Forkjølelse, influensa og omgangssyke:

Slik unngår du å bli smittet i høst

God håndhygiene er noe av det viktigste, sier lege.

DET BESTE RÅDET: Influensa, forkjølelse og omgangssyke er på trappene. Noe av det som går igjen som det beste tiltaket for å forhindre at du blir smittet, er å vaske hendene dine grundig. Og nei, desinfiseringsprodukter er ikke like effektivt! Foto: Shutterstock/NTB scanpix
DET BESTE RÅDET: Influensa, forkjølelse og omgangssyke er på trappene. Noe av det som går igjen som det beste tiltaket for å forhindre at du blir smittet, er å vaske hendene dine grundig. Og nei, desinfiseringsprodukter er ikke like effektivt! Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten kommer snikende, med lavere temperaturer, regn og gulnende blader på trærne. Den bringer også med seg forkjølelse og omgangssyke, i tillegg til at vi er på full fart inn i influensasesongen.

Enkelte av oss har tyvstartet litt allerede, og da er det plutselig noen spørsmål som melder seg.

Hvor lett er det egentlig å bli smittet, og når er man smittsom for andre? Og er det egentlig mulig å unngå å bli smittet dersom noen i omgangskretsen har blitt syke?

Bryter ut om høsten

Når sykdomsutbruddene kommer, er vanskelig å si noe helt sikkert om. Det forteller lege på avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet (FHI), Helena Niemi Eide.

- Det varierer litt fra år til år når selve utbruddet av influensa starter, og FHI overvåker influensaforekomsten fra høsten, gjennom vinteren til våren.

- Utbrudd av norovirus forekommer oftere i vinterhalvåret, men vi kan ikke si nøyaktig når de vil komme. Det samme gjelder for forkjølelse, sier Eide.

Omgangssyke

Omgangssyke er det vanlige navnet for ulike virusinfeksjoner. Disse gir symptomer som feber, oppkast og diaré, og Noroviruset er den vanligste årsaken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer