasert impregnering og eventuelt en «quick-shine»-svamp. Foto: Mathilde Walberg Hofseth
SYNTETISK SKINN: Har skoen din syntetisk skinn må du bruke rens, en vannbasert impregnering og eventuelt en «quick-shine»-svamp. Foto: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer

Skopleie-eksperten forteller at den største feilen du kan gjøre, er å ikke behandle skoene dine.

– Vi ser at hvis man ikke har behandler skoene sine, så vil skinnet sprekke opp fordi det blir tørt, og det vil miste fargen. Også syntetisk skinn vil bli blast, forteller hun, og legger til:

– Og hvis du ikke impregnerer skoene dine, vil du bli våt på beina.

Oppbevaring

Nordli forteller at det er lurt å gjøre disse tre stegene på alle skoene du har tenkt til å legge vekk etter vintersesongen, slik at de ikke tørker ut i løpet av sommeren.

Hun sier også at det kan være fint å legge en sko-blokk inni skinnsko, slik at de ikke mister fasongen.

– Så hadde jeg kanskje brukt en skoeske for å oppbevare dem i, når du skal legge dem bort for sesongen, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer