Hvordan ta hurtigtest:

Slik tester du deg selv

I sommer ble det mulig å teste seg for corona hjemme, men hvordan fungerer egentlig testingen?

HURTIGTEST: Det er flere ting du må tenke på når du skal ta en coronatest selv. Vi viser vi deg hvordan det skal gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du prøvd en av covid-19-selvtestene man kan kjøpe på apoteket? Det er mange steg som skal følges, og det er lett å glemme noe eller gjøre feil underveis.

Dinside har sammen med driftsdirektør og apoteker hos Farmasiet, Stig Henning Pedersen, testet selvtestene for corona. Se videoen i toppen av saken, som enkelt viser deg hvordan du selv kan teste deg for coronaviruset.

Les bruksanvisningen

Det er viktig å gjøre testen på riktig måte for å få korrekt resultat.

- Om man gjør testen feil vil du få et ugyldig svar. Da må du ta testen på nytt. Derfor kan det være lurt å ha i hvert fall et par stykker liggende, sånn at hvis du enten får et ugyldig svar eller hvis du får et negativt svar, så kan gjøre det på nytt et par dager etterpå, forteller Pedersen og fortsetter.

- Det er flere steg du skal gjennom, og det er noen få ting man skal huske på. Derfor er det viktig å lese bruksanvisningen.

Men hvordan kan man gjøre testen feil? Følg med:

  • Det ene er å åpne utstyret for tidlig. Den blir ikke ødelagt av å stå fremme en time, men om du venter for lenge, kan utstyret ødelegges.
  • Det andre å ikke snyte seg på forhånd (ved rennende nese). Du skal fange virus på slimhinnene i nesa - ikke i snørret.
  • Sist, men ikke minst må du holde seg til tidene. Beregn nok tid til å vente på svaret og nok tid til at bomullspinnen faktisk får kontakt med væsken. Glemmer du tiden, og får påvist et svakt positivt svar, kan du ikke vite om det er riktig.

Beskytte husstanden

Selvtestene er allerede på vei inn i skolen, i mange husstander, og er tilgjengelig for kjøp hos apotekene. Men en selvtest er ikke å regne som like sikker som en test ved en teststasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.