Slik unngår du å kjøpe tyvgods

Fellene er mange. Her er ekspertenes råd.

STJELES SOM ALDRI FØR: Forsikringsselskapet IF meldte om at antall stjålne robotklippere har skutt i været. Foto: If
STJELES SOM ALDRI FØR: Forsikringsselskapet IF meldte om at antall stjålne robotklippere har skutt i været. Foto: If Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er både økonomisk og bærekraftig å kjøpe ting brukt på nett. Har du mistet en airpod eller trenger nytt hjul til robotklipperen, er dette bare et kjapt søk unna.

Men ikke alle selgere har edle hensikter. Selv om de aller fleste selgerne du møter er ærlige og redelige, kan det være tyvgods som er til salgs.

Dinside har samlet inn et par råd som sikrer at du lettere kan unngå å kjøpe tyvgods på nett.

- De fleste er fornøyde

Geir Petter Gjefsen er leder for Forbrukertrygghet i FINN, og sier at de aller fleste ender opp med å være en fornøyd kjøper.

- De aller fleste av handlene på FINN går for seg som de skal - med fornøyde kjøpere og selgere, men dessverre er det også på FINN som ellers i samfunnet - noen som ikke oppfører som de skal. Både salg og kjøp av tyvegods er straffbart, og det er ikke noe vi ønsker på FINN. Vi oppfordrer derfor alle som eventuelt opplever noe uønsket eller har en mistanke om uønsket oppførsel på FINN, som salg av tyvgods, om å si fra til oss, sier han til Dinside.

For godt til å være sant

Men han sier også at tilbud som er for gode til å være sanne, ofte kan være nettopp det. Gjefsen råder til å se etter symbolet som viser at annonsøren har verifisert brukerkontoen sin med BankID.

- Er brukeren du skal handle med BankID-verifisert kjenner FINN identiteten til annonsøren, dersom det (mot all formodning) skulle vise seg å være noe galt. Ellers vil jeg også anbefale å sjekke om navnet på annonsøren stemmer med navnet på personen man skal betale til, eller eier av telefonnummeret til annonsøren. Spør gjerne også om kvittering eller kjøpsbevis på det som selges og gjør undersøkelser så du vet hva som er vanlig pris på varen, fortsetter han.

Vær oppmerksom

Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If råder også til å være oppmerksom.

- Når du leser annonseteksten og ser bildene er det ofte lett å danne seg et inntrykk av selgeren. Hvis magefølelsen sier at noe skurrer, er det lurt å være litt ekstra på vakt. Det kan være at prisen er unormalt lav i forhold til lignende tilbud, at selgeren gjennom teksten åpenbart har lite informasjon om tingen som selges eller at det mangler vesentlige deler, som lader. Det som gjør det så vanskelig, er at dette kan ha helt naturlige grunner. Men det kan være lurt å undersøke litt og stille oppfølgingsspørsmål, sier kommunikasjonssjefen til Dinside.

Be om kvitteringen

Dersom du skal kjøpe litt dyrere ting, be om å få kvitteringen fra orginalkjøpet.

- Ved salg av for eksempel kamerautstyr er det slett ikke uvanlig at selger tilbyr å vise kvittering, særlig på nyere og dyre kameraer og objektiver. Mange ganger får du med orginalembalasjen. Tyver tar seg sjelden bryet med å rappe med seg esker. Det finnes nettsteder hvor folk legger ut serienumre på stjålet utstyr, for eksempel innen foto. Disse kan det være verdt å undersøke, særlig om du kjøper kostbart utstyr, er tipset fra Clementz.

Betaler du med Vipps, er du tryggere enn ved å bruke kontanter.

- Det er sjeldnere og sjeldnere at bruktgjenstander blir betalt for med kontanter. Betaler du med Vipps, vet både selger og kjøper hvem den andre er. Betal bare ved overlevering av gjenstanden. Mange har blitt lurt ved å overføre hele eller deler av beløpet på forhånd. Sjekk nettsidene til rubrikktjenesten for tips om hvordan du unngår å bli svindlet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer