Forkjølelse, influensa og omgangssyke:

Slik unngår du å bli smittet i høst

God håndhygiene er noe av det viktigste, sier lege.

DET BESTE RÅDET: Influensa, forkjølelse og omgangssyke er på trappene. Noe av det som går igjen som det beste tiltaket for å forhindre at du blir smittet, er å vaske hendene dine grundig. Og nei, desinfiseringsprodukter er ikke like effektivt! Foto: Shutterstock/NTB scanpix
DET BESTE RÅDET: Influensa, forkjølelse og omgangssyke er på trappene. Noe av det som går igjen som det beste tiltaket for å forhindre at du blir smittet, er å vaske hendene dine grundig. Og nei, desinfiseringsprodukter er ikke like effektivt! Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten kommer snikende, med lavere temperaturer, regn og gulnende blader på trærne. Den bringer også med seg forkjølelse og omgangssyke, i tillegg til at vi er på full fart inn i influensasesongen.

Enkelte av oss har tyvstartet litt allerede, og da er det plutselig noen spørsmål som melder seg.

Hvor lett er det egentlig å bli smittet, og når er man smittsom for andre? Og er det egentlig mulig å unngå å bli smittet dersom noen i omgangskretsen har blitt syke?

Bryter ut om høsten

Når sykdomsutbruddene kommer, er vanskelig å si noe helt sikkert om. Det forteller lege på avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet (FHI), Helena Niemi Eide.

- Det varierer litt fra år til år når selve utbruddet av influensa starter, og FHI overvåker influensaforekomsten fra høsten, gjennom vinteren til våren.

- Utbrudd av norovirus forekommer oftere i vinterhalvåret, men vi kan ikke si nøyaktig når de vil komme. Det samme gjelder for forkjølelse, sier Eide.

Omgangssyke

OMGANGSSYKE: Diaré og oppkast er vanlige symptomer på omgangssyke. Foto: NTB scanpix
OMGANGSSYKE: Diaré og oppkast er vanlige symptomer på omgangssyke. Foto: NTB scanpix Vis mer

Omgangssyke er det vanlige navnet for ulike virusinfeksjoner. Disse gir symptomer som feber, oppkast og diaré, og Noroviruset er den vanligste årsaken.

Symptomer:

- Norovirus/omgangssyke er svært smittsomt, og de syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré. De kan også være smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfriskning, sier Eide, og legger til at etter 48 timer skiller de fleste ut lite smittestoff.

Hun sier at Norovirus, eller omgangssyke, i hovedsak smitter fra person til person, enten via uvaskede hender, eller via små dråper som dannes ved oppkast som andre personer puster inn.

Helena Niemi Eide, lege ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
Helena Niemi Eide, lege ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI Vis mer

I tillegg kan viruset overleve mange timer på en flate, for eksempel et dørhåndtak eller matvarer.

- De viktigste forebyggende tiltak mot norovirusinfeksjon er god hånd- og kjøkkenhygiene. Med god håndhygiene menes hyppig håndvask med såpe og rennende vann. Studier viser at alkoholbasert hånddesinfeksjon har begrenset effekt mot norovirus.

I tillegg sier Eide at rengjøring av overflater tilsølt med oppkast eller avføring er viktig.

- Det anbefales at overflatene dekkes og tørkes opp, gjerne med oppsugningspapir. Av de vanligst brukte rengjøringsmidler i hjemmet kan Klorin brukes.

Forkjølelse

TETT NESE: Pass på hostehygienen, så du ikke smitter andre. Foto: NTB scanpix.
TETT NESE: Pass på hostehygienen, så du ikke smitter andre. Foto: NTB scanpix. Vis mer

Forkjølelse er det som av leger defineres som en øvre luftveisinfeksjon. Tone Bruun i FHI sier at all forkjølelse er smittsom.

- Det vi kaller forkjølelse er en øvre luftveisinfeksjon forårsaket av virus og er alltid smittsomt.

Symptomer:

 • vondt i halsen
 • nysing og rennende nese
 • hodepine og frysninger er også vanlig
 • Små barn kan få feber.
 • Etter hvert sveller slimhinna i nesa opp og snørret blir tykt og gulgrønt.
  (Kilde: helsenorge.no)
Tine Bruun jobber med forkjølelse i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
Tine Bruun jobber med forkjølelse i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI Vis mer

Viruset smitter gjennom dråpesmitte, oftest hosting eller nysing, eller gjennom direkte kontakt. Bruun sier at selv om det er svært lett å bli smittet, så kan det unngås.

- Er man nøye med håndhygiene og hostehygiene og holder seg i god avstand fra den som er syk, så kan man nok unngå å bli smittet.

Også forkjølelsesviruset kan overleve flere timer på dørhåndtak og andre steder. For å unngå smitte bør man derfor vaske hendene hyppig og grundig, spesielt før man spiser eller tar hendene til ansiktet, råder Bruun.

- Forkjølelsesvirus inntar kroppen via munn, nese og øyne. Med hostehygiene mener vi at man skal unngå å hoste eller nyse direkte mot andre og dekke til munn og nese med papir som umiddelbart kastes. Vask hendene etterpå.

Influensa

VERKENDE KROPP: Muskelsmerter og feber er vanlige symptomer på sesonginfluensaen. Foto: NTB scanpix.
VERKENDE KROPP: Muskelsmerter og feber er vanlige symptomer på sesonginfluensaen. Foto: NTB scanpix. Vis mer

Sesonginfluensa gir vanligvis feber og smerter i hele kroppen, i tillegg til luftveissymptomer. Ifølge FHI blir mellom fem og ti prosent av befolkningen syke i løpet av en sesong.

Karoline Bragstad jobber ved avdeling for influensa i FHI. Hun sier at hvor stort årets utbrudd av influensa blir, gjenstår å se.

- Dette kan vi for influensa ikke si noe om ennå, det er altfor tidlig. Først må vi se hvilke virus som kommer til å sirkulere og hvordan det utbreder seg i Norge

Vi overvåker influensa hver uke hele året igjennom og plukker opp nesten med det samme noe er i gang. Nye rapporter for kommende sesong starter opp i uke 41.

Symptomer:

 • feber
 • tørrhoste
 • muskelsmerter
 • hodepine
 • påvirket allmenntilstand
 • Mageplager er sjeldne, men diaré kan opptre, spesielt hos barn.
 • Influensa varer oftest i sju til ti dager.
  (Kilde: Helsenorge.no)

For influensa gjelder også rådene om god hånd- og hostehygiene, men det viktigste forebyggende tiltaket er vaksinasjon, skriver FHI.

Sesonginfluensavaksinen inneholder influensavirusvariantene som Verdens helseorganisasjon anbefaler, og vaksinen bør tas i september/november.

Man er fullt beskyttet mot influensa etter en til to uker, men vaksinen gir bare beskyttelse hos 50 til 80 prosent av de vaksinerte.

De som befinner seg i risikogrupper, for eksempel gravide, eller personer med nedsatt immunforsvar, bør vaksinere seg mot influensa hvert år, skriver instituttet på sine sider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer