Slik unngår du å bli støttemedlem

Det er surt å kaste opptil 700 kroner ut av vinduet hver måned.

MOTIVASJON: Det er lett å miste lysten til å trene hvis du setter deg for høye mål. To ganger i uken er realistisk tall, sier ekspertene vi har snakket med.  Foto: 6PA/MAXPPP
MOTIVASJON: Det er lett å miste lysten til å trene hvis du setter deg for høye mål. To ganger i uken er realistisk tall, sier ekspertene vi har snakket med. Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse foretatt av TNS Gallup fra 2012 viser at rundt 120.000 nordmenn er støttemedlemmer på forskjellige treningssentre. Det vil si at de bruker et treningssenter maksimum én gang uken eller mindre, med det resultat at de får lite eller ingenting ut av treningen – og til slutt melder seg ut når bindingstiden er over.

Sure penger

Nå er det igjen svært mange som melder seg inn som følge av et nyttårsforsett man har satt seg eller et fristende lokketilbud man har sett på gata, for så å miste motivasjonen etter noen uker og til slutt ende med å kaste opptil 700 kroner ut av vinduet hver måned.

Det er 8.400 kroner i året, og sure penger når du heller kunne brukt dem på utstyr som gjør at du enkelt kan trene ute i naturen eller hjemme.

TEST UT DEG SELV: Legg til rette for en god treningsopplevelse ved å ta deg tid til å bli kjent med hvordan du fungerer, sier personlig trener Tessa Sørensen.  Foto: Tessa Sørensen/DRIV
TEST UT DEG SELV: Legg til rette for en god treningsopplevelse ved å ta deg tid til å bli kjent med hvordan du fungerer, sier personlig trener Tessa Sørensen. Foto: Tessa Sørensen/DRIV Vis mer


SKRIV NED DINE MÅL

Tessa Sørensen, gründer av personlig trener-studioet Driv trening, personlig trener og medforfatter av «Tren smart – Effektiv trening for dine mål», sier du bør stille deg selv tre spørsmål.

  • 1. Hvorfor vil du komme i bedre form? Hva er hoveddrivkraften til at du vil i gang nå, og hvor sterkt vil du det?
  • 2. Hva skal oppnås? Målet skal gi deg behov for å «sette i gang» og skape drivkraft på de tunge dagene. For de kommer for oss alle. Spørsmålet er hva du har planlagt å gjøre når de kommer.
  • 3. Hvordan skal du gjøre det? Hvilke aktiviteter liker du? Hvis du virkelig ikke liker å trene, hva er minst ille av all aktivitet? Du kan få en like god kondisjonsøkt med basket, du må ikke løpe. Eller du kan trene styrke ved å gå i skogen og flytte tømmer eller stein. Legg opp treningsplanene etter hva du liker å gjøre, så holder du på lenger og får større utbytte.

IKKE VÆR FOR AMBISIØS

Lasse Tufte er grunnlegger av Tufteparken, et gratis treningsanlegg du kan finne utendørs forskjellige steder i landet.

Han sier at flere setter mål som er basert på en «drømmesituasjon», både når det gjelder treningsmengden og tidsperspektivet.

Mange av oss er ikke strukturerte og motiverte nok til å opprettholde den ambisiøse treningsmengden, og de ønskede resultatene uteblir. Dette blir en ond sirkel der mange av oss ender opp som støttemedlemmer (for treningsstudioene red.anm.).

TENK ANNERLEDES: Tenk utenfor boksen når du setter deg mål for treningen din, istedenfor å gå for de tradisjonelle målene som handler om antall sett og repetisjoner på kjente øvelser. Foto: Mankini Photography/Tufteparken.no
TENK ANNERLEDES: Tenk utenfor boksen når du setter deg mål for treningen din, istedenfor å gå for de tradisjonelle målene som handler om antall sett og repetisjoner på kjente øvelser. Foto: Mankini Photography/Tufteparken.no Vis mer


Tufte mener lavterskeltrening hjemme eller ute med minimalt av treningsutstyr og hjelpemidler i større grad setter fokus på trening med egen kroppsvekt som motstand.

– Et slikt mål kan for eksempel være å lære seg å stå på hendene, der styrken og balansen kommer naturlig mens du fokuserer på det du syns er gøy. Her er det prestasjon og kroppsbeherskelse i fokus.

HAR DU EGENLIGT LYST TIL DETTE?

– Det er mange gode tilbud på treningssentrene i januar, og det er nok mange som trenger et lite puff bak og slår til på et godt tilbud. Men det kan godt hende det hadde vært smartere å teste ut treningsiveren på egenhånd i noen uker før du blir medlem, sier Adidas' løpeekspert Hanne Lyngstad.

TREN TO GANGER I UKEN SAMMEN MED ANDRE

– Sett deg et mål om hvor mange ganger i uka det er realistisk å trene. Kanskje du kunne ønske at du fikk trent fire ganger i uka. Men mest sannsynlig får du gjennomført to. Da bør målet være to de første ukene, sier Lyngstad.

På den måten vil du lettere bli fornøyd med deg selv, og motivasjonen til å øke til tre økter vil øke.

Lyngstad anbefaler å avtale treningen sammen med noen andre, som for eksempel å løpe eller gå på ski med naboen hver tirsdag og torsdag. Det bør med andre ord være noe som ikke er for mye styr og som ikke tar for lang tid - da blir det enklere å opprettholde en rutine.

TREN SAMMEN: Hanne Lyngstad i Adidas sier at å trene sammen med andre kan være en god løsning for å opprettholde en rutine.  Foto: Hanne Lyngstad
TREN SAMMEN: Hanne Lyngstad i Adidas sier at å trene sammen med andre kan være en god løsning for å opprettholde en rutine. Foto: Hanne Lyngstad Vis mer


GJØR STYRKETRENINGEN HJEMME

– Har du ikke lyst til å stikke snuta utenfor døra kan en treningsmatte og noen enkle styrkeøvelser være tingen. Finn frem en enkel gymmatte og sett i gang med for eksempel armhevinger, sit-ups i ulike varianter, tåhev, knebøy uten vekter, rygghev og planken. Gjennomfør et visst antall repetisjoner i to til tre serier. Det vil ta deg rundt 15 minutter om du er effektiv.

Du vil være god og svett samtidig som du har fått brukt kroppen din godt.

Har du en løpeavtale med naboen og en styrkeavtale med deg selv, skal du kunne komme godt i gang før du tar steget til å trene på treningssenter.

Les mer om: trening, treningssenter, løping og ski

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer