Slik unngår du kalde hender

Hold fingrene samlet og stapp vottene under armen!

UNNGÅ VANTER OM DU VIL HOLDE HENDENE VARME: Bruk votter slik at du kan holde fingrene samlet - og hold resten av kroppen varm. Foto: PantherMedia
UNNGÅ VANTER OM DU VIL HOLDE HENDENE VARME: Bruk votter slik at du kan holde fingrene samlet - og hold resten av kroppen varm. Foto: PantherMedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere testet varmehansker og flere typer håndvarmere, blant annet oppladbare, engangsputer og Zippo-varmere med lightervæske. Noen av disse varmer bedre enn andre, og noen er mer brukervennlige enn andre. I denne testen kan du lese hvilke som fungerer best.

Dette er imidlertid nødhjelp, i hvert fall i utgangspunktet. Det beste er selvsagt om du greier å holde deg varmest mulig uten eksterne varmekilder.

Vi har tidligere fått tips til hvordan du kan holde beina varme om du skal ut på tur i kulda. Noen av tipsene er å bruke doble sokker, og kanskje brødpose på føttene.

Jannicke Høyem er førstelektor i friluftslivsfag ved Norges idrettshøgskole (NIH), og har mye erfaring med å fryse og, ikke minst, hvordan en skal unngå å fryse.

TEST AV HÅNDVARMERE:

Vi har testet håndvarmere og varmehanske: Her kan du se hvilke som fungerer best.


Hold fingrene samlet!

Høyem sier til DinSide at det lønner seg å holde fingrene samlet i en vott for å holde dem varmest mulig.

- En tykk, tovet ullvott inni en vindvott er å anbefale. Disse bør være enkle å ta fra hverandre for å tørkes separat, sier Høyem til DinSide.

Dersom du skal ut på lengre turer eller du plages med at du lett begynner å fryse på fingrene, kan du vurdere å ha med deg et par ullvanter i tillegg - som gjerne kalles linerhanske. Du bør ikke bruke disse inni vottene, men ha dem lett tilgjengelig i lomma.

- Så fort du skal gjøre noe som du ikke får til med tykke votter på, bør du ta på ullvantene i stedet. Dermed blir ikke huden på hender og fingre eksponert for det kalde været, og du unngår nedkjøling. Dette gjør jeg for eksempel når jeg skal bruke kompass eller håndtere en GPS. Ullvantene putter jeg i lomma igjen når jeg tar på vottene, og der tørker de greit ved hjelp av varmen fra kroppen, forteller Høyem.

Også Anders Gjengedal i Den norske turistforening, avdeling Oslo og omegn, anbefaler deg å ha en linerhanske parat, men kun å bruke denne ved behov.

- Du klarer ikke gjøre alt med votter på. Unngå bar hud under lunsj, når du skal av og på med ski og så videre, sier Gjengedal til DinSide.

- Det er ofte lurt å ikke bruke ullvantene i votten når man går. Vantene blir fort slitt nå man bruker staver. Ha de klar i lomma og ta de på ved behov. Jeg foretrekker da 95 prosent ull og 5 prosent kunstfiber, fortsetter Gjengedal.

Stapp vottene under armen!

Vi har nok alle vært i situasjoner hvor vi skal fikse noe, og lar vottene henge i løkken på skistaven, eller kniper dem fast mellom beina.

Dette er imidlertid ikke så veldig lurt.

- Jeg anbefaler å passe svært godt på vottene i kaldt vær. Det kan være kritisk å miste vottene. Derfor bør man gjøre det til en vane å stappe vottene under armen hvis en tar dem av, i stedet for å slippe dem på bakken. Plutselig kommer det et vindkast, og vottene dine er borte. Et annet alternativ er å ha snorer festet på votten, som du kan feste rundt underarmen. Da blir vottene hengende og dingle dersom du tar dem av, sier Høyem.

Men du bør altså trene på å gjøre ting med vottene på, slik at du holder varmen på fingrene. Alternativt kan du gjøre som nevnt tidligere i teksten, nemlig bruke fingervanter om du skal gjøre noe som krever mer finmotorikk.

Les også vår test av akebrett: Med denne blir du Kongen av Akebakken!

Hold håndleddet varmt og bruk ull!

Anders Gjengedal sier til DinSide at man bør ha lange overtrekksvotter om man skal ferdes på fjellet. Disse bør være helt vindtette.

- Generelt vil vi anbefale innervotter i ull, ettersom det ikke er sårbart mot fuktighet, som mye annet. Tykkere innervotter i dun eller Primaloft er også bra, men dun kan klappe sammen eller klumpe seg om de blir fuktige. Men de kan godt være med som ekstra votter, sier Gjengedal.

Både Høyem og Gjengedal understreker viktigheten av lange vindvotter som strekker seg godt over håndleddet.

- Det er viktig å holde håndleddet varmt, ettersom pulsårene her ligger tett på huden. Et tips kan være å ha pulsvanter i tillegg. Disse bør også være i ull eller fleecemateriale som tørker raskt, sier Høyem.

- Mister du innervotten kan du bruke sokker eller en trøye å surre rundt hånda i yttervotten. Jeg har derfor ofte ikke med ekstra innervotter, tipser Gjengedal.

Husk resten av kroppen!

Det er viktig å huske at det også er andre deler av kroppen du bør passe på å kle godt, om du vil opprettholde varme fingre og tær.

- Kroppen prioriterer vitale organer. Derfor velger den å holde torso og hode varmt, dersom den må velge. Hvis du blir nedkjølt, trekkes varmt blod ut av fingre og tær - og deretter eventuelt av bein og armer - og sendes til overkropp og hode, ettersom disse kroppsdelene er viktigere for å overleve. Derfor vil det også hjelpe å ha på seg godt med klær på overkroppen og ikke minst en god lue for å holde fingre og tær varme, sier Høyem til DinSide.

Hun anbefaler at du bruker ulltrøye, fleece/ullgenser, vindtett jakke og dunjakke på overkroppen og en ullue mot hodet, eventuelt også en vindtett lue, og eventuelt også hette utenpå der igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer