Selvtest av corona:

Slik tester du deg selv

I sommer ble det mulig å teste seg for corona hjemme, men hvordan fungerer egentlig testingen?

CORONATEST: Det er flere ting du må tenke på når du skal ta en coronatest selv. Vi viser vi deg hvordan det skal gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du prøvd en av covid-19-selvtestene man kan kjøpe på apoteket? Det er mange steg som skal følges, og det er lett å glemme noe eller gjøre feil underveis.

Dinside har sammen med driftsdirektør og apoteker hos Farmasiet, Stig Henning Pedersen, testet selvtestene for corona. Se videoen i toppen av saken, som enkelt viser deg hvordan du selv kan teste deg for coronaviruset.

Les bruksanvisningen

Det er viktig å gjøre testen på riktig måte for å få korrekt resultat.

- Om man gjør testen feil vil du få et ugyldig svar. Da må du ta testen på nytt. Derfor kan det være lurt å ha i hvert fall et par stykker liggende, sånn at hvis du enten får et ugyldig svar eller hvis du får et negativt svar, så kan gjøre det på nytt et par dager etterpå, forteller Pedersen og fortsetter.

- Det er flere steg du skal gjennom, og det er noen få ting man skal huske på. Derfor er det viktig å lese bruksanvisningen.

Men hvordan kan man gjøre testen feil? Følg med:

  • Det ene er å åpne utstyret for tidlig. Den blir ikke ødelagt av å stå fremme en time, men om du venter for lenge, kan utstyret ødelegges.
  • Det andre å ikke snyte seg på forhånd (ved rennende nese). Du skal fange virus på slimhinnene i nesa - ikke i snørret.
  • Sist, men ikke minst må du holde seg til tidene. Beregn nok tid til å vente på svaret og nok tid til at bomullspinnen faktisk får kontakt med væsken. Glemmer du tiden, og får påvist et svakt positivt svar, kan du ikke vite om det er riktig.

Beskytte husstanden

Selvtestene er allerede på vei inn i skolen, i mange husstander, og er tilgjengelig for kjøp hos apotekene. Men en selvtest er ikke å regne som like sikker som en test ved en teststasjon.

- Når tenker du at man skal bruke selvtest framfor å teste seg hos helsepersonell?

- Du bør bruke en selvtest i situasjoner hvor du for eksempel har positive nærkontakter hjemme, og er usikker på om du bare har en normal forkjølelse, men samtidig ikke ønsker å belaste helsevesenet for å få påvist at du er negativ. Da vil selvtestene være et veldig godt hjelpemiddel, og det vil kunne beskytte husstanden mot potensiell smitte, forteller Pedersen og mener testen er 98 prosent treffsikker - om den foretas riktig.

– Testen er godkjent medisinsk utstyr. Det vil si at den er nesten like bra som en PCR-test man tar hos helsepersonell, sier han.

FHI skriver at PCR-testen har en spesifisitet - eller treffsikkerhet - på 99,999 prosent. Alle testene man kan kjøpe fungerer på samme måte, og skal være like treffsikre.

Selvtesten er likevel ikke gyldig som offentlig dokumentasjon som gir deg grønt coronasertifikat, om du for eksempel skal ut og fly. Da må du teste deg hos helsepersonell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer